Ako još niste isprobali Rokove borovnice sada je krajnji čas. Ili, ako ste već na godišnjim odmorima i proklinjete činjenicu da ne možete kliknuti na ekspres dostavu ovih najplavijih, najzdravijih i najsočnijih borovnica, zapratite Facebook i Instagram profil Rokove borovnice i čekajte nove, svježe, superukusne borovnice s plantaže Dvoranci 

Sadnice matičnih biljaka doselile su se iz Sjeverne Amerike u Hrvatsku prije 10 godina, a dom su pronašle na plantaži Dvoranci kod obitelji Viretum. Kažu da se Roko brine za svoje borovnice tijekom cijele godine, posebno od travnja do lipnja kada cvatu te od lipnja do srpnja kada dozrijevaju te ih potom pažljivo ručno bere i pakira svaki bobastični plod te ih svježe dostavlja s plantaže na stolove po Zagrebu. Također se priča se da je brz i da nikada ne kasni.

Dovoljno razloga da zamolimo Roka da s nama podijeli jedan super recept s njegovim borovnicama! Odlučio se za prste polizati fin recept: Filet lososa ili divljega brancina s borovnicama, komoračem, žutim tikvicama, ošmugljem, porilukom i maslinovim uljem. Mljac! 

SASTOJCI ZA 2 OSOBE:

400 g svježeg lososa ili dva lijepa filea brancina (divljega!)

maslinovo ulje

200 g Rokovih borovnica

Mlado povrće; 

2, 3 žute tikvice

1 komorač

200 g mladog graška 

2, 3 grančice ošmuglja (mediteranska biljka bogata solju i kalcijem)

2,3 mala mlada poriluka 

1 limun (organski/domaći)

sol, malo naribane tonke ili crvenoga papra

papir za pečenje

špaga

PRIPREMA:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 / 200 °C.
  2. Filetiranu ribu položite na papir za pečenje. Svaka mora imati svoj, poseban papir od kojega ćete napraviti nešto kao vrećicu ili paketić. 

Naribajte svo gore navedeno mlado povrće na filetiranu ribu, dodajte malo graška i borovnica. Začinite solju, maslinovim uljem, limunovim sokom i naribanom mu koricom, dodajte papar ili tonku i zapakirajte u vrećicu (od tog istog papira za pečenje!) koju ćete na kraju vezati špagom. Običnom kućnom bez plastike.  

  1. Položite paketiće u pećnicu i pecite 20/30-ak minuta (ovisno o jačini pećnice). Kad se mirisi počnu širiti i paketići dobiju male ljubičaste fleke (od ispečenih borovnica) izvadite ih i i servirajte kao takve. Pustite da se vaši ukućani igraju odmotavanjem i otkrivanjem ovog neobičnog, ukusnog jela. Ljubičasti saft potunkajte s malo kruha ili prelijte preko kuhanoga krumpira ako uz ribu morate (po)jesti isti. 

Recept stvorila: Jelena Iva Nikolić

Fotoaparatom ulovio: Sanjin Kaštelan

Bez njih ništa ne bi bilo isto: Rokove borovnice