Kada je u pitanju stil mnogi modni novinari, teoretičari, urednici, stilisti imaju tendenciju uspoređivati Francuskinje i Talijanke, jer istovremeno su jako povezane, no i različite. Nesumnjivo jedne i druge nose dozu otmjenosti i elegancije, no to je kao da birate između Milana i Pariza. I upravo toliko je teško i istovremeno jednostavno definirati zavodljivost stila Francuskinja i Talijanki.

Francuskinje, Talijanke i zavodljivost stila

Ove dvije svjetske europske modne prijestolnice u stalnoj su međusobnoj borbi. Koji je grad s više stila? I francuska moda i talijanska moda fasciniraju svijet. Žene neprestano pokušavaju oponašati eleganciju Francuskinja i Talijanki. Italija i Francuska imaju bogatu i isprepletenu povijest mode, obje su neizmjerno pridonijele razvoju mode u Europi i svijetu, a ženama i muškarcima u ovim metropolama stil je jednostavno – urođen. Za Pariz sam očekivala da je takav. Filmovi, glazba, umjetnost umnogome doprinose doživljaju Pariza kao grada kojeg nastanjuju ljudi sa stilom. No, nikada neću zaboraviti svoj prvi susret s Milanom noću. Čistači ulica su svi koje sam ugledala na cesti pri povratku u hotel kasno navečer, ali svi, imali zanimljive, šarene, „statement“ okvire naočala, šalove fantastičnih uzoraka nehajno bačenih oko vrata ili u elaboriranom čvoru, a njihove cipele su bile besprijekorno ulaštene. Da, čistači ulica. I tada sam počela malo podrobnije promatrati ljude oko sebe i shvatila da nisu samo Francuskinje te s „je ne sais quoi“ faktorom i s vječnim predznakom „chic“ u svim, prvenstveno vizualnim opisima njihovih izgleda, već i Talijani, a posebno Talijanke dominiraju kada treba ostaviti vizualni dojam. I čine to s tolikom lakoćom da je to posve nevjerojatno.

Francuskinje, Talijanke
Camille Cottin
Francuskinje, Talijanke
Camille Cottin

Istančani osobni stil fraza je koja u potpunosti odgovara jednima i drugima. Kada bi morala napraviti jasnu distinkciju između Francuskinja i Talijanki dvije riječi mi padaju na pamet: jednostavnost za Francuskinje i ekstravagancija za Talijanke. Francuska moda često se temelji na vrlo jednostavnoj, ali elegantnoj odjeći, dok je talijanska moda sve u pretjeranoj ekstravaganciji i dekadenciji. I zanimljivo je vidjeti kada se te dvije distinkcije počnu pomalo prelijevati jedna u drugu. Kao Milano i Pariz, pola-pola.

Francuskinja koja u potpunosti predstavlja tzv. francuski stil je glumica Camille Cottin. Camille utjelovljuje chic osjećaj koji je sinonim za lakoću, ali i brzu eleganciju. Njezina garderoba, pa i stil izgrađeni su oko prigušenih, ali uglađenih, bezvremenskih komada i predmeta nadahnutih muškom odjećom: dolčevita s ovratnikom, jakne i košulje, aerodinamični vuneni kaputi, gležnjače i suptilni detalji nakita, a sve upotpunjeno s njezinim zaštitnim znakom, njezinim najvećim ukrasom – njezinom kosom i valovitim pramenovima. Jednostavna, elegantna tako potpuno „je ne sais quoi“. Isto tako glumica Léa Seydoux osvaja jednostavnošću i minimalnim ukrašavanjem. Istaknula bih da niti jedna nije primjer „ispeglane“, savršene ljepote. One puštaju da iz njih izlazi njihova osobnost. I to je ono što čini njihov stil zavodljivim. Kažu: ljepota dolazi iznutra i Francuskinje to svaki put dokažu. U ovu kategoriju Francuskinja s istančanim osobnim stilom svakako bih ubrojila i top modele devedesetih Laetitiju Casta i Caroline de Maigret, koja s Camille i Léom pokazuje koliko Francuskinje mogu biti različite stilom i ipak imati taj zajednički francuski predznak stila, toliko karakterističan, da osvaja svijet.

