Kad ste bili mali, vjerojatno ste pedesete zamišljali kao neku zonu sumraka. Stolica za ljuljanje, štaka ili dvije, nebrojene partije pasijansa, svakako hrpa mačaka i odlazak na spavanje u 21.30. Naravno, u Zaru više ne ulazite, a alkohol vam je potpuni stranac kako vam se ne bi pomiješao s lijekovima. Možda kakva čaša vina na Božić. 

Jedna od privilegija djetinjstva je ta da možete biti potpuno i urnebesno u krivu oko stvari, a i kako bi dijete moglo znati što znači imati 50 godina. No, u današnje vrijeme, može li itko? 

Ne morate imati kognitivne i matematičke sposobnosti Johna Nasha da biste zaključili kako 50 godina uistinu više ne izgleda kao prije. Zahvaljući sve većem broju osoba koje prkose godinama, pedesete su danas nove četrdesete. Zapravo, ako sudimo prema primjerice Jennifer Lopez, koja je nedavno napunila pedesetu, onda su one nove dvadesete. Jer, složit ćemo se, ona izgleda gotovo identično kao na početku karijere. Baš kao i Gwen Stefani, a da ne spominjemo Jennifer Aniston, čija zabrana korištenja društvenih mreža na njezin 50. rođendan nije spriječila da u medije procuri njezina fotografija u super uskoj crnoj haljini u kojoj je izgledala besprijekorno. 

Jennifer Aniston

Naravno, ne sugeriramo da izgledati dobro u pedesetima znači da morate stati u istu odjeću u koju ste stali s 30 godina. Mada, ne krivimo Elizabeth Hurley što je preplavila Instagram svojim slikama u kupaćem kostimu (i mi bismo na njezinome mjestu).

Također ne sugeriramo da bi se trebalo pribjeći tretmanima i operacijama koje su dostupne mnogim zvijezdama, nego da radite sve što vam odgovara i da se osjećate dobro bez obzira na godine koji se ne morate bojati. One su samo broj, a kvaliteta života ovisi samo o vama, bez obzira pričamo li o dvadesetima ili pedesetima. A što se tiče tretmana i zahvata, njihov cilj bi trebao biti taj da se osjećate dobro u najboljoj verziji sebe, ali ne i da pokušavate vratiti vrijeme. 

I stoga treba zahvaliti zvijezdama poput Jennifer Lopez, koja je, čini se, potpuno neopterećena godinama te stari pod svojim uvjetima, baš kao što i živi. 

View this post on Instagram

Relaxed and recharged. 🤍

A post shared by Jennifer Lopez (@jlo) on

Od Bronxa do holivudske A-liste, Jennifer je uvijek sve radila s puno samopouzdanja i bez potrebe za opravdavanjem svojih postupaka na najbolji mogući način. Od uhićenja dok je hodala s P. Diddyjem, tragično propalih zaruka s Benom Affleckom (tragično zato što smo izgubili jednu od najboljih složenica para, “Bennifer”), dva razvoda (onaj od Chrisa Judda te zatim od Marca Anthonyja) do skandala kad se njezinog sadašnjeg partnera optužilo za nevjeru. Danas se čini sretnijom nego ikad i zbog nje pedesete uistinu izgledaju zabavno. 

Monica Bellucci

Njezin primjer je posebno bitan jer jedan od dosadašnjih problema s poimanjem pedesetih je to što su se rijetko javljali uzori zbog kojih ne bismo peto desetljeće shvaćali kao početak kraja: bilo je vrlo malo starijih glumica u televizijskim serijama koje nisu imale samo uloge nečijih majki, a o filmovima da ne pričamo. Činilo se da Hollywood puhanjem 50. svjećice glumice stavlja u dvije kategorije: nečije bake ili potpuno izgnanstvo (jer uloge majki, a nekad čak i baka su rezervirane za tridesete). Rijetko je koja glazbenica uspjela nastaviti uspješnu karijeru nakon 50. ako u ormaru nije već imala nekoliko Grammyja i nije prešla na “ozbiljniji” repertoar, a da ne pričamo o slikama koje svaki dan gledamo u medijima gdje nas se ne želi ni podsjećati na vrijeme nakon 40-ih.

Gwen Stefani

Čak je i Nicole Kidman rekla da nikad nije bilo bolje vrijeme za imati 50 godina u Hollywoodu kao danas. “Prije 20 godina, u ovoj dobi bila bih već odavno otpisana u Hollywoodu, ali to više nije slučaj. Dokazale smo da su ove glumice, kao i ostale, potentne, moćne i vitalne. Samo se nadam da će industrija i dalje stajati iza nas i dopustiti nam da ispričamo neke nove priče”, rekla je Nicole primajući SAG nagradu za seriju “Big Little Lies”.

Nicole Kidman

Naravno, još uvijek je stvarna činjenica da imamo potrebu zapljeskati svakoj ženi koja je s napunjenih 50 godina uspjela ostati u showbizz industriji i ne izgledati istrošeno životom, što znači da imamo još uvijek puno posla. Jer, kako nam je J. Lo pokazala, žene koje su ušle u “klub 50+” su one žene koje i dalje rade, dejtaju, vole i žive svoj život punim plućima sa stavom zbog kojeg starenje izgleda kao privilegija, što bi i trebalo biti. 

Kako izgledaju onda pedesete? Najbolji odgovor je: kako god želite da izgledaju.