“Ideja Uspona” je očaravajuća i emotivno dirljiva dokumentarna serija koja gledatelje uranja u živote iznimnih pojedinaca diljem manje poznatih regija Hrvatske. Ova serija ističe snagu inovacije i predanosti u transformaciji lokalnih zajednica. Kroz prvu sezonu prikazuju se pitoreskni krajevi Podravine, Hrvatskog zagorja, Istre i Slavonije, gdje se protagonisti serije nalaze daleko od užurbanih urbanih središta. U svakoj epizodi fokus je na tri nadahnjujuće osobe koje svojim inovativnim idejama značajno utječu i inspiriraju.

Ideja Uspona

Ovi protagonisti prkose očekivanjima svojim nekonvencionalnim profesijama i upornim nagonom. Od održive poljoprivrede do tehnoloških otkrića, njihove raznolike težnje dovode u pitanje status quo i bacaju svjetlo na neiskorištene potencijale skrivenih kutaka Hrvatske. Kroz svoje majstorsko pripovijedanje i vizualnu stilizaciju, “Ideja Uspona” pruža gledateljima jedinstvenu perspektivu o životima, talentima i strastima ovih pionira. Ova snažna i evokativna serija služi kao dokaz otpornosti ljudskog duha i beskrajnih mogućnosti koje čekaju kada se usudimo sanjati izvan uobičajenog.

Nožar i kovač Ivan Mlinar

Večeras se emitira prva epizoda koja prati živote troje izvanrednih pojedinaca koji mijenjaju svoje industrije u manje poznatim regijama Hrvatske. Ivana Biočina, nagrađivana tekstilna inženjerka, promiče ekološke ideje i održivu modu, propitujući našu ovisnost o brzoj modi i njezin utjecaj na okoliš. Josip “Lux” Lukačević pionir je pustolovnog turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj, nudeći adrenalinska iskustva uz predstavljanje lokalnih delicija. Naposljetku, Ivan Mlinar, vješti mladi nožar i kovač iz Koprivnice, svoju znatiželju pretvara u strast, izrađujući izuzetne noževe za kojima žude kolekcionari i profesionalni kuhari. Upravo nas je njegova priča zaintrigirala te smo ga „ulovili“ kako bi nam kazao kako je nastala ta njegova, možda nekima, neobična strast ka noževima i kako ju njegovati.

Kao klinci smo se često, a još češće poskrivečki, igrali noževima. Je li tvoja fascinacija noževima krenula tada ili je tvoja priča drugačija?

Moja priča oko noževa je krenula u srednjoj školi, kao član povijesne postrojbe “Koprivnički Mušketiri i haramije” putovao sam Hrvatskom i Europom po raznolikim srednjovjekovnim sajmovima, gdje se uvijek sve vrtjelo oko srednjovjekovnog oružja, mušketa, mačeva, koplja i naravno noževa. Mnogi prijatelji su za pojasom imali noževe i nekolicina njih ih je sama izrađivala. Nekoliko godina kasnije počeo sam i ja skupljati noževe i interesirati se oko njih, tada sam prvi put vidio tv emisiju “Forged in fire” koja je bila odskočna daska da i ja pokušam napraviti jedan nož. Proučavajući tehnike kovanja, postupke izrade, vrste noževa i vrste materijala, odlučio sam napraviti jedan, nije bilo lako kao na tv-u, ali sam uspio iskovati svoj prvi “nož” i tada je sve počelo prije 6 i pol godina.

Obzirom na to kakve noževe radiš, slobodno bi mogli usporediti ih s manjim umjetničkim djelima? Što ti je bitno kod noža, osim da je oštar, naravno?

Svaki nož koji radim ima svoju namjenu. Većina noževa koje radim su kuhinjski noževi, tako svaki kuhinjski nož ima svoju namjenu u kuhinji. Geometrija oštrice je bitna, također je bitan balans, težina, dužina, drška, čelik i najvažnija je obrada čelika. Svaki nož je unikatan tako da je svaki malo umjetnički djelo.

Radiš i živiš u Koprivnici. Koliko je poticajna sredina Koprivnice za ovakva, specifična, obrtno-umjetnička zanimanja?

Koprivnica je mali grad koji je otvoren za nova obrtničko-umjetnička zanimanja, nema nas puno, ali smo svi različiti i zato možemo međusobno surađivati i tako širiti svoj obrt.

Jesi li ikada očekivao ili zamišljao da bi mogao biti jedan od protagonista dokumentarnog serijala? Kakav je to osjećaj?

Nisam nikad mislio da će mi se tako nešto desiti, ali biti protagonist dokumentarnog serijala je nevjerojatan osjećaj.

Ako netko želi poći tvojim profesionalnim putem – što bi mu savjetovao?

Kao u svakom zanatu, potrebno je krenuti od početka. Savjetovao bih mu da krene raditi od otpadnog materijala, raditi jednostavne noževe sa jednostavnom geometrijom te uzeti dovoljno vremena za svaki segment izrade.

Fotografije: stillovi iz serije