Onaj trenutak kada Julia Roberts izjavljuje ljubav pizzi u filmu “Eat Pray Love” u popularnoj i filmskoj kulturi postao je jedan od najcitiranijih gastro trenutaka iz suvremenih filmova.
Spaghetti al pomodoro kao cilj putovanja?! Da, naravno!
No, nekako se ne mogu oteti dojmu da se to desilo nauštrb fantastične scene iz istog filma gdje Julia Roberts uživa k’o nitko (a i k’o nikada!) u tanjuru jednostavnog jela spaghetti al pomodoro koji je napravio eksploziju okusa u njezinim ustima. Naravno, taj dojam je dodatno potenciran i Mozartovom slavnom Arie der Königin der Nacht kao glazbenom pozadinom navedene eksplozije (radi se o sceni na 37. minuti filma, FYI).
Odmah nakon gledanja te scene poželjela sam teleportirat se u Rim jer kako stvari stoje tamo se nalazi upravo taj mali okrugli stol, taj bistro, na točno tom trgu, a na koji serviraju najbolji spaghetti al pomodoro.
Gurmani iz raznoraznih izvora saznaju za razna jela, gastronomski posebno određena područja, ja sam nekako sklona u svojoj filmskoj kulturi imati posebnu sekciju za filmove obilježene gastronomskim iskustvima. I kada netko spomene Rim i film, meni je ova scena jedna od prvih koja mi padne na pamet. I momentalno mi se jede pasta al pomodoro, spaghetti al pomodoro, spaghetti napoletana, kako god jelo zovete… ali u Rimu!
Putovanje zbog hrane je jedno od najboljih načina putovanja; destinacije će vas zasititi, ali doslovno. Osjećat ćete se puno, zadovoljno, smireno i opijeno okusima. Planiranje takvih putovanja nosi i neke rizike, jedan od njih jest da ćete se vratiti s neizbježnih pet kilograma viška. No to je rizik na koji su mnogi gastro putnici spremni. Zato spakirajte komotnu, širu odjeću i složite itinerar putovanja prema gastro destinacijama, donosimo nekoliko prijedloga i razloga zašto baš tamo putovati!
Rim, Italija
Nakon ovog uvoda Rim se ne mora mnogo objašnjavati. Obilazak Trastavere, najljepše četvrti Rima, najbolji je ako slijedite jelovnike i hranu. Probijte se po kamenim trgovima i ulicama obraslim bršljanom dok svraćate u lokalne zalogajnice na kušanje tartufa i neke od najboljih krišaka pizza koje ste kušali u svome životu. Obavezno kušajte domaće raviole punjenim ricottom, kao i njoke koji se tope u ustima, parmigiana i bucatini alla amatriciana su obavezni u Rimu. Obavezni espresso uz doručak i chianti uz ručak i večeru zaokružit će atmosferu Rima, a da povijesne i kulturne znamenitosti još niste niti razgledali. Naravno, nemojte zaboraviti slatko: sladoled od pistaccija, limun s obale Amalfija ili lješnjake dobivene iz podnožja Alpa, sve se to nalazi u artisan gelaterijama.
Smještaj za dvije odrasle osobe, za tri noćenja varira od 400 do 1000eur, no zna se “ubosti” odličan smještaj baš u centru za nižu cijenu tog ranga, samo trebate malo bolje pretražiti stranice servisa za online iznajmljivanje. Povratna avionska karta do Rima je trenutno između 200 i 300 eura. Ako se dobro budgetirate ovaj produljeni izlet vas može po osobi izaći oko 700eur u samostalnom aranžmanu. Naravno, ne računajući sve divne obroke i gastro lokacije koje ćete posjetiti. Ako se odlučite za turističko putovanje preko agencije, cijene variraju od 550 do 650 eur, sada van sezone.
Pariz, Francuska
U Parizu se jede kruh, pije vino i “davi” u siru. Za gastro obilazak Pariza već postoje više tura, a koje svaka na svoj način donose iskustvo Pariza kroz okuse i mirise. Preporučujemo njih nekoliko: Best Ever Food Tour, Montmartre Cheese, Wine & Pastry Guided Walking Tour, Food and Wine Tasting Walking Tour in Le Marais, Walking Food Tour in Saint Germain des Prés, Paris Gourmet Tour, 3-Hour Chocolate & Patisserie Walking Tour i Wine and Cheese Lunch. Ako imate neke drugačije preference, u tražilicu ukucajte ključne pojmove, sigurno će vam se ponudi neka od tura koja zadovoljava vaše potrebe. Ture su super stvar jer od vodiča, a i lokalaca, iz prve ruke možete saznati razne preporuke tržnica, proizvođača, prodavača, restorana, bistroa i sl. koje biste trebali posjetiti tako da sljedeći dan ili dva možete sami nastaviti svoje gastro istraživanje ove jako ukusne destinacije.
Aviokarta do Pariza je za jednu osobu je oko 350eur, a cijene smještaja jako variraju; od 250 do 1000 eura za tri noći tako da trebate detaljnije istražiti gdje biste odsjeli i što je vama prihvatljiv smještaj. U našu procjenu troška nismo uračunali najskuplje hotele i lokacije u gradu.
Madrid, Španjolska
U Španjolskoj nećete ostati gladni. Tapasi i paelle najpoznatiji su primjerci ove mediteranske kuhinje, a prije nego što krenete u restorane, morate nešto znati o njihovim navikama i radnom vremena jer biste mogli ostati gladni u nezgodno vrijeme. Španjolci tipično ručaju između 13 i 15 sati, nakon čega restorani ne rade pa to imajte na umu kod planiranja obroka. Baš kao i činjenicu da večere uglavnom kreću u 22 sata i traju sve do 1 iza ponoći. Večera je pravi izlazak i genijalan spoj zabave, druženja i kušanja delicija.
