Čini li vam se da živimo u izokrenutoj realnosti? Osjećate li da je nevažno postalo bitno, a od presudnog su interesa postale irelevantne stvari? Je li dno novi vrh, ili možda obratno?

Ako ste se ikad zamislili nad realnosti današnjice, ne brinite, niste sami. S istim se Weltschmerzom na svoj upečatljiv, modno-kreativan način bavi i dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik u najnovijoj proljetno-ljetnoj 2022. kolekciji svoje modne marke Etna Maar.

etna maar_distorzija stvarnosti

Andrijana propitkuje današnju realnost u svakom kreativnom potezu svojih modnih komada i donosi novu, atraktivnu i toliko stvarnu priču: kolekciju DISTORZIJA STVARNOSTI! Kreira odgovor na pitanje smisla i realnog svijeta, potaknuta pandemijom koja je preokrenula svijet naglavce. Dizajnerica u 57 kreacija, kao u 57 slika realnosti, rastače čvrstu opipljivu formu koristivši lelujavost najfinijih pamučnih, lanenih i viskoznih materijala.

etna maar_distorzija stvarnosti

Privid stvarnosti kao krute i neprozirne strukture stvari raspada se korištenjem ukrasnih krojačkih elemenata – faldi, prošiva i bizni, koji statičku i jednoličnu površinu materijala pretvaraju u kovitlac lišen čvrsto određenih granica – baš poput kovitlaca svakodnevih događaja i trenutaka koje proživljavamo. Boje su jasne, vrišteće, pozivajući na oprez, ili, pak, mutne, blijede, skoro pa nevidljive, čekajući u prikrajku da zaskoče iznenadno uzbibanom površinom. 

etna maar_distorzija stvarnosti

Rezultat je uznemirujuća – jer svako rađanje nastaje u boli i nemiru, a opet dovoljno jednostavna pročišćena i meditativna kolekcija – jer želi pozvati na smirenje i zadovoljstvo pronalaska sebe i svog vlastitog izričaja u tom ludilu današnjice. Prati ju i senzibilitet fotografa Mateja Dokića koji je manekenku Deu Maretić postavio u bijeli, zrakoprazni prostor bez granica i određenja, u namjernom neizricanju pozicija, što je gore, dolje, lijevo ili desno, u distorziji stvarnosti. 

etna maar_distorzija stvarnosti

Premda naizgled izgubljena, žena u modelima Etne Maar svjesna je svoje stvarnosti, itekako je samouvjerena i stabilna, znajući da jedini čvrsti oslonac može pronaći u sebi, što odlično podcrtava frizura i šminka Ivane Bilandžije.

Svi modeli iz kolekcije se mogu naručiti preko webshopa www.etnamaar.com ili probati u dućanu u Ilici 82.

Fotograf: Matej Dokić

Model: Dea Maretić/Talia Model

Make up / kosa:  Ivana Billy Bilandžija