Je li vam poznata ona situacija kad uživate u čaši dobrog crnog vina s društvom, a sat vremena kasnije počnete osjećati neobično crvenilo na obrazima i blagu glavobolju? Ili kad nakon ukusnog obroka s puno začina i zrelog sira odjednom osjetite nadutost i nelagodu? Ako vam ovo zvuči poznato, možda se suočavate s histaminskom intolerancijom – stanjem koje pogađa sve više ljudi, a da toga često nisu ni svjesni.

Histaminska intolerancija nije alergija, ali može jednako frustrirajuće utjecati na naš svakodnevni život. Zamislite da vaše tijelo ima mali kemijski “termometar” koji se penje svaki put kad pojedete određene namirnice. Kad taj “termometar” – odnosno razina histamina – prijeđe određenu granicu, počinju se javljati neugodni simptomi. To može biti bilo što – od klasične glavobolje i crvenila lica, preko nadutosti i probavnih problema, pa sve do umora i nejasne anksioznosti.

Najgore od svega? Mnoge namirnice u kojima najviše uživamo često su glavni “krivci”. Govorimo o čašici kvalitetnog crnog vina uz večeru, komadiću tamne čokolade kao desertu, ili pak ukusnoj plati sireva s prijateljima. Da, upravo te male životne radosti mogu biti izvor neugodnosti za osobe s histaminskom intolerancijom.

Također, poznato je da mnogi Hrvati u svojoj svakodnevici često posežu za omiljenim namirnicama poput svježe rajčice u ljetnoj salati, ukusnog dalmatinskog pršuta na društvenim okupljanjima ili tradicionalnog slavonskog kulena koji se s ponosom iznosi pred goste, upravo te namirnice mogu biti “tihi izazivači” neugodnih simptoma kod osoba s histaminskom intolerancijom. Zanimljivo je da su upravo mediteranske i kontinentalne delicije, koje su duboko ukorijenjene u našu prehrambenu kulturu i tradiciju, često bogate histaminom – od rajčice koju stavljamo u gotovo svako varivo, preko raznih vrhunskih suhomesnatih proizvoda kojima se ponosimo, pa sve do omiljenih zimskih namirnica poput kiselih krastavaca ili ukiseljenog kupusa.

Ali nemojte još otpisati svoje omiljene delicije! Postoji elegantno rješenje koje vam može pomoći da i dalje uživate u svim tim namirnicama, bez straha od neugodnih posljedica. Upoznajte DAO Mini – vaš mali pomoćnik za veliko guštanje.

DAO Mini je inovativni dodatak prehrani koji sadrži enzim diamin oksidazu (DAO) – upravo onaj enzim koji našem tijelu prirodno pomaže u razgradnji histamina. Zamislite ga kao malu “čistilicu” koja pomaže vašem organizmu da lakše procesuira histamin iz hrane. S praktičnim tabletama koje možete nositi u torbici ili džepu, više ne morate unaprijed planirati svaki obrok ili propuštati druženja zbog straha od reakcije na hranu.

Kako funkcionira? Jednostavno – uzmete tabletu neposredno prije obroka za koji znate da bi vam mogao stvarati probleme. Zahvaljujući posebnoj gastrorezistentnoj ovojnici, enzim se oslobađa točno tamo gdje treba – u crijevima, gdje može najefikasnije djelovati. Djelovanje traje 30-45 minuta, što je dovoljno da bezbrižno uživate u svojem obroku. Najbolje od svega? DAO Mini je razvijen uz pomoć stručnjaka nutricionista, ne sadrži gluten ni soju, a mogu ga koristiti čak i djeca starija od četiri godine. To znači da cijela obitelj može zajedno uživati u raznovrsnoj prehrani, bez kompromisa i brige.

Prestanite se odricati omiljenih namirnica ili brinuti hoće li vam večera s prijateljima pokvariti ostatak večeri. Uz DAO Mini, možete vratiti spontanost u svoj život i fokusirati se na ono najvažnije – uživanje u hrani i dragim trenucima s najbližima. Jer ponekad je najvažnije rješenje zapravo – najjednostavnije.

 

Foto: PR, Unsplash