Dok većina ljudi svoje ljetne odmore provodi na moru, hotel Nomad nudi alternativu koja će osvježiti vaša osjetila i donijeti novu dimenziju ljetnog odmora.

Smješten u srcu prekrasne planine Bjelašnica, hotel Nomad idealno je mjesto za one koji žele provesti odmor bez stresa u ljepotama planinske prirode.

Ljeto u planini hotela Nomad

Bjelašnica je ljeti prava riznica aktivnosti na otvorenom. Gosti mogu uživati u planinarenju, biciklizmu, vožnji quadovima i mnogim drugim avanturama. Stručno vođene ture omogućavaju istraživanje skrivenih ljepota planine, ljubitelji adrenalina mogu iskusiti paraglajding i zip-line, a za opuštanje tijela i uma tu je i wellness centar.

Moderni nomadi-turisti željni lutanja i istraživanja krajolika, tajnih prolaza i pećina, rijeka i kanjona, ili samo šetnje, čistog zraka i mira, zasigurno će prepoznati ponudu hotela Nomad kao onu “baš za njih” jer – imaju sve što im treba!

Pored raznolikih outdoor ruta na planinama Bjelašnici i Igman, hotel gostima nudi i posjete glavnom gradu Sarajevu, ali i atraktivnim Bosanskim piramidama Sunca kod Visokog, Titovom bunkeru u Konjicu, Mostaru i drugim obližnjim mjestima punim povijesnih zanimljivosti koje su utjecale i na europsku povijest.

Važnost gastronomije 

Hotel Nomad posebno je ponosan na ponudu hrane i pića, za što se trude da turistima prikažu bosansku kuhinju, tako da primjerice svako jutro za doručak pripremaju domaće pite, uštipke, štrudle, a za večeru uvijek neki od domaćih specijaliteta poput klepe, sogan dolme, japraka, bureka i slično.

Za deserte uvijek pripremaju nešto od tradicionalnih bosanskih kolača (baklava, kadaif, hurmadžik, sutlija), ali i deserte po izboru chefa kuhinje. Za one koji vole “mezu”, hotel Nomad pobrinuo se da uvijek bude dostupna selekcija tvrdih sireva (livanjski, travnički, kozji) te selekcija suhomesnatih proizvoda (zarebnica, bosanski sudžuk, goveđi kulen). Naravno, uz dobru hranu ide i dobro vino, poput hercegovačke Blatine ili Žilavke.

“Razgovaramo puno s gostima kad su u hotelu i često pokušavamo prilagoditi naš meni različitim grupama, tako da i naši kuhari komuniciraju s gostima ako su kod nas više dana da znamo šta bi željeli jesti i da stvaramo domaćinski odnos između naše kuhinje i gostiju. Do sada smo u tome imali poprilično puno uspjeha”, ističe generalni menadžer hotela Mesud Ljuhar.

Poslovna filozofija hotela Nomad: priroda kao vječna inspiracija i održivost s ciljem jedne sadnice za svakoga gosta

Hotel Nomad impresivne je arhitekture, “stopljene i uronjene” u okoliš, prilagođen i za ljetne i za zimske boravke gostiju.

To prati i jedinstvena ponuda hotela, čime se sve pridružuje i globalnom trendu u turizmu, u sklopu kojeg se, svjesni klimatskih promjena i što donose, ponuda planira i prilagođava novoj turističkoj potražnji za održivim putovanjima i odmorima izvan vreve turističkih središta.

U sklopu takvog razmišljanja, u hotelu Nomad odlučili su i sami pridonijeti očuvanju prirode u kojemu posluju, za što su dobili i međunarodno prepoznati certifikat UNESCO-a Unesco travel pledge. S tim ciljem odlučili su i zasaditi po jednu sadnicu na lokalitetu planina Bjelašnica/Igman za svakoga gosta koji je boravio u hotelu, na što su i jako ponosni.

Okoliš i priroda koja ih okružuje vječna je inspiracija, također i za arhitekturu hotela, kojom se i razlikuje od mnogih u blizini, ali i na međunarodnoj sceni, kao i za ponudu s profinjenim spojem tradicije i modernosti, s naglaskom na udobnost smještaja, domaću, bosansku kuhinju i upoznavanje s kulturnom i povijesnom baštinom te raznolikim prirodnim ljepotama.

Unutar samo godinu i pol dana poslovanja (hotel Nomad posluje od prosinca 2022.), hotel Nomad takvom se ponudom, individualnim i fleksibilnim pristupom gostima i njihovim željama prometnuo u jedan od deset najboljih hotela u regiji za MICE (kongresne i druge poslovne skupove), za što je dobio i priznanje.

