Nominacije za dodjelu Grammyja 2022. su nedavno otkrivene i dok se većina bavila rušenjima rekorda, drugi su upozorili da ova dodjela podržava osobe optužene za seksualno zlostavljanje i slična problematična ponašanja

“Ovo je uzbudljiv dan za glazbu”, rekao je Harvey Mason Jr., izvršni direktor Recording Academy u izjavi za medije početkom tjedna, kada su objavili nominacije za dodjelu Grammyja 2022. godine. “Ove nominacije lijepo odražavaju današnji široki i raznoliki glazbeni krajolik. Čestitam svim nominiranima i svima koji su poslali radove. Također sam jako ponosan na naše birače. Glasali su u rekordnom broju i dali sve od sebe i zahvaljujem im u ime cijele glazbene zajednice.”

Postoji par zanimljivih noviteta, kao na primjer da će biti 10 nominiranih u svakoj od općih kategorija: album godine, pjesma godine i najbolji novi izvođač, što je prošireno s osam kandidata i kandidatkinja prethodnih godina. Dvije nove kategorije također su dodane nagradama Grammy: najbolja globalna glazbena izvedba i najbolja urbana glazba.

Naravno, neki su čak pomislili da su proširili na 10 nominiranih samo kako bi Taylor Swift i Ye (Kanye West, jel’te) upali u zadnji čas, no Akademija je to ubrzo opovrgnula. I valjda su se nadali da će to biti jedina kontroverza, no ako su to uopće pomislili, imaju loš PR za pripremu damage-controla.

Komičar Dave Chappelle na dodjeli nagrada Grammy
Komičar Dave Chappelle nedavno je svojim specijalom na Netflixu izazvao otkaze i prosvjedne akcije među Netflixovim zaposlenicima.  (Foto: Kevin Winter/Getty Images for NARAS)

Sjećate se cancel kulture, odnosno, kulture otkazivanja? E, pa sada mnogi smatraju da je koncept iste napravio totalni kontraefekt zbog svojih “cancelanja” na svaku sitnicu, jer se sada potencijalno odgovorne osobe za seksualno zlostavljanje i slična problematična ponašanja dižu u nebesa. To, pojedinci kažu, dokazuje i činjenica da se nalaze na listi nominiranih za Grammyje.

Među njima su Dave Chappelle, Louis C.K. i Kevin Hart, koji su svi nominirani za komični album godine, te Marilyn Manson, čija je suradnja na albumu “Donda” Kanyea Westa nominirana za najbolji rap album.

Zbog čega se stvorila tolika buka? Kevin Hart je, neki će se sjećati, skoro bio domaćin dodjele Oscara 2019. godine. Sve do nekoliko mjeseci prije dodjele, njegovi homofobni tvitovi i nekadašnje “šale” na istu temu izašli su na vidjelu, uključujući i nastup u kojem je pričao vic o pokušaju da spriječi svog sina da postane gay. Svoje homofobne izjave je i branio u svome filmu Get Hard.

Louis C.K., komičar koji je tvrdio da je “otkazan”, priznao je 2017. da je prisilno masturbirao pred više žena. U svojoj prvoj emisiji 2018. godine, navodno nakon samorefleksije, usredotočio je svoju komediju oko rodnih identiteta i omalovažavanja studenata koji su preživjeli pucnjavu u Parklandu. Nedavno je pozirao pred golemim natpisom “SORRY”, no mnogi su uvjereni da je sarkastičan.

Marilyn Manson je optužen za silovanje, seksualni napad i širok raspon djela fizičkog i emocionalnog zlostavljanja od strane više od desetak žena koje su se javile ranije ove godine, a temu smo pokrili i mi.

I za kraj, Chapelle i Netflixov The Closer, koji vrvi transfobnim vicevima, kao i prisjećanjem na vrijeme kada je navodno pretukao lezbijku, a obožava se hvaliti kako je “cancelan”.

Izvršni direktor Akademije za snimanje Harvey Mason Jr. na sve strane brani nominacije, rekavši da neće “ograničavati ljude koji mogu predati svoj materijal na razmatranje. Nećemo se osvrtati na povijest ljudi, nećemo gledati u njihovu kaznenu evidenciju, nećemo gledati ništa osim zakonitosti unutar naših pravila, je li ova snimka za ovo djelo prihvatljiva na temelju datuma i drugih kriterija. Ako jest, mogu se podnijeti na razmatranje.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evan Rachel Wood (@evanrachelwood)

Međutim, priznao je da možda neće biti pozvani na dodjelu. “Ono što ćemo kontrolirati su naše pozornice, naši nastupi, naše događanje, naš crveni tepih. Pogledat ćemo svakoga tko traži da bude dio toga, tko želi biti prisutan, i tada ćemo donijeti svoje odluke. Ali nećemo se baviti time da ograničavamo ljude da predaju svoje radove.”

Neovisno o tome što vama osobno znači koncept “nečije povijesti”, osude, optužbi i problematičnog ponašanja, morate priznati da su ovo poprilično blatantni primjeri da se moćne osobe rijetko dodiruju sa stvarnim posljedicama, kako profesionalnim, tako i institucionalnim, a većina ovdje kontroverzno nominiranih ismijava čak i pokušaje javnosti da stanu na loptu i preispitaju se.

Koliko je ta cancel kultura koje su se svi bojali da krši slobodu govora i pravo na pogreške zaista napravila? Sve se više čini da je samo pomogla karijerama kvazi otkazanih jer je osnažila njihovu prisutnost među ekipom kojoj se sviđa ovaj tip “zabave” i koji ne vide ništa problematično u desetak optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje. Nabacila i malo hejta prema novinarima, i silnim “osjetljivcima” koji već spadaju u ugrožene skupine u svakodnevnom životu.

No ono što nas više treba brinuti, a ne tiče se direktno ove male ekipe koja je, činjenica jest, dio ove industrije, je to da postoji sve veća ekipica, skupina ljudi koja podržava pojedine osobe javno, imenom i prezimenom, na društvenim mrežama.

Ah, ta divna vremena kad je ipak bilo malo bed podržavati nekoga optuženog za, ne znam, prisilno masturbiranje pred ženama kao CK ili držanje istih pritvorenima kao Manson. All PR is good PR, čini se.

 

Foto: Kevin Winter/ Getty Images Entertainment via Getty Images