Foto: Martina Movrić

Mlada i iznimno talentirana Lu Jakelić svojom je pojavom itekako osvježila novu hrvatsku glazbenu scenu prije koju godinu. Šira javnost ju je upoznala u sklopu HRT-ove emisije “A-strana”, a Lu je i nakon showa nastavila stvarati, osim kao glazbenica, i kao talentirana  kantautorica.

Krajem prošle godine objavila je debitantski album “Sve o čemu sam šutjela” koji osim naslovne hvaljene pjesme uključuje već prepoznate singlove kao što su “Domine”. Zamolili smo Lu da nam za Graziju složi svoju idealnu vikend playlistu i evo je u nastavku.

Ovo je samo mali dio moje playliste koja se rotira ovisno o danu, raspoloženju ili mom otkrivanju drugačije i nove glazbe. Neke od pjesama su na albumima koji su općenito moji cjelokupni favoriti, a neke su singlovi koji će vas nadam se, umiriti i obogatiti. Istražujte novu glazbu i podržite mlade kantautore!

Black Pumas – “Colors”

Ovaj bend otkrila sam kroz ovaj singl, a svakako preporučujem i live nastup pod naslovom “Fraser Performance Studio in Boston”, gdje su se Ericu pridružili back vokali i klavijaturist.

 

Jelena Radan i Goran Bošković – “Pođi na put”

Goran Bošković je po mom skromnom mišljenju, jedan od naših najboljih kantautora, a njegovo srce zaista se može dobro čuti u ovom duetu, kao i na ostalim albumima. Preporučujem i novi singl Goranovog benda Fluentes, “Putnici”. 

Ryan Adams & The Cardinals – “Magnolia Mountain”

Možda me malo razočarao njegov karakter na nastupu u zagrebačkoj Tvornici, ali oduvijek će mi biti jedan od prvih glazbenika kantautora koje sam zavoljela u Americani i srednjoj školi. Ovo je, uz Oh my Sweet Carolina, moja najdraža pjesma.

Alanis Morissette – “You learn”

Neka na listu uđe You learn, ali album Jagged little pill od Alanis na listi je mojih top 5 najdražih albuma u životu. Cijeli njen opus inspirira me i duboko je urezan u mom glazbenom izričaju. 

Matt Corby – “Miracle love”

Magičan čovjek koji svira više instrumenata i piše prekrasnu glazbu, a pritom izgleda kao da će spasiti svijet svojom dobrotom. Poslušajte Jamesovu diskografiju!

John Mayer – “In the blood”

Kao i do sad, preporučujem cijeli album s kojeg je ova pjesma, a on nosi naslov The Search for Everything. S albumom me upoznao moj brat Jure i često smo znali izvoditi zajedno neke od pjesama. Usput, John je i sjajan govornik i njegovi intervjui su zanimljivo štivo u karanteni!

Sara Bareilles feat. John Legend – “A safe place to land”

Kada me pitaju tko mi je najdraža glazbenica, odgovaram – Sara. Njena lakoća pričanja priče i snaga emocija, a pritom i sposobnost da bude duhovita i zanimljiva na koncertima, nešto je čemu težim u svom glazbenom djelovanju. Njena najdraža pjesma mi je “Islands” s albuma “The Blessed Unrest”.

Brandi Carlile feat. Sam Smith – “Party of one” LIVE

Nešto malo lakše kao glazbena literatura, ali opet lijepo i prozračno. 

EKV live 89′ koncert u Novom Sadu

Ovaj bend nikada me neće prestati inspirirati. Njihove glazbene, životne i karakterne priče oduvijek mi šire maštu i poimanje glazbene karijere i življenja za glazbu, baš onako istinski. Milanovi tekstovi i Margitini intervjui u isto vrijeme me čine sretnom i tužnom, a ovaj live s njihovim hitovima, mislim da je jedan od najbolje snimljenih koncerata ikad na našim prostorima. 

Anderson Paak & The Free Nationals – Tiny desk concert

Jedan od najzanimljivijih glazbenika koje sam slušala uživo. Jako mi se sviđa njegova multikulturalnost u stvaranju glazbe, a gotovo uvijek završi na nekoj pozitivnoj melodiji. Simpatičan i cjelokupan!