Svima je poznato koliko je bitno imati dobru hidratantnu kremu. Međutim, koliko nas je upoznato s prednostima uvođenja seruma u redovnu rutinu svakodnevne njege? Zato nastavite čitati ovaj tekst budući da proizvođači preparata za njegu kože ostavljaju sve više novaca i vremena u laboratorijima kako bi razvili sljedeći veliki superserum

Više nisu u pitanju samo svilenkasti preparati namijenjeni hidratiziranju kože. Ove nove formule brzo ”peglaju” bore, pospješuju proizvodnju novog kolagena i ujednačavaju ten kada se nanose ispod hidratizirajućih preparata. Ali na kojem načelu, zapravo, funkcioniraju?

KAKO FUNKCIONIRA SERUM?

Zamislite serum kao neki eliksir. Sjajni antiage serum poduprijet će kožu, učvrstiti je i zategnuti nakon samo nekoliko nanošenja. Kada biste sve anti-age sastojke stavili u jedan glomazni hidratantni preparat, oni bi preko noći ostali na jastuku. Međutim, serum prodire u dublje slojeve kože, a uzrok tome je njegova lagana formula. Beauty stručnjakinja Kate Somerville iz los angelesa – čiji su klijenti zvijezde poput Jessice Albe, Katie Holmes i Paris Hilton – ciljanom uporabom seruma podarila je mladolik izgled brojnim slavnim osobama. ”zapanjujuće je kakvu razliku naprave. Tekstura kože se popravi, fine bore se ublažavaju, tamne točkice blijede, a koža postaje elastičnija”, kaže Somerville. ”Serumi su rješenje za mnoge probleme s kožom. pod obavezno ih moramo imati na polici u kupaonici.” preporučuje se da serum uvrstite u dnevnu beauty rutinu već u dvadesetima, iako zapravo nikada nije kasno započeti s njegovom primjenom.

NISU SVI SERUMI ISTI

Kako biste ušli u trag istinski djelotvornoj formuli, morate pročitati i sitna slova na bočici. Neki serumi ponašaju se kao privremeni fileri, dok će vam za kompletan preobražaj kože trebati nekoliko specifičnih sastojaka. Na primjer, vitamin C, jedan od najdjelotvornijih raspoloživih sastojaka, neće djelovati ako nije u odgovarajućoj formuli s ostalim sastojcima. Budite obazrivi, u nekim serumima naići ćete na sastojak poput silikona, koji ima svilenkastu strukturu i predstavlja sjajnu podlogu za šminku, ali nema anti-age učinak. Čak i ako serum sadrži aktivne sastojke, poput vitamina C, silikon će spriječiti njegovo prodiranje u kožu, tako da je bolje ne trošiti novac. Stoga potražite serum koji ne sadrži silikon, ali sadrži vitamin A (retinol), hijaluronsku kiselinu, alfahidroksi kiselinu (AHA), antioksidanse i peptide, kao i vitamin C.

ČUDESNO DVOSTRUKO DJELOVANJE: I SERUM I HIDRATANTNO SREDSTVO

Svuda čujete ”čišćenje kože, serum, hidratacija”, kao da je u pitanju nova mantra ljepote – riječ je o važnom procesu u tri koraka koji će kožu pomladiti a bore ublažiti. ”Usporedite serum s dobrim potpornim donjim rubljem, a hidratantno sredstvo sa zaštitnim kaputom koji predstavlja barijeru ka vanjskoj sredini, kažu stručnjaci. Dr. Adam Geyer, dermatolog i konzultant za ”Kiehl’s”, kaže: ”Kada moji pacijenti iskombiniraju anti-age hidratantno sredstvo sa serumom, uopće ne sumnjam da će postići maksimalne rezultate.”

