Iako se volimo šaliti da jedva čekamo otići s posla i ne gledati kolege sve do sutra, složit ćete se s nama kad kažemo da su afterwork druženja zapravo jedna od omiljenih aktivnosti. Naravno, ista ne moraju biti samo s kolegama s posla, ali ispijanje najdražih napitaka uz prevrtanje poznatih tema – mali je ritual koji nam sredinom radnog tjedna jednostavno treba.
Međutim, sve postaje još bolje kad se u priču uključi i espresso martini, koktel koji ne može bolje opisati sinergiju afterwork pića i ”kave nakon posla”. Naime, radi se o koktelu koji kombinira kavu i votku, a zatim i razne dodatke koje svaki koktel majstor dodaje po svom nahođenju kako bi dodatno personalizirao okus. Neki dodaju malo više likera za bogatiji kavni okus, dok drugi eksperimentiraju s različitim vrstama alkohola, poput burbona ili ruma. Također, mogu se dodati i razni sirupi.
Espresso martini prvi je još u 80-ima osmislio londonski barmen Dick Bradsell, a prema popularnoj priči, Bradsell je dobio narudžbu koja je zahtijevala piće koje će “probuditi, a onda i omamiti”. U to vrijeme, Bradsell je radio u Fred’s Clubu, gdje je imao pri ruci espresso aparat, što je bilo rijetko u londonskim barovima tih godina. Kombinirajući votku, espresso, kavni liker i šećerni sirup, Bradsell je stvorio ono što je prvotno nazvano “vodka espresso”, a kasnije preimenovano u “espresso martini” zbog elegantne prezentacije u čaši za martini.
Budući da u svojoj osnovi nije riječ o kompliciranom koktelu, možete ga napraviti i sami kod kuće, a za to će vam biti potrebno sljedeće:
- 50 ml vodke
- 30 ml svježe skuhanog espressa (hladnog)
- 15 ml likera od kave (npr. Kahlúa)
- 5-10 ml sirupa (po želji, za dodatnu slatkoću)
- led
- zrna kave za ukras
Skuhajte jednu jaču šalicu espressa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Da bi vaš espresso martini bio savršeno ohlađen, stavite čašu u hladnjak ili zamrzivač na nekoliko minuta prije pripreme koktela. Zatim u shaker za koktele dodajte led, ohlađeni espresso, votku, kavni liker i sirup ako ga koristite. Dobro zatvorite shaker i protresite otprilike deset sekundi jer će to koktelu dati finu pjenušavost i osigurati da se svi sastojci dobro sjedine i ohlade. Za kraj, izvadite čašu iz hladnjaka/zamrzivača, procijedite koktel (pazite da led i pjena ostanu unutar shakera) i – uživajte!
Iako Zagreb nudi velik broj mjesta na kojima se može kušati espresso martini, u nastavku smo izdvojili neka od najpopularnijih koja imaju sjajnu verziju ovog koktela te su ujedno i popularne afterwork destinacije!
Foto: Unsplash, Pexels