Cijene aviokarata se kreću od 350 do 600eur, ovisno kada i za koje datume ju kupujete, dok cijena smještaja za jednu osobu, tri noćenja varira od 350 do 700eur. Kao i kod Pariza, u cijenu smještaja nismo uračunali najskuplje ponude, no informirali smo se za smještaj u centru i širem centru grada.
Lisabon, Portugal
U lisabonskim restoranima morate kušati Alheira de Mirandela (pržene aliera kobasice iz Mirande), Queijo Serra da Estrela (meki ovčji sir “cayjo-serra-de-estrela”), zelenu juhu Caldo Verde, Sardinha Assada (pržena srdela “sardinhas asadash”), Arroz de Marisco (“arroge de marisco”, tj. rižoto kuhan s plodovima mora, Leitão de Bairrada (odojak), Pastel de Belém (Beleni kremasti kolači). Ovo su jela za početak, i nalaze se u ponudi skoro svih restorana i bistroa. Dalje možete i sami istraživati, najčešće je najbolje ono na što slučajno naletite ili nasumično odaberete na jelovniku. Tko ne riskira, ne profitira.
Avionske karte za lisabon variraju od 350 do 550 eura, dok je smještaj za jednu osobu, tri noćenja između 200 i 400 eura.
Amsterdam, Nizozemska
Amsterdam možda nije baš prva asocijacija za europsku gastro destinaciju, no vjerujte, nećete se prevariti ako se namjerite putovati u Amsterdam kako biste ga doživjeli kroz okuse i mirise. Posebno ako se radi o sirevima i palačinkama. To su dvije stvari koje tamo morate probati i to na više mjesta. Produženo vikend putovanje posvećeno siru, palačinkama, pekarskim proizvodima i slasticama!
Smještaj u Amsterdamu za jednu osobu, tri noći varira od 400 do 600eur, dok je aviokarta oko 300 eura.
London, UK
Za početak, isto preporučujemo ture: Secret British Food Tour, Kensington Palace Gardens Tour with Royal High Tea, Cheese Walking Tour with Tastings, a uz njih svakako morate iskusiti londonski Full English Breakfast.
Povratna aviokarta za London je u prosjeku 250eur, no pratitte situaciju s letovima i kartama, jer se znaju naći odlične akcije za pet puta manju cijenu! Cijena smještaja za jednu osobu, tri noći varira od 400 do 700ceura. Ako ste uštedjeli na cijeni aviokarte, nemojte bukirati skuplji smještaj, ekstra sredstav u budgetu usmjerite na restorane i pubove, ipak ste zbog njih u Londonu!
Berlin, Njemačka
Berlin je posljednje desetljeće (ako ne i više, neka stručniji prosude) postao prava gastronomska meka Europe, do te mjere da najpoznatiji europski portali i blogovi, a koji su vezani za gastronomiju, pokrivaju upravo Berlin isključivo ili kao zasebnu katergoriju. U Berlinu su redom fantastična mjesta za kušati tradicionalnu njemačku, germansku kuhinju, tursku tj. orjentalnu kuhinju, odlična im je vijetnamska, tajlandska, japanska i kineska gastro ponuda i mikroscena, posljedično su poznati i po odličnoj fusion kuhinji, a ne zaostaju uopće za konceptima modernih bistroa i gastrobarova.
Uz sve navedeno, nisam sigurna bi li produljeni vikend u Berlinu mogao pokriti sve navedeno, nekako mi se čini da nema dovoljno obroka u danu. No, za što god se odlučili, nećete pogriješiti. Dobra referenca je website berlinfoodstories.com.
Povratna aviokarta do Berlina je 400eur, a smještaj za jednu osobu, tri noći varira od 350 do 500 eura.
Beč, Austrija
Od svih navedenih gradova, ovaj najbliži smo ostavili za kraj. Naime, skoro pa cijela Hrvatska se za vrijeme Adventa uputi na vikend u Beč te se uz Beč prvenstveno vežu sva zimska jela i pića. Probajte posjetiti Beč van tog magičnog zimskog, blagdanskog ozračja, ugodno ćete se iznenaditi.
Gastro scena Beča je velika, dinamična i bogata. Uz Wiener Schnitzel, Sachertorte, Tafelspitz, Apfelstrudel i Kaiserschmarren, Beč nudi mnogo, mnogo više toga! Ako želite probati moderne interpretacije navedenih tradicionalnih jela onda morate posjetiti restorane Lugeck i Motto, a ako ste raspoloženi za malo eksperimentiranja onda svakako posjetite restoran Erich. Erich je podzemni bar i restoran u uber cool 7. okrugu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Erich je ušuškan uz Sankt-Ulrichsplatz i lako je proći pored njega, promaći ga! No, bit će vam drago ako krenete u potragu. Od tacosa za doručak preko poké zdjelica s lososom do sladoleda bez mliječnih proizvoda napravljenih u suradnji s Veganistom, prvom bečkom slastičarnom koja je potpuno veganska, ovo mjesto trebalo bi zadovoljiti sve želje jednog foodieja. Još jedno mjesto je posebno, ako ništa onda zbog atmosfere. A i hrana je vrlo dobra. Radi se o restoranu Palmenhaus. Zamislite jelovnik koji je baziran na mediteranskoj i austrijskoj hrani, no da jela kušate okruženi hrpom bujnog tropskog lišća!
Aviokarta do Beča je oko 300 eura, no od Zagreba do Beča ima četiri sata vožnje za cca 70 eura troška goriva i cestarine u jednom smjeru. Smještaj za jednu osobu i tri noćenja se može naći od 350 eura.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Fotografije: Profimedia, Unsplash, @palmenhausbrasserie, @ulricherichwien