U aktualnom tiskanom izdanju časopisa Grazia ugostili smo hrvatske top-chefove i chefice s kojima je Matea Martek razgovarala o njihovom poslu i putu do toga da se, usprkos svim preprekama, ubroje u “najsjajnije zvijezde na domaćem gastronomskom nebu”
Uz to, zamolila ih je za preporuku jednog od njihovih najdražih recepata. Ana Grgić, chefica jedne od najekskluzivnijih kuhinja u Hrvatskoje, one Esplanadine, odlučila se za “Poširani škamp u kremi od cvijeta naranče i šafrana, piccalilli od cvjetače”, koji donosimo u nastavku. Njezinu priču i put, koji je bez sumnje jedan od najinspirativnijih kojeg smo čuli, pronađite u aktualnom izdanju časopisa Grazia. A do tada, uživajte u ovom fantastičnom receptu!
Za 4 osobe
Škampi
Škampi – 1 kg
Škampe očistite i marinirajte u maslinovim ulju.
Krema od cvjetače
Cvjetača – 200 g
Mlijeko – 150 ml
Vrhnje za kuhanje – 100 ml
Sol
Maslac – 100 g
Voda – 100 ml
Cvjetaču stavite kuhati u mlijeko i vodu te sve lagano posolite. Kuhanu cvjetaču ocijedite, stavite u blender i dodajte prethodno zagrijano vrhnje i maslac te miksajte sve dok ne dobijete finu kremu.
Piccalilli od cvjetače
Cvjetača – 100 g
Prah šafrana – po želji
Voda – 150 ml
Ocat – 50 ml
Šećer – 10 g
Vodu, šećer, ocat i šafran prokuhajte. U toplu smjesu dodajte cvjetove cvjetače i držite ih poklopljene u posudi dok ne poprime žutu boju šafrana.
Umak
Sok od naranče – 400 ml
Šafran – po želji
Maslac – 100 g
Papar
Ružmarin
Zakuhajte sok od naranče, dodajte šafran te začinite drobljenim paprom i ružmarinom. Maknite sa štednjaka i umiješajte kockice hladnog maslaca te miješajte smjesu sve dok ne dobijete gusti umak.
Serviranje
Kod serviranja, škampe prelijte vrućim umakom. Ako želite, možete ih prvo kratko ispeći u pećnici ili ih možete poslužiti svježe.