Proteklog je vikenda, u Etnografskom muzeju Istre- Museo etnografico dell’Istra otvoren drugi dio njegovog stalnog postava. Pet godina nakon otvorenja prvog dijela, ovaj je muzej, smješten u pazinskom Kaštelu, završio svoje važno poglavlje.

Ovime je zapravo završena jedna od najsloženijih investicija koje je ta ustanova realizirala u posljednjih četvrt stoljeća te ostvaren značajni iskorak u istraživanju, valorizaciji, prezentaciji i promicanju istarske kulturne baštine. Prva faza novog stalnog postava Etnografskog muzeja Istre-Museo etnografico dell’Istra otvorena je 2017. godine. Rad je nastavljen, ali i usporen zbog globalne pandemije uzrokovane virusom COVID-19 od 2020. godine. U prvom dijelu su predstavljene uvodne teme etnoloških istraživanja i općih društveno-povijesnih silnica koje su oblikovale istarsku kulturu, zatim ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, djetinjstvo i rakljansko lončarstvo, dok nam drugi, novootvoreni dio nudi pogled na tradicijsku kulturu Ćićarije kroz priču o običajima i neformalnoj trgovini žena, tkalački zanat, ratarstvo na području Žminjštine, zatim sudbinu istarskih rudara i iseljenika i svadbene običaje Vodnjana. Na samom kraju se predstavlja turizam koji danas nerijetko označava ogledalo tradicijske kulture u svom izmijenjenom i prilagođenom obliku. Sveukupno ovdje imate priliku vidjeti 7500 predmeta, u prvom redu tekstila, poljoprivrednog alata, te predmeta iz svakodnevnog života istarskog sela s kraja XIX. i početka XX. stoljeća (lončarski, stolarski, kovački proizvodi kao i primjeri tradicionalnog rukotvorstva). Muzej ima i veću zbirku suvenira.

Etnografski muzej Istre

Etnografski muzej Istre

Inače, u Pazinskom kaštelu možete posjetiti dva muzeja, smještena na tri razine: u prizemlju te na prvom i drugom katu. Osim spomenuto Etnografskog, ovdje možete vidjeti i Muzej grada Pazina koj iej s radom započeo 1997. Ako se uputite u Istru, svakako posjetite izložbe u muzejima šarmantnog istarskog Pazina.

Etnografski muzej Istre

Foto: TZ Pazin, Etnografski muzej Istre