Obožavamo domaći brend House of Kiwi – njihovi ljetni komadi od frotira već su postali legendarni i nosimo ih svake tople sezone. Sada je brend predstavio svoj novi modni dodatak – slavonske šticle!

U suradnji s gospođom Dubravkom Golubić iz Osijeka, House of Kiwi napravio je suvremenu interpretaciju šticli – varijante rukavica bez prstiju koje su dio slavonske tradicijske odjeće, a izrađuju se od vune i staklenih perlica. Taj odjevni predmet tradicionalno je služio za grijanje zapešća te je zadržan kao dekorativni dio ženske svečane narodne nošnje. Šticle se pletu od vune različitih boja, a dio pletiva su i staklene perlice kojima se šticle ukrašavaju geometrijskim i stiliziranim motivima.

Uobičajene boje šticli kao što su crna, crvena i plava cure su zamijenile intenzivnijim proljetnim bojama – kraljevsko plavom i snažnijom zelenom bojom svježe proljetne trave, dok su tradicionalne biljne motive kao što su hrastov list, žir ili vinova loza kojima su ukrašene šticle, zamijenile apstraktnijim motivom slova X i voćnim motivom ploda trešnje. Izrađene od lagane vune, šticle je moguće nositi u proljeće, jesen i blagoj zimi.

Šticle je moguće naručiti na njihovoj web-stranici i Instagram profilu. Budući da je riječ o ručnom radu, šticle se izrađuju isključivo po narudžbi, a vrijeme potrebno za njihovu izradu je dva tjedna.

Fotografije: Stella Vlasnović
Video: Mia Knežević i Jura Nikolić