Nježna ljubičasta nijansa i iznimno zanimljiv okus korijeni su ovog jednostavnog recepta veganske blogerice Lune Džidić
”Početna je ideja bila napraviti namaz nalik humusu, iako uopće nisam od slanutka (najgora sam, ubojica veganske radosti), no baza od ljubičastog batata bila je preslatka i preškrobna za moj ukus. Na kraju sam upotrijebila mješavinu baze od slanutka i batata za uravnoteženiji okus. Nadam se da će vam se svidjeti!”
Sastojci:
1 šalica kuhanog slanutka
3/4 šalice pirea od slatkog krumpira (Luna je koristila mješavinu ljubičastih i narančastih sorti)
1/3 šalice tahinija
1 velika glava češnjaka
1 mali limun (sok + korica)
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica prehrambenog kvasca
1 prstohvat mljevenog crnog papra
1 prstohvat mljevenog kima
2-3 prstohvata himalajske soli
1/3 šalice vode (ili malo više ako je potrebno; vodu možete koristiti za kuhanje slanutka)
Priprema:
Sve sastojke miješajte štapnim mikserom ili u multipraktiku dok ne postanu glatki. Čarobni humus pretvorit će se iz ljubičaste u ružičastu jer polifenoli iz batata reagiraju s limunovim sokom.
Luna Džidić je biologinja i veganska kuharica, te velika zaljubljenica u prirodu, biljke i zdravi način života. Putem bloga “Kriška i po” trudi se čitateljima približiti ljepotu i raznolikost cjelovite prehrane bazirane na biljkama, koja joj je i samoj poslužila kao savršen alat na putu do zdravlja na prirodan način. Uz mnoge recepte, na blogu možete naići i na informacije vezane uz ljekovito bilje, prirodnu njegu tijela i kozmetiku, kao i savjete za zdraviju i održiviju svakodnevicu.