Francuskinje, Talijanke
Léa Seydoux

S druge strane granice tu su Talijanke. Boje, uzorci, krojevi, pomicanje granica… sve je upečatljivo i „glasno“. Sjetite se prije, kada bismo na Jadranu ljetovali osamdesetih godina, i ako samo jedna talijanska obitelj uđe u kafić ili restoran, lokal se momentalno probudi! Takve su Talijanke stilom. I ne možete to ne voljeti kod njih. Fantastično nose ekstravaganciju. I to bilo kada i bilo gdje; doma, na poslu, putu do dućana! Kod njih nema pravila i granica, moda je tu da se igramo s njom, da se izražavamo kroz nju, i da isto, ta njihova osobnost dođe do izražaja. Visoke potpetice, najviše štikle, kratke suknje, izrađena ramena, struk… Talijanke se ne boje pokazati svoje tijelo, one uživaju u tome. Sa stilom! Talijanke vrlo ugodno pokazuju i doživljavaju svoju seksualnost kroz odjeću. Nemaju ništa protiv nošenja seksi odjeće i smatraju to posve uobičajenim, normalnim. Francuskinje su, s druge strane, generalno sklone mnogo skromnijem, suzdržanijem odijevanju. Među Francuskinjama postoji čak i „muški“ trend koji mnoge vole slijediti. No s druge strane, one na svoj, karakterističan način isto dolaze do izražaja s košuljom muškog kroja koju nose bez grudnjaka, na primjer.

Talijanka, glumica Claudia Pandolfi, predstavnica je onoga što mnogi nazivaju „tipične Talijanke“. Ona što god da nosi izgleda – moćno i nehajno u isto vrijeme. Tamne boje, mnogo kože, tamna i teška šminka savršeno joj stoje i ona to „nosi“ lako jer je dio nje, dio njezine osobnosti. Slična je i glumica Diane Fleri. Iako „nježnija“ u stilu od Claudije, također ona svojom vanjštinom autentično predstavlja stil Talijanki.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Giulia De Lellis (@giuliadelellis103)

Model, tv voditeljica i Instagram influencerica Giulia De Lellis nasljednica je tzv. stila Monice Bellucci ili ako ćemo posegnuti dublje u povijest, stila Sofije Loren. Snažna brineta izražajnih očiju i smionog modnog stila utjelovljenje je svega onoga tipično ženskog i talijanskog. Osim nje tu su još dvije Giulije: Giulia Valentina i Giulia Salemi. Giulia Valentina modu tretira s dozom ironije, dok Giulia Salemi zavodljivost i seksepil nosi kao drugu kožu. Ove tri Giulije tipične su Talijanke, stilom. Iako svaka nosi modu na svoj način, ne možete ne primijetiti to karakteristično vizualno “talijansko” kod njih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Giulia Valentina (@giuliavalentina)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Giulia Salemi (@giuliasalemi)

Ovih nekoliko žena uzela sam kao primjer te dualnosti i ispreplitanja. No ono što sve one imaju i što (prvenstveno) većina mediteranskih žena ima u sebi jest ta jedna, usudila bih se kazati, zdrava kombinacija ženstvenosti, maskuliniteta, hrabrosti, izražavanja i isticanja – sebe. Svijest o sebi, biti svjesna svoje osobnosti kao da je to dio njihovog DNK, one hodaju ulicom samouvjereno kao da se radi o modnoj pisti. Ali ne hodaju njome da bi ih drugi gledali, da se stavljaju u poziciju modela koji se promatra ili modela koji nosi ono što se promatra. One hodaju njome pokazujući kako se osobnosti pokazuju i kako ih treba promatrati. S mnogo šarma i zdravom dozom zavodljivosti.

Fotografije: Getty Images, Instagram