Od tvoraca prvog, danas već etabliranog indie festivala u Istri, stiže nam još jedno nezaboravno glazbeno iskustvo. Indirektovci su opet spojili ono što rade najbolje – odabir vrhunskih glazbenika s pomno biranom lokacijom – ovog puta najavljuju projekt Too old to die!

Too old to die je niz pop-up evenata koji dovode glazbene doživljaje oplemenjene kapljicama domaćih vinara na brižljivo odabrane lokacije u Istri – sve s ciljem da pruže iskustvo vrednovanja baštine uz dobru zabavu! Upravo je to bila i nit vodilja cijelog projekta (koji se isto tako može preslikati na bit života uopće): “To su oni mali trenuci uživanja koje si trebamo priuštiti u svakodnevici, to je ono lokalno koje ponekad valoriziramo trenutak prekasno, to je baština i naša povijest koja je duboko ukorijenjena u naš identitet”, poručuju.

Priliku da prvi otvori ovo glazbeno iskustvo dobio je Umag, i to već ove subote, 7. svibnja. Na magičnoj umaškoj lokaciji kod Crkve sv. Pelegrina, točno pred zalazak sunca, s početkom u 19:00 h, publika će moći uživati u glazbenim notama Trees of Maine. Potpun doživljaj, uz bajkovitu lokaciju i izvrsnu glazbu, omogućit će Vina Benčić.

too old to die
Crkva Pelegrin

Trees of Maine je solo projekt iza kojeg stoji Valdet Luboteni, nekada frontman indie rock grupe The Orange Strips. Iza Trees of Maine stoje brojni nastupi diljem Europe (Španjolska, Belgija, Nizozemska, Liechtenstein, Austrija, Francuska, Švicarska, Malta, Slovačka, Italija…), 2 službena albuma i jedan EP. Nakon kratke pauze tijekom pandemije, Trees of Maine se sprema za snimanje novog albuma, ovoga puta u proširenom sastavu.

too old to die

Osim glazbe, Too old to die će, u suradnji s udrugom Fotovun, na svim svojim lokacijama upriličiti izložbu radova članova udruge.

Samo tjedan dana nakon Umaga, Too old to die seli na novu lokaciju. Domaćin 14. svibnja postaje Momjan, a najdivniju scenografiju omogućit će Kaštel Rota koji nas s oduševljenjem očekuje. I ovdje se nastavlja s provjerenom formulom – prekrasna lokacija, predivna glazba (Irena Žilić!) – nedostaje još samo vino. Nećemo još sve otkriti, ali kao i u Umagu, osvježenje između glazbenih numera omogućit će jedan lokalni vinar.

too old to die
Kaštel Rota

Irena Žilić hrvatska je glazbenica koja se na sceni pojavila 2012. samostalno objavljujući svoje prve snimke kao EP “Days of Innocence”. U 2014. izdaje i debitantski album naziva “Travelling” koji je hrvatski Rolling Stone proglasio četvrtim najvažnijim hrvatskim albumom posljednjih 30 godina. Uslijedio je i dugoočekivani album “Haze”, izuzetno intiman i emotivan album kojeg su najavili singlovi kao što su “The Moon”, “X” and “Omega”, a zanimljivo je da je upravo pjesmu “Moon” prošle godine obradila i popularna britanska skupina Morcheeba s kojom je Irena nastupala kao predgrupa na 4 njihova koncerta u sklopu turneje u UK i Italiji.

too old to die

Nakon Momjana, Too old to die 4. lipnja seli u Buzet, a pozornicu divnoj Nini Bajsić i njenim glazbenicima s kojima nastupa pružit će srednjovjekovna utvrda Petrapilosa.

Nina Bajsić zagrebačka je kantautorica, pjesnikinja i dramaturginja. Pjesme intimnog karaktera koje sklada i izvodi u kontinuiranoj suradnji s violinisticom Jasminom Bojić i klaviristom Vidom Adamom Hribarom, ukomponirane su u indie-folk i country zvuk. Pred publikom prvi puta nastupa 2018. godine, a nakon toga slijede nastupi na mnogim eminentnim klubovima i festivalima u Hrvatskoj. Nastupala je i na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku, kao predgrupa britanskom kantautoru Michaelu Kiwanuki. “Sound Of Spring” naziv je njenog novog singla koji je najavio nadolazeći istoimeni album.

too old to die

Ovo glazbeno putovanje završava 26. lipnja u novigradskom Muzeju Museo Lapidarium, a za sam kraj, organizatori su pripremili ponešto drugačije note.

GorrMarr je electro duo koji spaja elektronsku glazbu s tradicijskom glazbom istarskog poluotoka, a čine ga Goran Farkaš i Marijan Jelenić. Sa svojim radom počinju 2020. godine u jeku pandemije kada se, zbog „rupe” nastale u kulturnim događajima, javlja još veća želja za glazbenim stvaralaštvom. Ovaj dvojac ipak nije nov na glazbenoj sceni. Njihova imena će publici sigurno biti poznata jer oni čine trećinu etno skupine Veja.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, organizatori će putem društvenih mreža obavijestiti o novim datumima održavanja događaja.

Foto: Vladimira Spindler, Boris Baran, Jure Živković, promo