Kako su priroda i svjež zrak napokon postali hrvatski prioritet. Nešto što sjevernjaci prakticiraju oduvijek.

Zar nam je uistinu bila potreba pandemija da nas mijenja? Čovječanstvo kao takvo poprilično je lijeno dok ne osjeti nešto na svojoj koži. Desetljećima bili smo nedodirljivi, mislili da je tako, dok nas nije poharao nevidljivi rat, virus od kojeg nije zaštićen ni siromašan ni imućan. Veliko buđenje nastupilo je kada nam se i materijalno zatreslo pod nogama, a ograničavanje kretanja odvelo nas je u prirodu – jedino što nas u životu na kraju svega i može podržavati, kao i mi nju.

Friluftsliv – novi izraz koji je upravo postao popularan. Točan prijevod mu je ‘život na otvorenom’. Dok je nekim ovo bi sastavni dio života i prije Covida, mnogi su ga u pomanjkanju kafića i restorana, otkrili tek sada, što je vidljivo i ako se vikendom uputite u jednu od gradskih šuma ili onih u blizini. Zašto je ideja sjedinjenja s prirodom većini postala jasna tek sada, ili većina samo prati još jedan novi trend, u pomanjkanju ostalih trendova? Koliko smo povodljivi kada sa samim sobom ne znamo ni odrediti što je dobro za našu kvalitetu života – mir i spokoj, umjesto materijalnog dokazivanja i natjecanja u ljepoti.

Eto, sad znamo da provod vremena na otvorenom, na zraku i prirodi, ima svoje skandinavsko ime, pa će vjerojatno još ekstra broj ljudi pohrliti prema tome da se osjećaju kao da ga prakticiraju. Ako je to bilo potrebno da počnemo cijeniti prirodu, neka je. Samo da ostanemo jednako svijesni i dalje. Jer bolje sutra ne postoji, postoji samo bolje ovdje i sada. Želite li prakticirati friluftsliv, prakticirajte ga u trenutku, uvedite ga u svoju svakodnevnicu, ne samo subotom kada se svi upute u istom smjeru, već u život. Šetnju do ureda, šetnju prije spavanja, vrijeme provedeno za zraku odmah nakon buđenja, vrijeme na zraku s roditeljima i prijateljima. Niske temperature također nisu izgovor za friluftsliv, iako vam se trenutno čini toplije i ugodnije biti u udobnosti svog grijanog doma.

Friluftsliv stanje je uma, lifestyle, baš kao hygge ili lagom, termini o kojima su se također pisale knjige – knjige o najjednostavnijem načinu življenja. Zato usvojite ih onako kako ih i osjećate jer tek kada ukomponiramo promjene u život onako kako nama odgovaraju i odstupimo od očekivanja i trendova, možemo se uopće malo približiti sjevernjacima, koje i dalje, čini se, smatramo predvodnicima u kvaliteti života.

Foto: Unsplash