Francuska se posljednjih tjedana suočava s velikom krizom. Prosvjedi i smeće na ulicama postali su dio svakodnevnog scenarija, no vlasti i dalje ustraju na novim kontroverznim zakonima.

Pariz je prema svemu sudeći, uz grad ljubavi, dobio još jedan nadimak – grad smeća. Još početkom mjeseca komunalni radnici krenuli su u štrajk kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo Zakonom o mirovinskoj reformi prema kojoj bi se podigla starosna dob za odlazak u mirovinu. Tako bi se, prema prijedlogu novog zakona, u mirovinu odlazilo sa 64 godine. 

Naravno, ova situacija, osim društveno političkog problema Francuske, izrodila je problem smeća i ogromnog smrada koji se širi francuskom metropolom. Tone i tone smeća zaokupirale su ulice Pariza, što posljedično može izroditi i veliku zdravstvenu krizu. Ovaj scenarij, ipak, još nije prešao u stvarnost, a uprava grada je objavila da su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim vlastima, koje su potvrdile da za sada ne postoji zdravstvena kriza. 

Važno je naglasiti da nije cijeli Pariz pogođen ovom situacijom, već samo onaj dio u kojemu su lokalne vlasti odgovorne za prikupljanje otpada, dok u ostalim četvrtima to čini privatna tvrtka.  

Fotografija s prosvjeda u utorak.

Iako vlasti ublažavaju situaciju, čini se da se štrajku i prosvjedima ne nazire kraj. Proteklog tjedna izbio je veliki prosvjed u kojemu je, prema informacijama francuskog ministarstva unutarnjih poslova sudjelovalo više od 700 tisuća ljudi diljem zemlje. No, sindikat CGT (General Confederation of Labour) objavio je da je na ulicama prosvjedovalo više od dva milijuna ljudi. Prosvjednici su blokirali autoceste i prekinuli javni prijevoz, što je dovelo do odgode državnog posjeta kralja Charlesa III. Francuskoj prošlog vikenda. 

 

Natalia Pouzyreff, zastupnica iz Macronove stranke iskazala je zabrinutost zbog nasilja koje je sveprisutno na prosvjedima no, istaknula je da vlada ne planira odustati od promjene dobi za odlazak u mirovinu: “Ova mirovinska reforma je nepopularna jer nitko ne želi povećanje dobi za odlazak u mirovinu, iako je doista potrebno uravnotežiti proračun”.

Problem otpada i prosvjeda još više opterećuje vlasti jer se protesti poklapaju s održavanjem poznatog pariškog maratona. Da bi se on ipak mogao održati, policija je poslala nalog Odjelu za prikupljanje otpada koji je tijekom proteklog vikenda poslao čak 421 kamion za odvoz smeća, a u ponedjeljak još dodatnih 158 kamiona. Za usporedbu, to je dvostruko više nego inače. 

Prosvjedi će se nastaviti i u travnju kada će francusko ustavno vijeće, sud koji preispituje ustavnost zakona prihvatiti ili odbaciti reformu. A konačna odluka o novom mirovinskom zakonu bit će donesena 14. travnja. 

No, nije Francuska jedina koja razmišlja o povećanju starosne dobi za mirovinu. U Češkoj se također razmatra nova reforma prema kojoj bi se u mirovinu moglo ići s napunjenih 68 godina, što je produživanje radnog vijeka za čak četiri godine.  

Ta je reforma u Češkoj, jednako kao i u Francuskoj izazvala negodovanje građana i velike prosvjede. Vođe prosvjeda optužile su češku vladu desnog centra da ignorira socijalni dijalog na mirnom skupu održanom ispred sjedišta parlamenta u Pragu. 

 

Ova reforma trebala bi biti predstavljena detaljnije u idućim mjesecima ove godine. Očekuje se i da će prijedlozi uključivati nova ograničenja automatskih povećanja mirovina s obzirom na neuobičajeno visoku inflaciju. Prijedlog o mirovinskoj reformi najnoviji je pokušaj češke vlade da zatvori popriličan proračunski deficit. 

 

 

Fotografije: Carl Court/Getty Images