Prije nekih mjesec dana, točnije 25. listopada diljem Istre započela je zanimljiva “drive through” izložba.

Naime, na taj datum obilježava se Međunarodni dan umjetnika, a ove ga je godine obilježilo geslo “Podrži svog lokalnog umjetnika”. Kao reakcija na brojna ograničenja nametnuta lockdownom, zabranama okupljanja i organizacije manifestacija, IKA-Istarska kulturna agencija uključila se u isticanje Međunarodnog dana umjetnika te provodi projekt drive through.

Ideja je da se javnosti predstave lokalni umjetnici sa ciljem da se kod gledatelja pobudi želja za posjedovanje djelića ljepote u svom domu. Selektorica Dragana Sapanjoš odabrala je 12 istarskih umjetnika čija se umjetnička djela prikazuju u svojevrsnoj „galeriji na otvorenom“ . Tako se trenutno mogu pogledati 12 umjetničkih djela na 12 reklamnih plakata (billboarda) i 12 lokacija duž istarskih cesta.

12 umjetnika koji predstavljaju svoje radove na otvorenom jesu: Robert Pauletta, Goran Petercol, Šikuti Machine, Matija Debeljuh, Silvija Potocki, Dragana Sapanjoš, Matija Ferlin, Tea Bičić, Vibor Juhas, Dean Skira, Davor Sanvincenti i Sara Gortan.

Ova umjetnička priča dio je “Kreativne jeseni u Istri” koja predstavlja javnosti projekte, aktivnosti i ideje te ih provodi u sinergiji organizacija u kulturi iz Istre, sve s jednim ciljem: da se rad u novonastalim uvjetima nastavi, te da se održi odnos s publikom.

Kreativna jesen u Istri 2 nastavak je aktivnosti započetih u jesen 2019. Nizom od pet događanja analizira se okruženje za rad i status umjetnika na tržištu rada, promišlja se i daju smjernice za razvoj kulturnih politika koje potiču rast i razvoj kreativnih i kulturnih industrija u Istri, ususret novoj kulturnoj strategiji Istarske županije 2021.-2027.

Foto: Facebook