Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju na 93. nagradu Oscar

Dalibor Barić je film, koji je stvoren tehnikom kolaža, rotoskopije, pronađenih snimaka i eksperimentalne apstrakcije, animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić. Riječ je o iznimno zanimljivoj priči o Martinu, borcu protiv sustava i konceptualnoj umjetnici Sari koji se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, zbog čega za njima traga policija. Glasove animiranim likovima dali su Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal, Pavlica Brazzoduro Bajsić i Frano Mašković, a film je bio prikazan na cijenjenim festivalima u Bucheonu i Annecyju te na zagrebačkom Animafestu.

Iako se isprva mislilo da će u konkurenciju za najbolji animirani film ići 13 naslova, u utrku ih je ipak ušlo 27. Tako se ”hrvatski film intrigantnog i perpleksnog naslova”, kako prenosi The Wrap, našao uz bok Pixarovog filma Soul, te uz Earwig and The Witch i Wolfwalkers, a društvo im prave i filmovi iz Danske, Poljske, Latvije, Južne Koreje i Indije. Nakon što će film biti i službeno priznati kandidat za Oscara, glasači će ga moći pogledati sve do početka ožujka. Iako se dodjela u pravilu održavala krajem veljače, zbog pandemije će ovogodišnji oskarovski kalendar biti pomaknut, tako da će se nominacije proglasiti 15. ožujka, dok će dodjela biti održana 25. travnja u Los Angelesu. Mi Daliboru Bariću držimo fige, a razgovor s njime moći ćete pročitati i u sljedećem tiskanom izdanju Grazije.

 

Fotografije: Promo