Upalio se novi alarm oko toga da platforma koja upravlja našim životima i sve više kreira svijet oko nas nije baš toliko uređena i sigurna kakvom se želi doimati

Nakon što je 2018. Facebook protresao Cambridge Analytica skandal koji je prokazao korištenje naših podataka na najgori mogući način, u političke svrhe, kako bi se pomoću njih u kombinaciji s algoritmima moglo utjecati na političke izbore, pojavio se novi. “Wall Street Journal” krajem rujna objavio je dokumentekoje mu je ustupila bivša zaposlenica Facebooka,”zviždačica” Frances Haugen, a koji otkrivaju dodatne točke koje su u mnogočemu problematične. Prva na listi je ta da su određene poznate osobe imale drukčiji “tretman” algoritma negoli “obični” ljudi, to jest, algoritam im je dopuštao objave koje bi normalnom korisniku bile zabranjene.

I na Facebooku su neki jednakiji od drugih

Kako to? Zato što su odabrani bili pod sustavom xCheck, koji je nosio drukčija pravila zabrane od klasičnog sustava. Dok se Facebook brani da je to zbog političkih i aktivističkih objava koje moraju dolaziti iz relevantnih izvora, istina je ipak drukčija. Primjerice, nogometaš Neymar bio je pod istim specijalnim tretmanom, pa je mogao, bez sankcija, objaviti gole slike žene koja ga je optužila za silovanje. Prije nego što je Facebook uspio reagirati, zbog navedenog sustava koji nije na vrijeme detektirao problem, njegovu objavu vidjelo je 56 milijuna ljudi. Iz istog razloga jedna Emily Ratajkowski može objavljivati svoje provokativne fotografije, dok se provokativne fotografije “obične” osobe brišu pod prijetnjom gašenja profila. Ako ste mislili da je to grozno, slijedi još gore. Jedan od dokumenata bavi se – trgovinom ljudima. Iako su zaposlenici Facebooka uredno prijavljivali objave narkokartela te pojedinaca i grupa koji se bave trgovinom ljudima, u dokumentu se otkriva da se u Facebooku sve glasnije negodovalo zbog slabe reakcije čelnih osoba. Primjerice, u studenome 2019. arapski BBC News ukazao je na sve češće slučajeve korištenja Instagrama kao platforme za trgovanje ljudima. Sudeći po novootkrivenim dokumentima, Facebook je tada već znao za taj problem, no nije poduzeo nikakve akcije sve dok Apple nije zaprijetio da će maknuti Instagram iz App Storea!

Nemoguća pravovremena provjera podataka

U svoju obranu, Facebook je izjavio da je radio na konstruktivnoj strategiji pomoću koje će održavati sigurnost platformi, za što mu, prije svega, treba “globalna mreža native govornika za više od 50 jezika, ulaganje u njihovu edukaciju i partnerstvo s lokalnim fact-checkerima”. No kritičari upozoravaju da je tako nešto nemoguće kad se radi o nevjerojatnih 2,8 milijarde korisnika. Uz to, zabrinjava činjenica da je od cjelokupnog rada na provjeri informacija koje kruže Facebookom i Instagramom njih 87 posto odrađeno samo na području Amerike, a svega 13 posto u ostatku svijeta! Što bi značilo, naravno, da je ostatak svijeta u potpunosti izložen dezinformacijama na društvenim mrežama. Dok se nekima, naravno, to čini smiješnim kad uzmemo u obzir da je većina ljudi počela konzumirati Instagram i Facebook kao izvor dnevnih informacija, situacija postaje manje komična, zar ne?

Facebook Files i nekontrolirana neman

Sljedeća točka internih previranja, koja je svakako važna za budućnost Facebooka, leži u rješavanju navedenog skandala Cambridge Analytica, kad se ispostavilo da je 2010-ih ova britanska konzultantska tvrtka prikupljala osobne podatke milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja. Problem? Dioničari tvrde da je kazna koju je Facebook platio, u iznosu od vrtoglavih pet milijardi dolara, bila tolika da bi se Zuckerberga zaštitilo od osobne odgovornosti.

I posljednja točka je ona o kojoj se već duže vrijeme priča – utjecaj društvenih mreža na mlade. Facebook je napravio veliko istraživanje na tu temu, ali s obzirom na to kako su otkrili, to jest potvrdili da su društvene mreže u najmanju ruku toksične za mlade te utječu na njihovo mentalno zdravlje, za što se još ne može predvidjeti kako će na njih utjecati dugoročno, rezultate namjerno nisu javno objavili. No, ono još gore, nisu niti poduzeli nikakvu akciju.

I dok se Facebook brani da je Wall Street izvukao podatke iz njihovih internih istraživanja koja “potvrđuju da ih zabrinjava njihov utjecaj na zajednicu” te ih je iskrojio na način da njih prikaže kao zlikovce, nama njihova obrana zvuči kao još crniji scenarij. Znači li to da, bez obzira na volju i resurse, niti sâm Facebook više nema organizacijsku strukturu, vodstvo i resurse za obuzdati “zvijer” koju je stvorio?

Fotografija: Chip Somodevilla/Getty Images