Mjesto nedavnog jako cool gastro druženja na kojem je sudjelovala ekipa Hook & Cook, bila je bečka boutique ribarnica Gastro Fisch Brač.
I sve bi to ostalo na ideji „super druženja u centru Beča“ da nam za oko nije zapela i odlična poduzetnička priča Milana i Martine Prgomet, vlasnika spomenute boutique ribarnice koji su bečkoj publici približili kvalitetnu domaću ribu, naravno iz Jadrana. Gastro Fisch Brač tako je otvoren 2019. godine, taman prije pandemije, na adresi Zollergasse 12.
„Moji partneri Ivo i Toni Bartulović su i ranije razmišljali o Beču zbog blizine i povezanosti s našim morem. Jednostavno smo se u pravom momentu našli i vrlo brzo dogovorili oko zajedničkog projekta. Cilj nam je bio približiti more Bečanima. Hrvatski Jadran udaljen je tek nekoliko sati vožnje od Beča, a i povijest nas povezuje. Imali smo osjećaj da takva ponuda, direktnog uvoza ribe sa Jadrana u stilu boutique ribarnice nedostaje u ponudi Beča“ govori mi Milan koji je danas, četiri godine nakon otvaranja ribarnice zadovoljan brojnošću i povjerenjem kupaca. Upravo su oni pokazatelj kako je Beču nedostajalo ovakvo mjesto. Milan spominje i kako su među njihovim kupcima neki od top restorana, od kojih i oni s Michelinovom zvjezdicom, što znači potvrdu kvalitete.
„Naše partnerstvo sa braćom Bartulovic čini ovaj logistički izazov direktnog uvoza od ribara mogućim. Iza njih stoji više od dva desetljeća iskustva trgovine ribom i suradnjom sa ribarima, čija je snaga međusobno poštovanje i povjerenje. A to je u svakom poslu jako bitno“ nastavlja Milan koji je desetak godina proveo u financijskom sektoru, u vodećim firmama iz Splita i Dalmacije, nakon čega se odlučio za vlastiti partnerski projekt.
„Taman sam imao 35 godina i činilo mi se kao da je to taj trenutak, kako se ono popularno kaže za napustiti ´komfor zonu´. A što se tiče Beča, imao sam priliku kroz nekoliko privatnih putovanja bolje upoznati grad i ljude – supruga mi je odrasla u Beču, u kvartu u kojem smo u konačnici otvorili ribarnicu. To je centralni, živi dio grada, koji povezuje stari bečanski štih s hipsterskom kulturom. Idealno mjesto za posebnu ponudu, kao što je naša.“
O samom konceptu mjesta Gastro Fisch Brač, Milan mi priča: „Kao što sam već spomenuo, ideja približavanja mora Bečanima se tu nastavlja. Kod nas mogu kupiti svježe ulovljenu ribu, vrste koje se ne mogu naći u supermarketima, poput mola, trlje, škarpine, friške lignje, sipa, itd. Osim toga, svježu ribu pripremamo direktno u ribarnici. Tako da oni biraju svoj “catch of the day” i uz priloge poput blitve ili povrća na žaru te uz čašu vina, mnogi naši gosti se osjećaju bliže moru – baš onako kako smo zamislili. Drugi dio priče je suradnja sa restoranima. Kupci su raznoliki: od dalmatinske konobe, preko japanskog sushi bara do restorana sa Michelinovim zvjezdicama. Svima je zajednički imperativ visoka kvaliteta ribe.“
Pitam ga i kako su prihvaćeni među Bečanima te nedostaje li ovakvih mjesta u austrijskoj metropoli. „Feedback naših kupaca i gostiju je dokaz da je takva ponuda nedostajala. Samo za primjer da spomenem – prvom lockdownu za vrijeme korone bili smo zatvoreni mjesec dana. Prvi dan nakon ponovnog otvaranja, ljudi su čekali u redovima da kupe svježu ribu. To nam je u tom teškom razdoblju dalo vjetar u leđa i zahvaljujemo svim kupcima na povjerenju. Austrijski gastro novinari nas redovno ističu medu boljim mjestima za ribu u Beču. Mislim da nakon 4 godine – od kojih smo 2 bili u korona krizi – možemo zaista biti zadovoljni. Ali, tu se ne zaustavljamo. Održavanje kvalitete nam je svakodnevna misija. Srećom, osim uspješne suradnje s partnerima, imamo i odličan tim u ribarnici, koji nam to omogućava.“
Kako ih je nedavno posjetila Hook & Cook ekipa te sa sobom povela Antonija Mijića i Tihomira Krkleca Afriku (#nesuđenimasterchef, kako mu tepaju), koji su u sklopu dvodnevnog eventa pripremali moderne verzije ribljeg street fooda, pitala sam Milana planiraju li i u budućnosti suradnje ovakvog tipa.
„Hook&Cook predstavlja savršen spoj ribarstva i gastronomije. Uz to su zaista cool ekipa koja se jednostavno uklapa u ovaj kvart. Njihov koncept održivog ribarstva i vrhunska kvaliteta ribljeg street fooda su nam se odmah svidjeli. Osim toga, imamo priliku promovirati Hrvatsku kao top gastronomsku destinaciju. Sigurni smo da će nam momci iz Pule ponovno doći, a što se tiče drugih gostovanja, uvijek smo otvoreni ako se sve poklopi.“
Foto: arhiva, Ivana Vareško