Izložba “Umjetničke ekologije svaki dan” (“Artistic Ecologies Every Day”) umjetnica Vlatke Horvat i Marine Naprushkine otvara se u petak 9. rujna u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova. Kustosica izložbe, Ana Dević iz kolektiva WHW, ističe kako izložba inicira dijalog između dvije umjetnice čije specifične prakse povezuju praktične i spekulativne, osobne i političke, umjetničke i aktivističke senzibilitete.

Korištenjem interdisciplinarnih i suradničkih formata obje umjetnice nastoje rekonfigurirati društvena i fizička ograničenja u svom neposrednom okruženju. Izložba okuplja njihove recentne i novonastale radove koji uključuju slike, instalacije, fotografije i video radove kao i radionicu Marine Naprushkine sa kolektivom Žene ženama. Izložba pristupa umjetničkim ekologijama kao procesu koji uključuje aktivnosti koje se rade svaki dan. Te aktivnosti u obliku malih gesti, osobnih rituala i samonametnutih zadataka postaju provizorni alati i strategije koji su relevantni široj zajednici.

Marina Naprushkina

Umjetničke ekologije svaki dan

Marina Naprushkina u Galeriji Nova izlaže novonastalu seriju velikih šarenih slika “Birds with the People” (“Ptice s ljudima”, 2022.) inspiriranu maljevankom – tradicionalnim amaterskim slikama koje su slikale ženske zajednice u Bjelorusiji, Ukrajini i Poljskoj. Reinterpretacijom ovog formata, Naprushkina kombinira motive tradicionalnog folklora s referencama na val antirežimskih protesta u Bjelorusiji 2020. i 2021. Ona izlaže i seriju printeva – “Every Day, School Books” (“Svaki dan, Udžbenici”) i video rad “Future” (“Budućnost”, 2020), koji govore o emancipacijskim borbama – neprekidnim protestima, mitinzima i štrajkovima koji traju – koje utjelovljuju međusobnu podršku i solidarnost.

Samonametnute restrikcije kao i one koje već postoje u određenim kontekstima, mjestima i okolnostima postaju vodeći princip projekata Vlatke Horvat čiji je cilj transformirati svakodnevicu i ustaljenost. Naglašavanjem onoga što je već prisutno, kako bi se privukla pažnja na trenutna stanja i događanja, te istovremeno sugerirala mogućnost da stvari mogu biti drugačije, njezini radovi pozivaju gledatelja da pobliže sagleda odnos između različitih činilaca, kako ljudskih tako i onih ne-ljudskih, živih i neživih. Horvat izlaže novu seriju fotografija pod nazivom “Ways Across” (“Preko” 2022.), recentni video rad “Until the Last of Our Labours Is Done” (“Sve dok nam ne završe i posljednji napori”, 2021) i nove skulpturalne, kolažne radove kao i umjetničku knjigu “To See Stars over Mountains” (“Vidjeti zvijezde iznad planina”, 2022.) koja okuplja 365 radova na papiru koje je Horvat radila svaki dan tijekom godine dana.

Vlatka Horvat, Sve dok nam ne završe i posljednji napori, 2021. slika iz videa

Temeljeći svoj rad na ekološkom pristupu umjetničkoj proizvodnji, obje umjetnice koriste jeftine i lako dostupne materijale, tjelesne geste, oblike te suradničke i prakse brige. S ciljem da se otkriju i rekonfiguriraju ograničenja i nasilje postojećih društvenih struktura i sustava, izložba ponovno zamišlja odnose između tih sustava i opire se njihovoj ekstraktivističkoj logici. Dijalog između umjetnica istražuje i nanovo pronalazi umjetničko polje kao ujedno utočište i mjesto za stvaranje novih saveza.

Projekcije video radova “Until the Last of Our Labours Is Done” Vlatke Horvat i “Future” Marine Naprushkine podržao je Hrvatski audiovizualni centar HAVC. Marina Naprushkina će 8. rujna održati radionicu u Živom ateljeu s kolektivom Žene ženama u sklopu suradnje s platformom Zajednice učenja.

Razgovor s umjetnicama i vodstvo kroz izložbu biti će u 19.30 istog dana kada i otvorenje.

Vlatka Horvat, Samo nebo iznad nas, 2020.