U aktualnom tiskanom izdanju časopisa Grazia ugostili smo hrvatske top-chefove i chefice s kojima je Matea Martek razgovarala o njihovom poslu i putu do toga da se, usprkos svim preprekama, ubroje u “najsjajnije zvijezde na domaćem gastronomskom nebu”

Uz to, zamolila ih je za preporuku jednog od njihovih najdražih recepata. Ana Grgić, chefica jedne od najekskluzivnijih kuhinja u Hrvatskoje, one Esplanadine, odlučila se za “Poširani škamp u kremi od cvijeta naranče i šafrana, piccalilli od cvjetače”, koji donosimo u nastavku. Njezinu priču i put, koji je bez sumnje jedan od najinspirativnijih kojeg smo čuli, pronađite u aktualnom izdanju časopisa Grazia. A do tada, uživajte u ovom fantastičnom receptu!

Za 4 osobe 

Škampi 

Škampi 1 kg  

Škampe očistite i marinirajte u maslinovim ulju. 

Krema od cvjetače 

Cvjetača 200 g

Mlijeko – 150 ml 

Vrhnje za kuhanje 100 ml 

Sol 

Maslac 100 g 

Voda 100 ml 

Cvjetaču stavite kuhati u mlijeko i vodu te sve lagano posolite. Kuhanu cvjetaču ocijedite, stavite u blender i dodajte prethodno zagrijano vrhnje i maslac te miksajte sve dok ne dobijete finu kremu. 

Piccalilli od cvjetače 

Cvjetača 100 g

Prah šafrana – po želji  

Voda – 150 ml 

Ocat 50 ml 

Šećer – 10 g  

Vodu, šećer, ocat i šafran prokuhajte. U toplu smjesu dodajte cvjetove cvjetače i držite ih poklopljene u posudi dok ne poprime žutu boju šafrana. 

Umak 

Sok od naranče 400 ml 

Šafran po želji  

Maslac 100 g

Papar
Ružmarin

Zakuhajte sok od naranče, dodajte šafran te začinite drobljenim paprom i ružmarinom. Maknite sa štednjaka i umiješajte kockice hladnog maslaca te miješajte smjesu sve dok ne dobijete gusti umak.

Serviranje

Kod serviranja, škampe prelijte vrućim umakom. Ako želite, možete ih prvo kratko ispeći u pećnici ili ih možete poslužiti svježe.