Ovaj tjedan mnogi knjigoljupci smatraju praznikom knjige. Naime, u tijeku je Interliber, najvažnije događanje u godini za sve čitatelje i izdavače. Prvi već neko vrijeme slažu popise što kupiti, a izdavači sada objavljuju svoje najveće adute. No knjiga je jako puno, a sredstva su ograničena. Kako bismo vam olakšali izbor napravili smo listu naslova koje biste svakako trebali nabaviti na Interliberu.

Priča o izgubljenoj djevojčici – Elena Ferrante

Finale tetralogije Genijalna prijateljica – zadivljujuće sage o desetljećima prijateljstva Elene i Lile – djela koja se diljem svijeta smatra jednim od najvažnijih književnih ostvarenja posljednjeg desetljeća. U posljednjem nastavku Elena se, nakon što je ostavila supruga, vraća u Napulj. Lila, pak, koja se nikad nije uspjela osloboditi okova rodnoga grada, postala je uspješna poduzetnica, ali njezin uspjeh dovodi je još bliže svemu što je oduvijek prezirala: nepotizmu, šovinizmu i zastrašujućem nasilju koje vlada rajonom. HBO je napravio seriju po knjigama (emitiranje kreće 19.11.) i čini se da će također biti veliki hit jer su se držali predloška te se produkcijom trudili biti autentični dobu i miljeu. (Profil)

Sedam sestara – Lucinda Riley

Prvi dio čarobne obiteljske saga izvrsne autorice Lucinde Riley užitak je za sva osjetila. Serijal je zasnovan na legendama sazviježđa Sedam sestara, a taj mističan okvir pružio je autorici poligon na kojem će pokazati svu svoju kreativnost i izuzetan pripovjedački dar. Maja D’Apliese i njezinih pet sestara okupljaju se u domu iz djetinjstva Atlantidi – veličanstvenom izoliranom dvorcu na obali Ženevskog jezera – nakon što prime vijest o smrti voljenoga oca koji ih je sve posvojio kao dojenčad. Svaka među njima dobit će primamljiv trag na putu prema pravom podrijetlu, a Maju njezin odvodi na suprotnu stranu svijeta u dotrajalu vilu u Riju de Janeiru. (Egmont)

Mama, ja i mama – Maya Angelou

Maya Angelou (1928.-2014) velika američka pjesnikinja i borkinja za ljudska prava, opisala je svoj nevjerojatan život u nizu od sedam autobiografija, od kojih je Mama, ja i mama posljednja (2013.). U njoj je legendarna umjetnica i ikona afroameričke kulture progovorila o najintimnijoj osobnoj priči svojeg života: svojem odnosu s majkom. Ovu prekrasnu knjigu sama je autorica opisala riječima: „Ovu knjigu napisala sam kako bih istražila neke od načina na koje ljubav liječi i pomaže ljudima da dosegnu neslućene visine i uzdignu se iz neizmjernih dubina.“ Nezaobilazno štivo za svaku ženu. (Iris Illyrica)

Ona između nas – Greer Hendricks i Sarah Pekkanen

Psihološki triler o mračnim stranama ljubavnih veza i brakova. Kad krenete čitati pomislit ćete da je ovo još jedna knjiga o ljubomornoj bivšoj ženi koja je opsjednuta mlađom ljepoticom koja ju je zamijenila. No morate dobro paziti i biti vješti u čitanju između laži. Ovo je triler s tisuću lica, koji će vas držati zalijepljenim za njegove stranice, katapultirajući vas u priču koja rasvjetljuje svaku stranu ljubavi, čak i ono što skrivamo od samih sebe. Jednako opsesivan kao i Djevojka u vlaku, roman je objavljen u Americi s prvom nakladom od 300.000 primjeraka, nadmašivši ubrzo svaki rekord prodaje i boravka na vrhu ljestvica. Knjiga koja obećava napeto i vrlo jezivo iskustvo čitanja. (Znanje)

Mali požari posvuda – Celeste Ng

Ovo je drugi roman autorice, ali prvi objavljen na hrvatskom jeziku. Svojevrsni fenomen koji izlazi iz svakoga žanra, ali svidjet će se ljubiteljima Liane Moriarty (Male laži). Iako su potpuno različite, ove dvije autorice dijele strast prema seciranju malih zajednica ispod kojih teku podzemne vode tajni i laži. Knjiga je smještena u Ohio, u pomalo utopijsko naselje Shaker Heights. Upoznat ćete razne zanimljive likove i proživjeti s njima strahove i veselje. Ovaj roman mnogi čitatelji i kričari smatraju knjigom godine 2017., mi je svakako preporučujemo svima koji vole vrhunsko štivo.  (Mozaik)

P. S. iz Pariza – Marc Levy

Nakon dugo vremena preveden je još jedan roman najčitanijeg živućeg francuskog pisca Marca Levyja. Radi se o ljubavnoj priči, ali kakvu može ispričati samo vrstan majstor. Poznata glumica Mia pobjegne iz Londona u Pariz, tražeći predah od starog života i slave. Paul je Amerikanac, spisatelj koji nije ponovio uspjeh svog prvog romana. Kad ga najbolji prijatelj pošalje na spoj naslijepo s Mijom, njihovi životi i status veze postanu komplicirani. Iako cijeli Pariz kao da ih gurka jedno prema drugome, svoje usamljenih stranaca u Parizu na sve se načine trude ostati samo prijatelji, ali to je lakše reći nego učiniti, jer sudbina ima druge planove. Moderna ljubavna priča za svaki ukus. (Stilus)