Uživanje u raskoši prošlosti i otkrivanje skrivenih dragulja europske povijesti često ide ruku pod ruku s posjetom dvorcima. No, iako smo navikli na „obične“ turističke obilaske dvoraca koji uglavnom uključuju par-satni obilazak, zašto za promjenu ne bismo na sljedećem putovanju spavali u dvorcu?

Ova ideja ne samo da pruža iskustvo uživanja u autentičnoj atmosferi, već i otvara vrata bogatim pričama, intrigantnoj arhitekturi te intimnom uvidu u život visokog društva iz prošlih stoljeća.

Kroz ova vrata mogu se otvoriti nezaboravna iskustva i putovanja kroz vrijeme, a mi smo istražili pet europskih dvoraca koji su idealni za vikend bijeg iz svakodnevice.

Cap Rocat, Španjolska

Uz obalu, nedaleko od srca Palme, Cap Rocat Mallorca je impozantan butik hotel samo za odrasle, smješten u obnovljenoj tvrđavi iz 19. stoljeća s bajkovitim pogledom na zaljev. Proteže se na 88 hektara duž obale, pružajući raznoliku kolekciju soba i apartmana, ekskluzivne restorane, privatnu plažu na stijenama s pristupom moru, pristanište i bazen s morskom vodom.

Arhitektura i okolina Cap Rocata su izvanredni. S izolacijom koju pruža pokretni most, bunkerima i apartmanima smještenim u nekadašnjim vojnim strukturama, atmosfera je istovremeno povijesna i romantična. Apartmani su elegantno opremljeni spojem suvremenog i klasičnog namještaja te imaju privatne terase s prekrasnim pogledom na more. Obnova dvorca Cap Rocata, smještenog unutar tvrđave koja je nekad služila za nadzor zaljeva Palma, predstavljala je izazov, ali je s poštovanjem prema originalnoj arhitekturi i okolini, pod vodstvom Antonija Obradora, postignut izvanredan rezultat, nagrađen nagradom Europa Nostra.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cap Rocat (@cap_rocat)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cap Rocat (@cap_rocat)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Cap Rocat (@cap_rocat)

Fontevraud L’Ermitage, Francuska

Smješten u srcu kraljevske opatije Fontevraud, hotel očarava svojim elegantnim dizajnom i suvremenim namještajem. Boravak u Fontevraud L’Ermitage znači živjeti u srcu najvećeg samostanskog grada u Europi. U prioratu Saint-Lazare, nekadašnjem domu zajednice redovnica, obnavlja se tradicija gostoprimstva koja je neodvojivi dio ovog mjesta.

Arhitekti i dizajneri interijera Patrick Jouin i Sanjit Manku zaslužni su za cijeli koncept hotela. Čak 54 sobe ovog hotela s četiri zvjezdice uređene su s velikim poštovanjem prema ovom gotovo 1000 godina starom spomeniku, čije je lice čvrsto okrenuto prema budućnosti.

Osim toga, Fontevraud je dom i gastronomskog restorana s Michelinovom zvjezdicom i zelenom zvijezdom za održivu gastronomiju.

Kokkedal, Danska

Vratite se u prošlost uz boravak u dvorcu Kokkedal u Danskoj, čiji iznimno fotogenični nizozemski renesansni stil iz 18. stoljeća odmah ostavlja veliki dojam. Dvorac je udaljen samo 30 minuta vožnje od danskog glavnog grada, a nudi četiri različite vrste boravka: gastro, spa, gurmanski i golf – no možete jednostavno odabrati običan odmor u jednoj od njegovih blistavih soba ako želite. Bez obzira na to što odaberete, odvojite vrijeme da uživate u sezonskim namirnicama u dvoranskom podrumu dvorca, među svodovima koji datiraju iz 1746. godine.

Obala tjesnaca Øresund udaljena je 400 metara od dvorca Kokkedal. Željeznička stanica Kokkedal udaljena je 10 minuta hoda, dok je luka Rungsted udaljena svega dva kilometra.

Château de Bagnols, Francuska

Château de Bagnols koji se nalazi u srcu regije Beaujolais, predstavlja prekrasno odredište udaljeno samo 2,5 sata od Pariza vlakom i sat i pol vožnje automobilom od Ženeve. Uz to, Lyon je udaljen samo 30 minuta vožnje automobilom.

Povijest Château de Bagnolsa proteže se kroz nekoliko stoljeća. Ova tvrđava, koja je svjedočila osam stoljeća povijesti, obogaćivala se nakon svake promjene vlasnika, naposljetku postajući imanje kakvo je danas. Château de Bagnols sagrađen je na zemljištu Gospodara Oingta, usred vinograda Beaujolaisa i Monts du Lyonnaisea.

Godine 1217. Guichard d’Oingt, moćni gospodar u regiji Beaujolais, započeo je izgradnju velikog dvorca koji je, svojom veličinom, jednak najvećim zgradama aristokracije i crkve. Tijekom tog razdoblja započeli su radovi na izgradnji dvorca, njegovih utvrda i rova. Dvorac je bio osmišljen tako da nadgleda dolinu, a s njegovih se tornjeva mogao nadzirati cijeli okolni kraj. Ova ključna godina dala je ime trenutnom gourmet restoranu dvorca, The 1217.

Vrijeme nema utjecaja na Château de Bagnols. Možda je čak i privilegija provesti noć na ovom mjestu prožetom poviješću iskustvo koje postaje bogatije i intenzivnije sa svakim proteklim danom. Veličanstveni apartmani u srcu srednjovjekovnog dvorca, vrtne sobe u neposrednom kontaktu s prirodnim krajolikom regije zlatnih kamenja, podrumski apartmani s njihovom odlučno suvremenom arhitekturom, samo je dio svega onoga što ovo povijesno odredište sadrži.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Château de Bagnols (@chateau_de_bagnols)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Château de Bagnols (@chateau_de_bagnols)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Château de Bagnols (@chateau_de_bagnols)

Inverlochy Castle, Škotska

Inverlochy je ruševni dvorac iz 13. stoljeća smješten u blizini Inverlochyja i Fort Williama, visokih planina Škotske. Iako je bio poprište dviju bitaka, dvorac je ostao gotovo nepromijenjen od svog prvotnog podizanja. Danas je pod zaštitom Historic Environment Scotlanda.

Područje oko dvorca Inverlochy obiluje prekrasnim krajolicima i poviješću, poput vodopada u Glen Nevisu, spomenika u Glenfinnanu i planina Glencoe. Tijekom posjeta Balmoralu 1873. godine, kraljica Viktorija provela je tjedan dana u Inverlochyu crtajući i slikajući te zapisala u svoj dnevnik: “Nikad nisam vidjela ljepšu ili romantičniju lokaciju”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Inverlochy Castle Hotel (@inverlochycastlehotel)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Inverlochy Castle Hotel (@inverlochycastlehotel)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Inverlochy Castle Hotel (@inverlochycastlehotel)