Foto: TZ Lopar

Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a baš je po njima najviše poznat Lopar gdje se nalazi Rajska plaža.

U Loparu je jučer po deveti put započeo Festival skulptura u pijesku, jedinstveno događanje koje loparsku Rajsku plažu pretvara u atelje na otvorenom brojnih umjetnika iz cijele Hrvatske. Obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska, a dodatnu draž daje izbor najboljih skulptura i fotografija u kojem sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka. Inspirirani životinjskim svijetom, legendama i animiranim likovima, iz pijeska izranjaju poznati i nesvakidašnji likovi koji privlače poglede mještana i posjetitelja Lopara.

S obzirom na to da se za izradu skulptura u pijesku koriste isključivo pijesak i voda, ove su umjetničke skulpture kratkotrajne i nestaju pod utjecajem atmosferilija. Vjetar, sunce i kiša brzo ih unište i vrate u prvobitni oblik, stoga je doživljaj Festivala skulptura u pijesku jedinstven i neponovljiv, a brojni oduševljeni gosti, prolaznici i kupači, osobito djeca, iz godine u godinu uživaju u promatranju i fotografiranju procesa izrade i konačnih skulptura.

Festival skulptura od pijeska će se održati od 11. do 14. kolovoza 2020. godine na spomenutoj Rajskoj plaži, koju su prošle godine Ministarstvo turizma i HTZ-a proglasili najboljom plažom u Hrvatskoj. Utjecajan CNN još ju je 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu, a ona ovim festivalom dobiva sasvim novu umjetničku dimenziju.

 

Foto: Festival skulptura od pijeska FB, TZ Lopar