Ferulinska kiselina je snažan antioksidans jer neutralizira oštećenja izazvana slobodnim radikalima koji ubrzavaju starenje kože. Nalazi se u staničnoj stijenci biljaka kao što su zob, riža, kikiriki i naranče.

Dermatolozi kažu da ferulinska kiselina djeluje kao štit protiv znakova starenja, hiperpigmentacije i crvenila.

Za najbolji učinak birajte proizvode s ferulinskom kiselinom koji su pakirani u tamnoj bočici. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu (ne u kupaonici). Ako je vaš serum promijenio boju iz narančaste u smeđu, znači da je oksidirao. U tom slučaju više nije tako učinkovit, ali je i dalje siguran za korištenje. Idealno je potražiti bocu s pumpicom kako bi se spriječio kontakt sa zrakom koji ubrzava oksidaciju.

Kako ferulinska kiselina djeluje na kožu?

Smanjuje pojavu bora: Ferulinska kiselina štiti od vanjskih utjecaja koji uzrokuju bore.

Djeluje protiv opuštene kože: slobodni radikali također mogu uzrokovati gubitak čvrstoće kože, a ferulinska kiselina djeluje kao štit protiv tog oštećenja.

Umiruje akne: Oksidativno oštećenje može izazvati upalu na koži, koja blokira pore i može dovesti do akni. Antioksidansi, poput ferulinske kiseline, imaju protuupalna svojstva.

Protiv hiperpigmentacije: Onečišćenje i zračenje uzrokuju mrlje i pjege, a nanošenje seruma s ovim sastojkom može vas zaštititi od toga.

Umiruje crvenilo: slobodni radikali također uzrokuju povećanje stvaranja krvnih žila u koži (što dovodi do crvenila), a ferulinska kiselina štiti kožu.

Pojačava učinak vitamina C i vitamina E: U kombinaciji s drugim antioksidansima učinak je jači, a sastojak stabilniji.

Nuspojave ferulinske kiseline

Ferulinska kiselina nema poznatih nuspojava. Međutim, ponekad antioksidansi mogu izazvati iritaciju na osjetljivoj koži, baš kao i svaki drugi sastojak. Stoga, za svaki slučaj, prije korištenja na licu testirajte serum na maloj površini da vidite kako će vaša koža reagirati. Ako primijetite iritaciju ili drugu reakciju, ovaj sastojak nije za vas.

Kako se koristi ferulinska kiselina?
Za najbolje rezultate svako jutro nanesite dvije do tri kapi ferulina seruma ili kreme na čistu, suhu kožu i nježno prstima rasporedite proizvod po licu. Nastavite s hidratantnom kremom i zaštitnim faktorom.

Može se koristiti i ujutro i navečer, ovisno kako vam je koža ugodnija. Važno je ne kombinirati ga s kiselinama (hijaluronska kiselina je u redu) jer to smanjuje učinkovitost i povećava mogućnost iritacije.

I za kraj, isplati li se kupiti serum s ferulinskom kiselinom?
Imate li sunčane pjege i akne, vidljive znakove starenja na koži, ovaj vam sastojak može biti od velike pomoći. No, ne treba se oslanjati samo na ovaj sastojak, već ga, primjerice, možete upariti s retinolom za još bolji učinak.