Pojavom društvenih mreža, pojavilo se i pregršt samoprozvanih stručnjaka i stručnjaka iz kućne radinosti koji dijele savjete kada je u pitanju zdravlje kože i kose

No, srećom, još uvijek postoje stručnjaci koji nam mogu razjasniti neke od najučestalijih mitova koje smo čuli kroz život. Konkretno, kad pričamo o kosi, sigurni smo da ste puno puta čuli da prelazak iz tamno smeđe ili crne u plavu – oštećuje kosu, da često pranje kose znači i brže mašćenje iste ili da će vam kosa brže rasti ako ju češće šišate. Kako bismo stali na kraj svim tim i još nekim mitovima, popričali smo s menadžericom frizerskog salona Shape, Sabinom Puhovac koja je prokomentirala svaki od njih.

MIT 1: Prelazak iz tamnosmeđe kose u plavu jako oštećuje kosu, bude suha i puca.

Kad može Kim Kardashian, u jednom danu, od brinete postati platinasta plavuša, bez oštećenja, onda je moj odgovor da je taj mit neistinit. Naime, i sama sam se uvjerila u to, kroz bogato iskustvo rada u salonu s klijenticama. Uz dobru pripremu kose, s kvalitetnim preparatima, te pažljivim radom, minimaliziramo oštećenja. Danas, u frizerskoj industriji profesionalnih preparata, “liječimo” sva oštećenja kose. Kosi kojoj se posvjetljivanjem prekidaju cistinske veze u samoj unutrašnjoj strukturi vlasi, te iste veze nakon samog posvjetljivanja, spajamo i ona postaje čvršća, sjajnija, punija..

MIT 2: Kosu je bolje sušiti prirodno nego sušilom za kosu.

Kosu je najzdravije sušiti prirodno, ako pritom pazite da se ne oslanjate na nju, da je ne lomite, ne gužvate ili sl. Ali svi znamo da je to, pogotovo u zimskim mjesecima, gotovo nemoguće. Postoji način na koji svoju kosu nećete oštetiti sušenjem sušilom. Smanjenjem topline puhanja, a obavezno prije sušenja, na kosu je potrebno nanijeti termozaštitu, koja štiti do temperature od 230 stupnjeva, u obliku hranjive kreme za kosu, spreja ili sl. kako biste bezbrižno koristili vruće styling aparate te sušila.

MIT 3: Spavanje s mokrom kosom nije zdravo za kosu.

Spavanje s mokrom kosom nije zdravo niti za vlasište, niti za kosu, pa čak ni za zdravlje. Mokra kosa je sklona oštećenjima jer je tada najslabija. Mekana je i lako može popucati, na mjestima gdje je spavanjem prelomite, sigurno će doći do oštećenja. Vlasište koje je mokro i toplo, pogodno je za nastanak gljivica i bakterija. Mokra kosa također može uzrokovati glavobolje.

MIT 4: Čestim pranjem kose vlasište postaje masnije. / Pranje kose maksimalno jednom tjedno naviknut će vaše tjeme da rjeđe zamašćivanje.

Svako vlasište ima svoju prirodnu zaštitu ili barijeru. Čestim pranjem tu zaštitu skidamo te potičemo žlijezde lojnice da pojačano rade. Svakako je od velike važnosti izabrati šampon prvenstveno prema tipu i stanju vlasišta, a regenerator prema stupnju oštećenosti kose. Osim što često pranje utječe na to da se kosa brže masti, utječu i različiti vanjski faktori.

Vlažnost u zraku, često dodirivanje i četkanje kose, toplina vode kod samog pranja, npr. vruća voda kod pranja ispire prirodnu masnoću do kraja i vlasište postaje suho, zbog toga već nakon nekoliko dati žlijezde lojnice počnu pojačano raditi i izlučivati sebum, dok hladna voda na kraju zatvara pore. Postoje šamponi za suho pranje koji su na bazi rižinog škroba te imaju sposobnost upijanja viška masnoća, a vi ćete moći duže izdržati do sljedećeg pranja.

MIT 5: Ako iščupate jednu sijedu vlas, na tom će mjestu izrasti nekoliko novih.

Svaka vlas ima svoj folikul i nema veze s drugim folikulima. Čupanjem sijede kose samo istanjujemo korijen vlasi. On oslabljuje, a nakon čestog čupanja, može se toliko oštetiti da nova vlas više neće izrasti.

MIT 6: Kosa će vam brže rasti ako je često šišate.

Kosa ima svoju prirodnu brzinu rasta, te ovisi o jako puno faktora. To ponajprije ovisi o zdravlju organizma. Što jedemo, koliko vode pijemo, na koji način i čime je tretiramo.

MIT 7: Ako koristim regenerator ili masku za kosu, kosa mi se brže masti.

Korištenje prejakih maski ili regeneratora, prepunih silikona, sulfata i parabena, kosu će otežati i zamastiti. Dakle, opet se vraćamo na ono moje… Jako su bitne konzultacije s frizerima. Korištenjem pogrešnih profesionalnih preparata, na vlastiti odabir, možete postići kontra-efekt.

Ovaj članak originalno je objavljen na ljepotaizdravlje.hr

Fotografije: EllieElien, Gian Cescon