Zabavna video čudesa će zamijeniti intervjue uživo? Šuška se da ova popularna platforma ide upravo u tome smjeru, i pitamo se – bliži li se uniformiranim intervjuima kraj?

Pandemija je promijenila stvari o kojima niti ne razmišljamo, a jedna od njih su i razgovori za posao. Prema izvješću tvrtke Axios, TikTok testira svojevrsnu službu za zapošljavanje koja je dizajnirana kako bi pomogla ljudima da pronađu posao i povežu se s potencijalnim poslodavcima na platformi, a brendovima pomaže da pronađu marljive zaposlenike.

Portal za zapošljavanje navodno neće biti smješten unutar samog TikToka, već će biti zasebna web-stranica dostupna putem aplikacije na kojoj brendovi mogu objavljivati ​​uglavnom početna radna mjesta.

“Korisnici mogu objaviti TikTok video životopis na webu umjesto tradicionalnog životopisa”, navodi se u izvješću. “Ideja je da korisnici putem videa na jedinstven način daju sažetak radnog iskustva ili motivacijsko pismo. TikTok će zamoliti kandidate da svoje videozapise sa životopisom postave na svoje TikTok profile, ako žele, kako bi pomogli u objavljivanju nove usluge.”

Možda na prvu djeluje nerealno, no činjenica jest da se pomiče letvica. Videozapisi vezani uz karijeru, savjeti za intervjue, financijski savjeti i recenzije životopisa velika su vijest posvuda pa tako i na društvenim mrežama, toliko da je TikTok prošle godine najavio Fond za kreativno učenje u iznosu od 50 milijuna dolara koji podržava obrazovne sadržaje. Ne iznenađuje kad uzmete u obzir da samo #careeradvice ima preko 1,3 milijarde pregleda.

Pilot program je bez sumnje usmjeren na TikTokovu uglavnom Generaciju Z koja je odrasla gledajući i stvarajući videozapise za društvene mreže, i koja većinski tako i komunicira. Bi li ovo mogao biti kraj dosadnih, formalnih uredskih intervjua jednom zauvijek? Čekamo vidjeti.

Foto: Drew Angerer / Getty Images News via Getty Images