Laka prometna dostupnost, sjajna planinska klima i pristupačne cijene 

Hotel je sve traženiji i za zimske i ljetne obiteljske odmore te one raznih grupa, u čemu nije zanemariva ni njegova blizina Sarajevu. Naime, hotel se nalazi na samo 25 minuta vožnjom od međunarodne zračne luke u Sarajevu.

Gosti tu mogu računati na sjajnu planinsku klimu sa idealnom ljetnom temperaturom od oko 22 °C, ali i boraviti u hotelu i koristiti sadržaje i izlete za puno manje novca nego na jadranskoj obali ili na planinama u Sloveniji, Italiji ili Austriji.

Cijenama se i izdvajaju od mnogih hotela jer trenutačno imaju daleko najpovoljniji odnos cijene i kvaliteta u BiH, ali i šire, posebice u usporedbi s Hrvatskom, Slovenijom i zemljama zapadne Europe.

Tijekom ljeta, u hotelu Nomad, ovisno o popunjenosti, cijena noćenja za dvije osobe sa doručkom kreće se oko 100 eura po sobi, a osim doručka u to uključuju i neograničeno korištenje welnessa i spa, parkinga, besplatan wi-fi, igre poput bilijara i stolnog tenisa.

 

Novo u ljetu 2024.  – jedinstvene skijaške ljetne staze

Kao novost u ponudi za ljeto 2024., do srpnja će ispod hotela Nomad biti dovršena i izgradnja dviju skijaških ljetnih staza, za skijanje na specijalnoj skijaškoj plastičnoj podlozi. To će omogućiti da skijanju ljeti poduče i početnike, a i takvom rijetkom ponudom izdvajaju se od mnogh planinskih hotela u Europi.

Sve veća potražnja iz cijelog svijeta 

Generalni menadžer hotela Nomad Mesud Ljuhar ističe da su tijekom ljetne sezone vrlo atraktivna destinacija za turiste s Bliskog istoka, odakle imaju i veliki broj dolazaka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije, i te brojke rastu svake godine, posebice u sezoni od lipnja do rujna.

I iz drugih zemalja svijeta bilježe sve više dolazaka turista, ali ipak najviše njih dolazi iz zemalja bliže regije te dijaspore koja se nalazi po cijelom svijetu, od SAD-a do Novog Zelanda. “Još uvijek imamo velik broj last-minute rezervacija, ali već sada vidimo da bi ljeto trebalo biti jako dobro. Cilj nam je ove ljetne sezone dostići popunjenost od oko 50 posto. Mislimo i da će ljetna sezona u narednim godinama s dovršetkom novih sadržaja biti i jača, sa sigurno većom popunjenošću, od 65 do 70 posto”, kaže CEO hotela Adnan Selmanagić. 

I za ukupne poslovne brojke kaže da su sve bolje, a puno očekuju i od završetka putne infrastrukture u sljedećih pet godina, odnosno koridora 5C, što će uvelike olakšati dolazak iz zemalja regije.

Velika vrijednost zaposlenih i stalnih investicija

Generalni menadžer hotela Nomad Mesud Ljuhar ističe da je jako ponosan na sve svoje zaposlenike koji čine tim od 40 osoba, a u sezoni broj zaposlenika dođe i do 60-ak ljudi.

“Naša je prednost to što se svakom gostu obraćamo individualno i vrlo često naši gosti imaju osjećaj kao da su došli kod nekoga u kuću, a ne u hotel, i na to smo ponosni jer mislimo da je to true hospitality. Svakodnevno se sa svim zaposlenicima radi na usvajanju procesa poslovanja, njihovoj edukaciji, ali i nagrađivanju jer sam svjestan da su zaposlenici i njihova posvećenost gostima prava vrijednost hotela”, navodi generalni menadžer hotela Nomad, Mesud Ljuhar

Hotel Nomad u vlasništvu je domaće tvrtke Birotim, koja je dio kompanije R&S, koji su do sada u izgradnju hotela sa svim sadržajima i u pratećih 60 apartmana uložili 12,5 milijuna eura. Kako je hotel nov, svakih mjesec dana finaliziraju se i manje investicije, ovisno o potrebama gostiju i za koje su primijetili da do kraja nisu finalizirane.

Bitnim za rad hotela i tržišno pozicioniranje označava i najavu Vlade kantona Sarajevo da želi napraviti infrastrukturu i povezati dvije olimpijske planine Bjelašnicu i Igman u jedno skijalište. Pri završetku tog projekta Bjelašnica i Igman će definitivno biti među najboljim skijalištima u ovom dijelu Europe, a ista infrastruktura će se koristiti i za ljetne aktivnosti.

Tekst i fotografije: Promo