Površina nokta direktno propušta sastojke laka u vaše tijelo. Još uvijek vas ne zanima što točno nanosite?

Pandemija nas nije naučila samo skincareu već i nekim novim pristupima beautyju i proizvodima koje nanosimo na sebe. Iako je clean beauty već neko vrijeme u trendu, još uvijek izaziva upitnike iznad glava nekih žena ili neosvještenost o negativnim učincima sastojaka nekih beauty i skincare proizvoda na zdravlje. Ako nemate nikakvih problema s tima – hormonima, ciklusom, policističnim jajnicima, bolovima ili autoimunim bolestima, možda se niste još adekvatno krenuli informirati o važnosti sastojaka koje nanosite na sebe, ali možda i jeste – jer želite paziti i preventivno na svoje zdravlje.

Lakovi za nokte svakako su jako diskutabilni kada se radi o clean pristupu ljepoti. Nokat, kao i koža, je dio tijela koji bez barijere propušta sve sastojke, pa je upravo sve više i više žena počelo tražiti kombinaciju u kojoj neće izlagati svoje zdravlje štetnim sastojcima, ipak imajući trajni lak i lijepe uredne nokte. Upitali smo tri poznata salona u Zagrebu da nam pojasne što su non toxic lakovi za nokte i o kakvim se uslugama i brendovima radi!

Manifaktura / Ulica Republike Austrije 23

”Lakovi i trajni lakovi koje koristimo u Manifakturi su manje toksični, nisu testirani na životinjama, suše se pod LED lampicom, a uklanjaju se steam-off uređajem s minimalnom količinom acetona i bez aluminijske folije. Ovdje koristimo poznate brendove kao što su Zoya, Evo by Bio Sculpture, Bio Seaweed Gel i The Gel Bottle Inc. Upravo su Zoya lakovi dobitnici nagrade ‘Beauty All Star Award’, a Women’s Health proglasio ih je najdugotrajnijim lakovima za nokte na svijetu.

Općenito je u lakovima do sada otkriveno čak 10 kancerogenih sastojaka. Ako lak primjerice ne sadrži njih 5 onda je ‘5-free’, ako ne sadrži njih 10, onda se naziva ’10-free’. Svi obični lakovi za nokte koje koristimo u Manifakturi su ’10-free’, a koristimo 3 različite marke trajnih lakova: The Gel Bottle koji je također ’10-free’, svjetski brand iz Engleske koji koriste Jessica Alba, Kylie Jenner, Jennifer Lopez, Kardashian sestre i brojne druge. Evo by Bioscupture, koji smo već spomenuli, također ’10-free’ i Bio Seaweed Gel, ‘5-free’ kanadski brand koji koriste poznati saloni u New Yorku.

Osim toga, smo jedini nail bar u Hrvatskoj koji za skidanje trajnog laka ne koristi soak-off tekućinu i aluminijsku foliju, koja nerijetko izaziva neugodne alergije. Trajni ćemo vam lak brzo i bezbolno ukloniti steam-off uređajem sa zaista minimalnom količinom acetona.

Također je važno napomenuti da žene često misle kako im trajni lak neće izdržati zato što je non-toxic. To nije istina jer svakoj osobi odgovara drugi lak. Nekim ženama drži sto god stave, nekima ne drži baš ništa, a nekima drži određeni brend laka. Zato u salonu imamo veliki izbor kako bi mogli naći najbolju opciju za svaku klijenticu. Također imamo puno novih klijentica koje dolaze u naš salon upravo zato  jer koristimo isključivo non-toxic lakove koji nisu testirani na životinjama. Puno naših klijentica kaže da su im se nokti preporodili.”

Nokti.hr / Ulica Crvenog križa 35

”Sve češće u njezi lica i tijela biramo zdravije proizvode, no kada je riječ o njezi ruku i noktiju kao da na to obraćamo manje pozornosti. Mišljenja smo da su samo zdravi nokti lijepi nokti stoga smo se mi u salonu Nokti.hr odlučili za Evo2 low tox manikuru, čiji proizvodi štite i hrane vaše nokte dok ujedno imate savršenu manikuru.

Evo gelovi i trajni lakovi osiguravaju cirkulaciju kisika i vlage prema ležištu nokta te ne taj način sprečavaju razvoj bakterija i gljivičnih oboljenja na noktima. Za zdravlje nokta je od ključne važnosti ravnoteža kisika i vodene pare. Kada je nokat prekriven umjetnim materijalom može biti podložan dehidraciji i gljivičnim infekcijama. Keratin-protein koji čini većinu sastava nokta, omogućava prijenos kisika i vodene pare, čime se hrani koža i njegovo ležište te se ubijaju anaerobne bakterije.

Osim cirkulacije vodene pare i kisika koja omogućava noktu da diše, posebnost Evo manikure je baza natopljena je vitaminom E i A, koji nakon sušenja u LED lampi dolaze na površinu nokta. Niti jedan Evo2 proizvod (baza, boja i sjaj) ne sadrži organska otapala, dehidrirajuće premaze ni veziva te ne sadrži štetne kemikalije poput DBP-a, toluena, formadehida, formadehidne smole i kamfora te ponosno nosi oznaku non toxic 10 free. Evo gel i trajni lak su cruelty free i 100% veganski. Lak se nanosi i skida na najnježniji mogući način uzimajući u obzir stanje svakog nokta pojedine ruke te se maksimalno prilagođava klijentu. Ne koriste se primeri niti grube turpije.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pink Rabbits (@pink__rabbits)

Pink Rabbits, Dora Body Studio / Smičiklasova 22

“Radim sa švedskim luksuznim brendom Lilly Nails koji ne koriste štetne kemikalije, te su veganski. Razlikuju se po tome sto je njihova takozvana ‘structure base’ baza gradiva što znači da može izdržati dulje od 4 tjedna, a pritom čuva nokat i ne oštećuje prirodnu plohu nokta. Možemo to nazvati modernim manikurama koje razbijaju mit o tome da je štetno ići na trajni lak za nokte.” objasnila nam Paula Kraljević iz Pink rabbits by Dora Body studio. Čini se da možemo imati sve!