ZNAČAJ ANTIOKSIDANASA

Kako bi se zaustavio proces starenja i djelovanje slobodnih radikala, potrebne su nam aktivne supstancije – antioksidansi. Kada se nanesu na kožu, oni potiču njezine prirodne obrambene mehanizme. Svi antioksidansi nemaju iste mehanizme djelovanja. Da bi imali maksimalan učinak, antioksidansi moraju biti u pravom kemijskom obliku, sadržavati čiste i stabilne molekule u dovoljnoj koncentraciji i odgovarajućem odnosu. Upravo antioksidansi poput vitamina C, vitamina E, ferulične kiseline i florentina, kao i njihove kombinacije, pružaju koži potrebnu zaštitu, popravljaju već nastala oštećenja i sprječavaju nastanak novih. Novi preparat skinceuticals razvio je formule seruma – superantioksidansa koje su prilagođene svim tipovima kože i koje su stvorene da bi pružile naprednu zaštitu od utjecaja okoline, što uvelike pomaže u zaštiti i njezi kože.

USPOSTAVITE PRAVILNU RAVNOTEŽU

Kad kombinirate različite proizvode, imajte na umu da koža može biti osjetljiva. Ne pretjerujte s eksfolijacijom, a nemojte ni stimulirati kožu pretjerano upotrebljavajući sastojke kao što su AHA, vitamin A (retinol) i glikolna kiselina. Ako vaš serum sadrži ove aktivne sastojke, u početku se držite uobičajenog načina primjene hidratantnih sredstava kako biste pružili koži priliku da se prilagodi. Prednost dajte hidratizirajućim, opuštajućim sredstvima prvih mjesec dana, sve dok vam se koža ne prilagodi. Tako ćete izbjeći iritiranost kože lica. Kad se koža privikne, jednom do dva puta dnevno možete nanijeti serum. Ako vam koža to prihvaća, a imate duboke bore ili vam ten nije ujednačen, polako je navikavajte na nanošenje seruma dvaput dnevno – i uočit ćete intenzivnije i brže rezultate.

VAŽNO JE PRAVOVREMENO DJELOVATI

Dakle, kako znati je li vašoj koži potreban serum? To ovisi o tipu kože, izloženosti suncu, načinu života i genetici (obratite pažnju na to kakav je bio proces starenja kod vaših roditelja). Međutim, općenito govoreći, anti-age serume treba početi koristiti u kasnim dvadesetima. Za mladenačku kožu pravi izbor su serumi bogati antioksidansima. Antioksidansi mogu biti prva linija obrane od agresivnih supstancija iz prirodne sredine, koji očito ubrzavaju proces starenja. Dakle, mogu biti od koristi i osobama u dvadesetim godinama, prije svega u obliku prevencije, a i kod uklanjanja prvih znakova starenja.

UPUTE ZA KORIŠTENJE SERUMA

Nanosi li se serum na lice odozdo ili odozgo? Ujutro ili navečer? Evo nekoliko uputa za savršenu uporabu seruma:

Serum nanesite na suhu kožu koju ste tek očistili. Pogledajte na pakiranju je li sugerirana uporaba ujutro ili navečer, ali ako formula sadrži dosta aktivnih sastojaka, ili vam je koža osjetljiva – u početku ga koristite svaka dva ili tri dana do dva puta dnevno, ako vam ga koža tolerira.

Ako već koristite ulje u njezi kože, nanesite ga preko seruma. Nanošenje ulja preko seruma pomoći će da se serum prenese dublje u dermis.

Hidratantno sredstvo nanesite na lice kasnije. Premda, ako imate vrlo masnu kožu a formula seruma pruža vam dovoljno hidratacije, možda vam hidratantno sredstvo i nije neophodno.

Budite disciplinirani kada je u pitanju uporaba zaštitnih faktora tijekom dana, inače se može dogoditi da poništite sve što ste napravili. Imajte u vidu da neki sastojci, poput retinola i glikolne kiseline, čine kožu podložnijom sunčevom djelovanju.