Popričali smo s mladom varaždinskom glazbenicom koja je novim singlom i videospotom “Sama” najavila svoj prvi studijski album

Fani Solomun na našoj je sceni prisutna već neko vrijeme, no u listopadu prošle godine iznenadila je publiku i kritiku svojom prvom pjesmom “Svaki kut”, a sanjivost i zanimljiv pop zvuk nastavila je i u svom novom singlu. Iako joj je u posljednje vrijeme raspored bio poprilično ispunjen, uspjela je pronaći vremena za nas i između snimanja videospota i pripreme za lansiranje singla i odgovoriti nam na nekoliko pitanja

Za početak, čestitke na novoj pjesmi i spotu! Koliko je dugo trajao proces snimanja pjesme, je li korona malo pomrsila planove kad je o tome riječ?

Hvala ti! Sama je donedavno bila jedna velika beba koja nikako da prohoda. Napisala sam je prije 2-3 godine, ali je trebalo nekoliko pokušaja da dobije svoj pravi zvuk. Korona, ovaj put, nije ništa skrivila.

O čemu je singl, gdje ste snimali scene?

Tema pjesme je idealiziranje druge osobe; ni prva ni zadnja drama koja ti je danas presudna, a sutra smiješna. Na pjesmi i spotu radila sam s odličnim timom VRH produkcije, a lokacija spota je Pečetri, centar za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu.

Tijekom snimanja smo se vodili dobrom starom „It’s my party and I’ll cry if I want to.“ Tko želi znati više, nema mu druge nego pogledati spot…

Iako si se nedavno krenula predstavljati javnosti s autorskim pjesmama, počela si s obradama, i to vrlo zanimljivo – sve zvuči kao da su tvoje autorske stvari. Kako si se odlučila krenuti u autorske vode i kako postižeš taj balans između obrade i autorskih stvari – kako odabireš covere?

 Većina mladih glazbenika u početku izvodi pjesme svojih uzora, bili oni sami u sobi s prvom gitarom ili s bendom pred publikom. Doduše, ja se nikada nisam htjela predstaviti kao izvođačica obrada. Tu i tamo bih snimila vers i refren pjesme koju volim pa su se sva moja tri fana bunila da je prekratko. Što se tiče autorskih voda, nisam o tome puno razmišljala. Prije bih rekla da sam u tu vodu pala, nisam se utopila pa sam počela raditi na tehnici i brzini plivanja.

Tko su ti glazbeni uzori? Čujem pomalo mlađu Joan Baez, ali tu stajem s usporedbama jer si ipak, svoja. 

Ova usporedba je kao tri rođendanska poklona, hvala ti. Joan Baez, Joni Mitchell, Extremoduro – samo neke od lektira. Plejlista uzora je šarena; Kate Bush, Rosalia, Florence, EKV, Disney hitovi…da mi sutra postaviš isto pitanje, nabrojala bih drugih pet. Uglavnom, kombinacija razdoblja, žanrova i kultura.

Ljudi su uistinu pozitivno reagirali na tvoj prvi singl i spot, je li te iznenadila pažnja? Jeste li odgađali objavu zbog pandemije ili je trebala izaći sada?

Bilo mi je najdraže kada bih slučajno vidjela da Svaki kut slušaju i pjevuše meni sasvim nepoznati ljudi. Činjenica da je dijele na društvenim mrežama, šalju prijateljima, njome uspavljuju djecu…prekrasne stvari. Snimljena pjesma čekala je neko vrijeme svoj izlazak. Nisam bila sigurna je li pametan potez predstaviti se s minimalističkom baladom, hoće li slušatelji očekivati slične pjesme nakon nje… Brat me tada podsjetio na to da (još) nemam karijeru koju mogu uništiti pa sam „zadržala tempo, ali smanjila rok“, kako mi je simpatično savjetovao jedan kolega glazbenik.

Koji su sljedeći planovi? Možemo li uskoro očekivati album?

 Pjesme za album su napisane, trenutno ih snimamo u studiju. Ako sve bude po planu, još će se nositi kratke hlače i natikače kad album ugleda svjetlo dana. Voljela bih planirati s bendom i koncert uživo, nadam se da ćemo još biti mladi i pokretni kad nam to dozvole.