Labin će ovog tjedna postati prava meka kulturnih događanja, a sve zahvaljujući trećem izdanju Festivala umjetnosti i tolerancije koji okuplja umjetnike i kulturne djelatnike iz različitih dijelova Europe kako bi zajedno promovirali bogato europsko kulturno nasljeđe kroz kazališne predstave, koncerte, izložbe i radionice.

Festival će svečano biti otvoren u četvrtak (11. srpnja) na Torionu, a kazališni program započinje istu večer u Teatrinu. Posjetitelji će imati priliku uživati u raznovrsnim predstavama poput “Mistero Buffo” kazališta Grupa i Triko Cirkus Teatara iz Zagreba, pretpremijeri predstave “O ljudima i drugim igračkama” u koprodukciji Vojvođanskog kulturnog centra “Miloš Crnjanski”, Kazališta Virovitica i Udruge Labina, te predstavi “Nevjerojatan događaj” zagrebačkog Teatra EXIT.

Glazbeni dio festivala donosi koncerte “Beli Oli i Skupljači perja”, koji kombiniraju tradicionalni romski i makedonski melos s autorskom glazbom Olivera Josifovskog te “U ritmu Broadwaya” hitove iz svjetskih mjuzikala u izvedbi suradnje HNK Ivana pl. Zajca i B Glad produkcije iz Rijeke. Radionice će također biti važan dio programa – “Glazbena rock’n’roll radionica” pod vodstvom Bala Bulatovića iz Novog Sada i likovna radionica za djecu “Labinu s ljubavlju” koju vodi Vesna Pantić “Maštalica” iz Novog Sada.

Posebno će zanimljiv biti okrugli stol “Artisti na žici”, koji će okupiti eminentne sudionike iz više zemalja kako bi raspravljali o ravnoteži između vlastite umjetničke vizije i savjesti. Priznati i nagrađivani umjetnici će za vrijeme trajanja festivala biti promotori kulture među mladima, naglašavajući važnost tolerancije i umjetnosti te promovirajući Labin kao kulturno središte.

Ove godine, zaštitno lice festivala je talentirana 15-godišnja flautistica Ria Gobo. Rođena 3. listopada 2009. u Rijeci, Ria je od malih nogu pokazivala ljubav prema flauti i glazbi. Zahvaljujući svojem talentu, sudjelovala je na brojnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu te je članica Mješovitog orkestra škole i drugih komornih sastava.

Ria Gobo

Svi detalji o programu ovogodišnjeg izdanja festivala mogu se pronaći na Instagram i Facebook stranicama festivala.

 

Foto: PR