Ljeto je savršeno vrijeme za druženja na otvorenom, a što je bolje od osvježavajućih koktela i ukusnih zalogaja u opuštenoj atmosferi? Ako želite impresionirati svoje goste na sljedećem ljetnom partyju, donosimo vam pravu poslasticu – finger food koji će očarati sve prisutne

Ništa ne viče “ljeto” kao svježi, sočni okusi jednostavnih zalogaja prepunih sezonskih namirnica za čiju vam pripremu ne treba puno vremena. Za ovu prigodu, obratili smo se dvojcu koji dobro zna kako spojiti ljubav prema hrani s kreativnošću. Hrvoje Stojanov, autor popularnoga gastro bloga “Opet gladni” i Anamarija Gulić s bloga “Srce od čokolade” podijelili su s nama nekoliko zanimljivih slanih recepata iz njihove nove e-kuharice “Malo slatko, malo slano”.

INTEGRALNI PIROVI ŠTAPIĆI SA SIROM

SASTOJCI:

  • 530 g pirovog integralnog brašna
  • 500 g svježeg sira
  • 110 g svinjske masti ili 220 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1,5 žličica soli
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 jaje za premazati štapiće
  • sol, sezam, origano po želji

PRIPREMA:

U većoj zdjeli pomiješajte, brašno sol i prašak za pecivo. Suhim sastojcima dodajte mast ili maslac narezan na kockice, razmućeno jaje i svježi sir. Rukama dobro promiješajte sve sastojke. Kako budete mijesili, tako će i tijesto postati kompaktno i kroz neko vrijeme ćete moći oblikovati “loptu”.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu, podijelite na dva jednaka dijela, svaki još malo premijesite i oblikujte dvije “loptice”. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Razvaljajte ga na nekih 0,5 cm debljine te izreži štapiće na veličinu po želji. Pleh obložite papirom za pečenje, posložite štapiće, svaki premažite razmućenim jajetom i posipajte odozgo sastojke po želji (sezam, origano…).

Pecite 15-ak minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 190 °C, odnosno dok štapići ne poprime lijepu zlatnosmeđu boju.

LISNATA PIZZA

SASTOJCI:

  • jedna rola svježeg lisnatog tijesta
  • 100 ml passate
  • 150 g šunke
  • 8 listića topivog sira
  • 2 mlada luka (bijeli i zeleni dio)
  • malo kiselih krastavaca
  • malo otkoštenih crnih maslina
  • malo maslinovog ulja
  • suhi začini po želji (origano, mažuran, bosiljak…)

PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 200 °C. Na protvan stavite papir za pečenje i na njega rastegnite lisnato tijesto, nabockajte ga vilicom, a rubove mu malo zavrnite prema sredini.

U zdjelici promiješajte passatu s malo soli, mrvicu šećera i suhim začinima (ako volite, možete dodati i malo papra).

Po lisnatom tijestu premažite pripremljeni umak. Rasporedite narezanu šunku, listiće sira, a onda narezani mladi luk, narezane kisele krastavce i crne masline narezane na polovine. Dodajte suhe začine i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta dok se lijepo ne zarumeni. Narežite na komade i prije serviranja pokapajte s malo maslinovog ulja.

PALENTA PIZZA

SASTOJCI:

Podloga:

  • 1 srednja šalica palente
  • 3 – 3,5 srednje šalice vode
  • sol
  • žličica suhog mažurana
  • žlica maslinovog ulja
  • po želji žlica ribanog parmezana
  • ili krem sira

Nadjev:

  • 250 g pureće kuhane šunke
  • 250 g mozzarelle
  • pola glavice luka
  • 1 crvena paprika (narezana na trakice)
  • desetak crnih maslina
  • desetak cherry rajčica
  • 2 lista svježeg bosiljka

Umak od rajčice:

  • 250 ml passate
  • začini: sol, bosiljak, mažuran,
  • origano, papar
  • žličica maslinovog ulja

PRIPREMA:

Palentu skuhajte klasično kao i inače. Suhi mažuran možete dodati odmah u vodu prije nego zakuha kako bi pustio svoju aromu. Maslinovo ulje i parmezan ili krem sir umiješajte na kraju.

Protvan obložite papirom za pečenje. Papir lagano premažite maslinovim uljem. Na papir rasporedite kuhanu palentu i poravnajte je, ostavite jedno vrijeme da se stegne i ohladite u protvanu (ne pokrivati folijom).

Za umak pomiješajte passatu s ostalim sastojcima. Umak rasporedite po podlozi od palente. Na podlogu stavite šunku i ostale sastojke, na kraju po vrhu rasporedi mozzarellu i listove svježeg bosiljka. Palenta pizzu pecite u zagrijanoj pećnici na 220 °C nekih 20-25 minuta. Prilikom serviranja na pizzu dodajte malo svježeg bosiljka i svježe rikole.

HRSKAVI PATLIDŽAN

SASTOJCI:

  • 1 patlidžan
  • pola šalice krušnih mrvica
  • pola šalice parmezana
  • 1⁄4 šalice brašna
  • 2 jaja
  • sol, papar
  • ulje za prženje

*šalica 240 ml

PRIPREMA:

Pripremite tri posude. U prvoj pomiješajte brašno, sol i papar, u drugoj zamutite dva jaja, a u trećoj pomiješajte krušne mrvice i sir.

Patlidžan narežite na kockice. Komadiće patlidžana prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja te na kraju u smjesu od sira i krušnih mrvica.

Komadiće pržite na vrućem ulju, dok ne poprime lijepu smeđu boju, 5-8 minuta, a povremeno ih vrtite na tavici.

Pržene patlidžane izvadite na tanjur na koji ste prethodno stavili papirnati ručnik. Komadiće ukrasite peršinom (po želji još malo posolite) te uz njih poslužite neki omiljeni umak ili ih grickajte samostalno.

PIZZA PATLIDŽAN

SASTOJCI (količina po želji):

  • patlidžan
  • gouda sir
  • pasirana rajčica
  • šunka za pizzu
  • cherry rajčice
  • svježa blitva/špinat na trakice
  • sol, šećer, origano i začini po želji

PRIPREMA:

Patlidžan narežite na kolutove debljine nekih 2 cm. Posolite s obje strane i posložite na kuhinjski ručnik. Pećnicu zagrijte na 220 °C.

Protvan obložite papirom za pečenje te po njemu rasporedite patlidžan. Pecite 20 minuta.

Dok se peče, naribajte sir, narežite šunku na trakice i pripremite umak od rajčice (sol, šećer, papar, origano i promiješajte). Blitvu/špinat narežite na trakice.

Kad se patlidžan ispekao, svaki kolut namažite s rajčicom, stavite sir, šunku, blitvu/špinat, cherry rajčice na tanke kolutove i posipajte origano. Vratite u pećnicu na još 5 min. To je to, ukusni zalogajčići u trenu!

Recepti iz kuharice “Malo slatko, malo slano”: @srceodcokolade01, @opetgladni