Federico Fellini s glumicom Anitom Ekberg i glumcem Marcellom Mastroiannijem na premijeri filma “La Dolce Vita” u Rimu 1960.

Jedinstveni History film festival održat će se od 8. do 12. rujna u Rijeci, četvrtu godinu zaredom. Ono što je posebno zanimljivo kod ove manifestacije jest činjenica kako je to jedini festival povijesnog dokumentarnog filma na svijetu. A toj činjenici dobro stoji fantastičan filmski program koji nudi zanimljive priče o povijesnim ličnostima i događajima.

U ovogodišnjoj je konkurenciji 21 film, o kojima će odlučivati stručni međunarodni žiri. Ovogodišnje izdanje festivala tematski će se doticati politike, migracija, žena i Fellinija. U nizu dokumentaraca s interesantnim pričama posebno vrijedi  istaknuti “off program” posvećen Federicu Felliniju, jednom od najvećih filmskih autora čija se 100. godišnjica od rođenja ovim putem obilježava. U suradnji s Konzulatom i Veleposlanstvom Italije pripremljen je program koji se sastoji od izložbe i tri filma u kojima će gledatelji moći vidjeti kako je Fellini stvarao.

Dio Festivala je i program Ri-thinking History koji donosi premijeru dokumentarnog serijala “Fiume crno – crveno Rijeka” Istra filma, rađen za Hrvatsku televiziju čija se premijera očekuje na jesen, a gledatelji će imati prilike pogledati dvije epizode. Osim toga, publiku očekuje program posvećen Vatroslavu Mimici, jednome od najznačajnijih filmskih autora koji nas je nedavno napustio. Program je povezan sa 60 godina Zagrebačke škole crtanog filma, svjetske institucije koja je donijela Hrvatskoj jedinog Oscara.

Ovogodišnja najava HISTORY FILM FESTIVALA u duhu je pandemije😛

Objavljuje History Film Festival u Nedjelja, 2. kolovoza 2020.

 

U sklopu tematske večeri “Tito na velikom i malom ekranu” sudjelovat će dva vrhunska poznavatelja lika i djela, Dejan Dabić iz Srbije i Daniel Rafaelić iz Hrvatske, što će zasigurno izazvati velik interes publike. Na Festivalu će biti predstavljena i monografija o životu Milene Dravić beogradske autorice Anite Panić koja će i govoriti o njezinom životu kroz čitav niz inserata iz njezinih filmova.

History Film Festival se održava u HKD-u na Sušaku od 8. do 12. rujna. Projekcije filmova počet će oko 18 sati, a trajat će otprilike do 23.30 sati. Više informacija pratite ovdje.

 

Foto: Getty Images