Schwarzkopf Professional dio je brendova koji su hrabro krenuli u održivome smjeru, a mi smo provjerili jesu li boje, koje su godinama favorit frizera, i dalje jednako fenomenalne u recikliranom pakiranju

 Mislim da se svatko od nas sjeća prve eskapade s bojama za kosu. Moja je prva bila u proljeće, kad sam vidjela spot Avril Lavigne u kojem je imala “jako cool” roza pramenove po vrhovima. Otrčala sam u lokalnu trgovinu, pronašla najsličniju nijansu, onu neku privremenu crvenu (jer tada žarke boje nisu bile samo tako dostupne), i obojila si kosu prije odlaska u školu. Mama je, pogađate, bila presretna jer ju je dočekao pravi “crime scene” po povratku s posla. Taj me dan samo više ohrabrio, pa sam godinama boje na svojoj glavi tretirala eksperimentalno, s “ako neće biti dobro, obojit ću se u smeđe” stavom. Narančasta, kestenjasta, crvena kosa ili zeleni, plavi i roza pramenovi dio su mojih isprobavanja, a našla se tu i crna (jer sam, pogađate, nešto fulala i tako riješila problem šarenog tjemena) – ukratko, moj je nos bio često kod polica boja za kosu. Iako imam dosta bujnu i blago kovrčavu kosu, sve te boje i kućno laboratorijsko istraživanje počeli su mi naplaćivati svoje usluge. Vlasi su mi ili postale nalik žvaki, ili bi mi se stvarao “frizz”, ili bi mi vrhovi kriminalno pucali, a bolje da ne krenem o raščešljavanju. Iz svih sam tih razloga počela puštati prirodnu boju, no nije previše vremena prošlo a da mi je moja mišja, da ne kažem štakorska nijansa, počela ići na živce. 

Nekoliko sam se godina prepuštala u ruke profesionalaca i dobivala prekrasne blond nijanse, no onda se dogodio zastoj svijeta. Odlazak u salone nije bio moguć, a neko vrijeme ni ugodan, tako da se moja njuška ubrzo vratila policama popunjenim bojama za kosu. Iako sam htjela biti pametna i ovaj put kupiti profesionalne brendove, iz lijenosti sam jedan dan, nakon što sam uzela deterdžent, usput pokupila i kutiju sa simpatičnom mladom ženom na pakiranju. I potpuno si uništila i boju, i kosu. Kad je Schwarzkopf Professional najavio novo, održivije pakiranje IGORA Royal profesionalnih boja za kosu, a već neko vrijeme roštam po portalima s ciljem održivijeg življenja, postala sam znatiželjna kako izgleda (oke, i kakvo je na dodir) to novo pakiranje od tube od 100 % recikliranog aluminija, poklopac od jednako toliko reciklirane plastike te kutijica od 92 % recikliranog kartona. Zvuči kao totalni SF, i u moru ponude, okrenulo me upravo u njihovom smjeru jer ovako pozitivna promjena u zelenijem smjeru zaslužuje podršku. Kontaktirala sam Schwarzkopf ASK Akademiju i predložila im izazov – dokažite na mojoj kosi da pakiranje nije uništilo ovu, prije više desetljeća stvorenu formulu boja za kosu, što je čest protuargument kad je o zelenijim rješenjima riječ. I molim vas, spasite me.

Na moju ogromnu radost pristali su u sekundi i tjedan dana kasnije sjedila sam u Tuškanovoj 37. Nekolicina se stručnjakinja edukatorica suzdržavala komentirati stvarnu situaciju; no ustanovile su da imam minimalno tri različite boje na svojoj kruni, da je oštećena i da nisam lagala kad sam im rekla da ih čeka avantura. Nakon određivanja stanja, proučavala sam ih kako miješaju boje i prisjetila se vlastitog uzbuđenja kad sam prvi put odlučila biti poput Avril, s tim da sam se ovaj put pomalo zgrozila koliko sam naivno, kao 13-godišnjakinja, ušla u tu igru.

One nijansama barataju poput umjetnica temperama, i nakon kratkog vijećanja, odlučile su se za dvije plave kutijice IGORA Royal trajne boje za kosu, nijansi 12-11 i 12-19 te me krenule “heklati” kako bih dobila pramenove, dok su određene dijelove potpuno obojile bojom za kosu kako bi mi se moje nesretne tri nijanse stopile u jednu i izgledale prirodno. “Hoćeš merlinku ili ćemo ti pri vrhu malo tamnije, što misliš?”, upitala me moja spasiteljica, Iva Vaca, tehnička savjetnica za Schwarzkopf Professional s kojom bih voljela kvalitetno rekreirati sve boje koje sam ikada isprobala, a koje bi uz pravilni nanos, kvalitetan proizvod i ispravno miješanje dobile onaj sjaj koji mi je uvijek nedostajao i za kojim sam žudjela. 

Rezultatom sam toliko oduševljena da sam ispunila inboxe svih prijateljica svojim selfiejima u hodu, u kupaonici, pa jutros pokraj prozora, a poslat ću im i ovu recenziju. Jedino čega sam se bojala jest to da će mi tjeme reagirati od trajne boje i da će mi se sljedeći dan aktivirati dermatitis – to se nije dogodilo niti se pojavila ikakva druga iritacija, tako da ovim bojama za kosu pridodajem još jedan plus. Kosa je jednako mekana, sjajna i podatna kao i pri izlasku iz prostorija Akademije, tako da nijedan stilizirajući proizvod nije trenutno poboljšao krajnji rezultat – što potvrđuje da je IGORA boja za kosu odličan suputnik i za nas koji smo od DIY navika, i da nas kvalitetna kosa neće pozdraviti tjedan dana nakon posjeta salonu. 

Moje su 12-19 i 12-11 nijanse već spremne u ladici za iduće korištenje, a unatoč tome što sam ovu avanturu započela iz podrške brendovima koji žele bolji svijet za nas, iskustvo se pretvorilo u vjernost proizvodu koji mi je konačno dao onaj “plavuša koja ide surfati i opaljena je suncem” izgled. Sada, kad svoj vitamin D hvatam bočicom u hladnjaku, odličan je osjećaj izgledati zdravo i svježe. Puno hvala cijelom timu koji me satima strpljivo popravljao, i IGORA Royal boji koja mi je zauvijek odvratila pogled od nasumičnog eksperimentiranja.

Fotografije: Zvonimir Ferina