Kako se Praznik rada bliži, mnogi traže savršeno utočište od užurbanosti svakodnevnog života. Ako ste u potrazi za mirnim, ali avanturističkim bijegom, Velika Planina u Sloveniji nudi zadivljujuće krajolike i bogatu kulturnu baštinu, čineći je sjajnom opcijom za zaljubljenike u prirodu.

Smještena u Kamniško-Savinjskim Alpama, Velika Planina uzdiže se s najvišim vrhom, Gradišćem, na 1.666 metara nadmorske visine. Poznato pastirsko naselje smješteno je na prosječnoj visini od 1.500 metara te se ubraja među najljepša pastirska naselja te veličine u cijeloj Europi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jan Uršič (@janursic)

Ovdje možete uživati u opuštenim šetnjama i osvježavajućim planinarskim izletima među prostranim planinskim pašnjacima. Osim prekrasnih prirodnih pogleda, livade otkrivaju i etnološke zanimljivosti koje očaravaju posjetitelje svih dobnih skupina. Iako je Velika Planina poznata kao slikovita skijaška destinacija koja transformira krajolik u bajkovitu kulisu, jednako je očaravajuća i u proljeće, posebice kada pašnjaci zažive u bojama procvjetalih šafrana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bojana Matkovikj (@zivot_lutalice)

Najbrži put do Velike Planine je žičarom iz Kamniške Bistrice. Žičarom možete stići do samog vrha, gdje ćete uživati u panoramskim pogledima koji nadmašuju svaki opis. Alternativno, avanturistički duhovi mogu se odlučiti za izazov pješačenja duž jedne od dobro označenih staza.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Lara Nastran (@laranastran)

U podnožju Velike Planine leži dolina rijeke Kamniške Bistrice, dom tri netaknuta izvora. Među njima se ističe glavni izvor u blizini planinskog doma “Dom v Kamniški Bistrici”, uz kojeg se nalazi Plečnikova vila – arhitektonski dragulj koji savršeno pristaje u prirodno okruženje. Prateći tok rijeke Kamniške Bistrice, nemojte propustiti priliku istražiti dva zadivljujuća kanjona: Veliki i Mali Predaselj. Ovi uski prolazi pružaju uvid u sirovu moć prirode. Dodatno, vodopad Orglice, nazvan po svom izgledu sličnom harmonici, prizor je koji jednostavno morate doživjeti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Mojca | the knitting witch (@pannonian.mermaid)