Dvoje klimatskih aktivista danas je u Beču polilo uljem sliku Gustava Klimta. Crna uljna tekućina izlivena je na rad slavnog slikara pod imenom Smrt i život (1908.), i to u Muzeju Leopold gdje je izložen.

Jedan od prosvjednika bacio je tvar sličnu nafti na sliku, a potom su se pokušali zalijepiti za zid i sliku kako bi ih teže udaljili s mjesta incidenta. U videu objavljenom na Twitteru vidi se kako zaštitar Muzeja Leopold odvlači jednog aktivista prije nego što se uspio zalijepiti. To je još jedan u nizu „napada“ aktivista iz grupe Letzte Generation (hrv. Posljednja generacija) koji su prošlog mjeseca u Njemačkoj ciljali na najskupljeg Moneta na svijetu, o čemu smo vam pisali ovdje.

Njihove su ekološke akcije dio rastućeg klimatskog prosvjednog pokreta u Europi koji uključuje demonstracije u muzejima te skretanje pozornosti napadima na cijenjena umjetnička djela. Zahtjevi sličnih grupa kao što su Just Stop Oil u Ujedinjenom Kraljevstvu te talijanskog ogranka grupe Ultima Generazione uključuju prekid novih naftnih i plinskih projekata. Isto tako, moglo se čuti kako prosvjednici kod Leopolda pozivaju na zaustavljanje projekata fosilnih goriva. “Nove naftne i plinske bušotine smrtna su presuda za čovječanstvo”, napisali su na Twitteru. Na stranicama austrijske naftne, plinske i petrokemijske tvrtke OMV pak stoji: “OMV je već dugi niz godina ponosni partner Muzeja Leopold.” Jasno je zašto je baš rad Gustava Klimta u Leopoldu bio meta ovog puta.

U službenom priopćenju, iz muzeja su poručili: Iako je zabrinutost klimatskih aktivista opravdana, napad na umjetnička djela definitivno je pogrešan smjer. Muzeji čuvaju institucije i, u tom smislu, najbolji su primjer održivosti. Nakon početne procjene našeg restauratorskog tima, sretni smo što možemo objaviti da nije bilo oštećenja ni na slici ni na originalnom Hoffmanovu okviru”.

Prošlog tjedna, u izjavi koju su potpisali ravnatelji Musée du Louvre, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku i 92 druga ravnatelja muzeja u SAD-u i Europi, dužnosnici su se izjasnili protiv rastućih prosvjeda, navodeći da aktivisti “ozbiljno podcjenjuju krhkost nezamjenjivih umjetnina.

Foto: Twitter Letzte Generation