Suzdržali smo se napisati da vam preporučujemo knjige za plažu, ali, ako nam društvene mreže ne lažu previše, naše je more savršene temperature za uživanje u njemu. No jesen je ipak tu pa su večeri hladnije i idealne za čitanje kod kuće. Naslovi koje vam predstavljamo najnoviji su hitovi iz radionica vrijednih izdavača, a izbor je vrlo šarolik. Kako je ovo tek prvi val jesenskog punjenja knjižara, požurite s čitanjem jer očekujemo još mnogo izvrsnih knjiga.

Blackout – Marc Elsberg

Krećemo s eksplozivnim trilerom koji nam stiže iz pera austrijskog autora Marca Elsberga. On je, kako bi se zabavio, počeo razmišljati o raznim scenarijima katastrofe. Da, čudan oblik zabave, ali iz njega je proizašla knjiga koja će vas razbuditi i oduševiti. Hakerskim napadom diljem Europe počinju padati sustavi opskrbe električnom energijom. Ispočetka je ljudima to fora, ali već nakon dana-dva, pojavljuju se katastrofalne posljedice. Struja je krv koja kola žilama povezanog svijeta i bez nje nema gotovo ničega. Prestaje komunikacija, pojavljuju se mrak i hladnoća. Jedini čovjek sposoban prekinuti ovo prije nego što postane prekasno, također je haker. Istovremeno, upravo je on prvi osumnjičeni za napad. (Egmont, 99,00 kn)

Sanjari i borci – Ingrid Divković

Omiljena domaća autorica Ingrid Divković pojavila se s novom knjigom koja će jesen obojiti liričnim tonovima. Nakon vrlo uspješnog romana „Živi mi se“, u ovom se djelu vraćamo njezinim publicističkim, kraćim formama. Iako je ovo kompilacija najuspješnijih i tematski probranih autorskih tekstova, već objavljenih na njezinu blogu, Ingrid nam donosi i nove misli koje su prvi put u javnosti. Svojim specifičnim stilom, koji obilježavaju promišljenost, poetičnost i duboko proživljene emocije, autorica opisuje izazove i nedoumice koje su sastavnica života svake žene. Na površini su, ponekad, njezina zapažanja oprečna, ali upravo to je obilježje njezine „proze za dušu“ – ne čitajte umom nego cijelim bićem i Ingrid će vam pružiti utjehu i nadahnuće te vas potaknuti da skupite hrabrost za idući korak u ono svakodnevno, ali uvijek tako nepoznato. (Stilus, 99, 00 kn)

Priče za laku noć za mlade buntovnice 2 – Elena Favilli i Francesca Cavallo

Prošlogodišnja senzacija „Priče za laku noć za mlade buntovnice“, dobila je nastavak. Knjiga izlazi za nekoliko dana i vjerujemo da će ponovno biti jedna od najprodavanijih ove godine. To svakako zaslužuje jer se čitatelji mogu pouzdati u ove dvije talijanske autorice. Kao pravi primjeri uspješnih i utjecajnih žena, one sve rade kvalitetno i na dugi rok. Ova nova zbirka priča, napisanih u stilu bajki, o 100 iznimnih žena – od Nefertiti do Beyoncé, Rosalind Franklin i J. K. Rowling – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet, trijumf je ljubavi prema osobama koje su uljepšale život milijunima. Ilustracije koje prate svaku priču ponovno su maštovite i kvalitetne, pružajući jedno zaokruženo iskustvo čitanja. (Znanje, 119,00 kn)

Dar – Louise Jensen

Godina psiholoških trilera opravdat će svoj epitet još jednom. Knjige koje nas oduševljavaju svojim neočekivanim obratima i unošenjem nemira u uobičajeno, svakako su ono što volimo. Novi roman autorice vodećeg bestselera „Sestra“, Louise Jensen, izuzetan je psihološki triler s nevjerojatnim krajem koji ostavlja bez daha. Jenna je dobila još jednu priliku za život primivši srce od svoje davateljice, djevojke po imenu Callie. Vječno zahvalna Callie i njezinoj obitelji, Jenna se zbliži s njima, ali uskoro otkrije da Callieina savršena obitelj krije neke veoma mračne tajne… Callieini roditelji žaluju, ali Jenna zna da joj ne govore sve. Gdje je Callieina sestra Sophie? Navodno je u “inozemstvu” još od sestrine smrti, ali nešto nije u redu s tim njezinim odsustvom. A kad Jenna upozna Callieinog dečka Nathana, dođe do nevjerojatnog otkrića.  Jenna ne vjeruje da je Callie umrla nesretnim slučajem. Ali, kako je onda umrla? Odluči saznati istinu, ali bi je to moglo koštati svega: njezinih najmilijih, zdravog razuma, pa čak i života… (Mozaik knjiga, 99,00 kn)