Merriam-Websterova riječ godine je “gaslighting”, koji definira kao “čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za vlastitu korist”, kao svoju top riječ 2022. jer je postala “omiljena riječ za percepciju prijevare”

Gaslighting je obično složeniji od otvorene laži, a također je i podliji: natjerati nekoga da povjeruje da je u krivu često je dio “šireg plana”, izjavili su iz Merriam-Webstera, koji svake godine biraju riječ koja je obilježila godinu.

Izraz “gaslighting” sažima neke od drugih uobičajenih izraza koje povezujemo s dezinformacijama – “deepfakes” i “fake news” među njima, prema Merriam-Websteru. No za razliku od drugih riječi koje se često pretražuju, uključujući “omicron” i “queen consort”, odražavaju određene događaje iz 2022. godine, “gaslighting” se odnosi na fenomen koji nije prolazan, već je ukorijenjeni dio naših života, prema Merriam-Websteru.

Izraz “gaslighting” dugujemo predstavi iz 1938. i filmu “Gaslight” iz 1944. godine (koji je i sam remake filma iz 1940.). U oba, muškarac pokušava prevariti svoju novu ženu da misli da je poludjela, dijelom govoreći joj da se plinska svjetla u njihovu domu, koja se gase kad je on na tavanu i čini podla djela, uopće ne blijede.

I predstava i film bili su iznimno popularni, s preimenovanom verzijom drame koja je imala više od 1000 izvedbi na Broadwayu, a film iz 1944. godine dobio je nominaciju za najbolji film i Oscara za Ingrid Bergman, koja je utjelovila ulogu supruge. Djelomično zbog popularnosti filma, imenica “gaslight” također je postala glagol.

Don't Worry Darling

U kontekstu filma, “gaslighting” se odnosi na “psihološku manipulaciju osobe tijekom duljeg vremenskog razdoblja koja uzrokuje da žrtva preispituje” svoju stvarnost, prema Merriam-Websteru.

“Gaslighting” je u posljednjih nekoliko godina postao sveprisutan pojam, osobito u “dobu dezinformacija”, kažu iz Merriam-Webstera. U 2017. godini, CNN-ov novinar rekao je da je predsjednik Donald Trump “gaslightao” svoje građane i građanke nakon što je demantirao nekoliko izjava koje je dao u javnosti.

To je također legitiman i “izuzetno učinkovit oblik emocionalnog zlostavljanja”, prema Nacionalnoj telefonskoj liniji za nasilje u obitelji u SAD-u, a New York Times je također ove godine pisao o “medicinskom gaslightingu”, kada pacijente, posebno žene, odbacuju liječnici koji umanjuju težinu njihovih simptoma. Osobito je ove godine interes za riječ “gaslighting” porastao, prema Merriam-Websteru, s povećanjem pretraživanja za taj pojam od 1740%. Zašto?

Riječ je nastavila ulaziti u mainstream i često bila prisutna u medijima te pop kulturi ove godine: “Gaslit” je naziv limitirane serije s Juliom Roberts u glavnoj ulozi koja se odvija tijekom skandala Watergate 70-ih. Mlada, bogata glumačka postava serije “Bodies, Bodies, Bodies” međusobno se optužuju za gaslighting kad napetosti porastu, a HBO-ov “The White Lotus”, kao i nedavni film “Don’t Worry Darling”, također sadrže likove koji se međusobno gaslightaju.

Valja, na kraju, ipak razmisliti što o našem društvu govori činjenica da je baš ova riječ ta koja je najpopularnija.