Guliver/Getty Images

Znamo kako se završilo… no kako je počelo? Zapadnim Zemljama vladaju zmajevi. Vatra i gnjev caruju na svakome koraku.  Imate li hrabrosti zakoračiti u taj svijet? 

Prije mnogo stoljeća jedina loza gospodara zmajeva – kuća Targaryen – koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. “Vatra i krv” dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, tijekom naraštaja Targaryena koji su se borili da zadrže to sjedište, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio
njihovu dinastiju.


Što se zaista dogodilo u vrijeme Plesa Zmajeva? Zašto Valyrija nakon Propasti donosi smrt svakome tko zakorači na njezino tlo? Koja su bila najgora zlodjela Maegora Okrutnog? Što se događalo u Zapadnim Zemljama dok su zmajevi vladali nebesima? Ovo su tek neka pitanja na koja odgovor daje ova kronika koju prenosi učeni meštar iz Citadele, opremljena s osamdeset novih crno-bijelih ilustracija koje je izradio Doug Wheatley.
Čitatelji su se imali priliku upoznati s kratkim ulomcima ovog teksta u svescima kao što je “Svijet Leda i Vatre”, ali sada se prvi put otkriva bogato tkanje povijesti Targaryena. Raskošan poput Gibbonove Povijesti propasti i pada Rimskog Carstva, “Vatra i krv” prvi je svezak konačne dvodijelne povijesti kuće Targaryen koji čitateljima daje posve novo razumijevanje dinamične, često krvave, ali uvijek fascinantne povijesti Zapadnih Zemalja…

Uzbudljiva povijest Targaryena oživljena je u majstorskom djelu autora koji stoji iza “Pjesme Leda i Vatre”, nadahnuća za sada već kultnu HBO-ovu seriju “Igra prijestolja”.