Mladi zaposlenici pronašli su kreativne načine pobune protiv kineske radne etike: lijenošću, odbijanjem prekovremenih sati i skrivanjem u WC-u. Ovu tihu borbu kojom žele izazvati promjene nazivaju ‘dodirivanje ribe’

Obavljaju posao tek toliko da ga odrade, često odlazeći na WC, igrajući igre na mobitelu, čitajući romane na poslu, i odlaze s radnoga mjesta čim kucne kraj smjene. Sve su to metode tihe pobune protiv kulture rada u Kini, gdje se podrazumijeva prekovremeni rad za gotovo nikakve nagrade i vrlo niska plaća. Čini se da kineska generacija Z postavlja vlastita pravila na radnome mjestu potičući sve veću “filozofiju lijenosti”. Nazivaju je “dodirivanje ribe”, izraz posuđen iz kineske poslovice koji kaže da “mutne vode olakšavaju ulov ribe”, što znači da treba iskoristiti krizu za lov na osobnu korist, prenosi South China Morning Post.

Ova filozofija rada, odnosno političke pobune dobila je na važnosti 2020. godine usred pandemije koronavirusa dok se zemlja borila sa svojim ekonomskim posljedicama. Mladi su, nezadovoljni uvjetima, pokrenuli val sabotiranja svojih poslodavaca s ciljem promjene svoga položaja nabolje.

“Svakodnevno ‘diram ribu’ i zadovoljan sam”, napisao je jedan korisnik na Weibu, vodećoj kineskoj forumskoj platformi. “Zašto mi šef daje samo jedan cent, a očekuje da sam otplatim svojih deset centi napora?” Drugi je korisnik napisao: „Ako se počnete jako truditi, nadrapat će vaši kolege. Vaš će šef otkriti da ste sposobni raditi poslove za troje ljudi. Oni će dobiti otkaz, a vama se na kraju plaća neće podići, a šef će zahtijevati da i dalje radite jednako naporno.’’ Jennifer Feng, glavna službenica za ljudske resurse vodeće web-stranice za traženje posla, 51job.com, rekla je za South China Morning Post da je uobičajeno da mladi ljudi, obično u dobi od 20 godina zaostaju na poslu nakon što ustanove da im se plaće s vremenom ne povećavaju, unatoč obećanjima. Iako je stvarnost nepovisivanja plaća nešto s čime se susreću svi radnici, samo se oni rođeni 90-ih snažnije i brže pobunjuju. Naime, zbog financijske potpore roditelja prioritet im je zadovoljstvo na poslu, a spremniji su i napustiti posao koji im se ne sviđa. Općenito, generacija Z gadi se takozvani radni ritam 996 – smjene koje traju od 9 do 21 sat, šest dana u tjednu – što kineski tehnološki divovi od zaposlenika uvelike očekuju.”Karakter mladih zaposlenika predstavlja nove izazove za poslodavce, jer ponekad testiraju njihovu toleranciju”, pojasnila je Feng. Hoće li ovakva vrsta pobune imati pozitivne ili negativne posljedice na buduće radne uvjete, tek će se vidjeti. Ono što je sigurno jest to da Generacija Z zaista svugdje kreira vlastita pravila.

 

Fotografija: Cancan Chu, Getty Images