Očekuje se da će Facebook predstaviti ograničenu verziju popularne aplikacije na društvenim mrežama za djecu mlađu od 13 godina, kojima je dosad bilo zabranjeno kreirati korisnički račun

Inačica Instagrama prilagođena djeci omogućuje Facebooku da proširi doseg svojih aplikacija svim dobnim skupinama, pogotovo kad svjedočimo popularnosti TikToka među mlađim generacijama. Ova tvrtka za društvene medije navodno je, prema pisanjima portala Variety, već formirala tim za izradu dječje verzije Instagrama, koja je prvi put interno objavljena na Facebooku početkom ovog tjedna.

Interna najava dolazi dva dana nakon što je Instagram priznao da mora činiti više kako bi zaštitio svoje najmlađe korisnike. Nakon izvještavanja i javne kritike zlostavljanja i maltretiranja s kojima se suočavaju tinejdžeri u aplikaciji, tvrtka je u utorak objavila objavu na blogu pod nazivom “Nastavljamo činiti Instagram sigurnijim za najmlađe članove naše zajednice”.

Variety je objavio i izjavu predstavnika Facebooka, Joea Osbornea, koji je potvrdio projekt rekavši: “Istražujemo donošenje iskustva Instagrama pod nadzorom roditelja kako bismo djeci pomogli da prate svoje prijatelje, otkriju nove hobije i interese i još koješta. Djeca sve češće pitaju roditelje mogu li se pridružiti aplikacijama koje im pomažu da budu u kontaktu sa svojim prijateljima. Trenutno nema puno mogućnosti za roditelje, pa radimo na izradi dodatnih proizvoda – kao što smo to učinili s Messenger Kidsom – koji su prikladni za djecu, a kojima upravljaju roditelji. ”

Facebook je aplikaciju Messenger Kids, također za djecu mlađu od 13 godina, prvi put lansirao 2017. godine. Međutim, naišao je na kritike, posebno nakon greške 2019. godine koja je djeci u aplikaciji omogućila da se pridruže grupama s nepoznatim ljudima. U to vrijeme Facebook je rekao da je to samo manja greška koja je utjecala na mali postotak grupnih chatova. Ta “omaška” ipak ostavlja skepsu da će ovoj verziji društvene mreže moći pristupiti i oni od kojih se djecu pokušava zaštititi. Trenutno nema dodatnih informacija o tome kada će se pokrenuti aplikacija Instagram za djecu, no osim ovoga, tvrtka razvija i novu AI tehnologiju koja će im pomoći da otkriju dob korisnika aplikacija, oko čega dramu tek očekujemo kada lansiraju proizvod.

Foto: Unsplash