Prošli mjesec počele su kružiti glasine da se Emily Ratajkowski razvodi od supruga Sebastiana Beara-McClarda nakon tri godine braka. Prema izvoru Page Sixa, Emily podnosi zahtjev za razvod jer “He cheated. He’s a serial cheater. It’s gross. He’s a dog.” 

Iako Emily dosad nije potvrdila špekuliranja nikakvim službenim kanalom, potvrda je iščitana u činjenici da je fotografirana bez svog zaručničkog i vjenčanog prstena kao i u aktivnostima na društvenim mrežama. Primjetno je njezino lajkanje Twitter objava koje komentiraju njezin razvod, s posebnim naglaskom na one koje optužuju Sebastiana za prijevaru. 

Primjerice, lajkala je sljedeće tweetove: “Emrata finally free from that man just proves that god is actually very real.”; “Girls, how are we celebrating Emrata’s divorce” ili onih najčešćih i najkontroverznijih “I can’t believe that little bitch cheated on emrata.”, “Emily Ratajkowski’s husband cheated on her? I didn’t even know you could do that.”, “How did SHE get cheated on :(“

Prijevara muške fantazije

Glasine da producent i glumac Bear-McClard vara Ratajkowski zapravo postoje već godinama. No nama u cijeloj priči nisu zanimljive činjenice – vara li je zaista ili ne, već kako javnost tu glasinu percipira. 

Jer, vidite, Ratajkowski smatraju jednom od najljepših i najseksi žena na svijetu. Svaki časopis koji ima svoje “najseksi liste”, od Rolling Stonea, Sports Illustrateda ili FHM-a, uključuju Ratajkowski na te liste i to najčešće u prvih pet. 

TORONTO, ONTARIO - SEPTEMBER 09: Emily Ratajkowski and Sebastian Bear-McClard attend the

Pa čak kada je i u ožujku 2021, godine Ratajkowski rodila, već 11 dana kasnije podijelila je fotografije i videe svog tijela na Instagramu koje izgleda u potpunosti nepromijenjeno nakon trudnoće i poroda. Naravno, pokrenuta je rasprava o tome koliko odmaže dijeliti takav sadržaj koji nema puno veze s onim što se češće događa sa ženskim tijelom, ali u svakom slučaju, Emily se nakon manje od dva tjedna vratila modelingu i “ostala apsolutna muška fantazija”: žena koja izgleda poput nje, rodi im djecu a i dalje ima “besprijekorno” tijelo. 

To su sve vjerojatno bili razlozi da su glasine da se “ovu ženu – s tim usnama, s tim ravnim trbuhom, s tim grudima i strukom, jednu od najseksi na svijetu; netko usudi varati?!”, kako je rekao jedan komentar, dočekane sa šokom

“If Em Rata got cheated on,”  rekao je jedan tweet, “I’ve got no hope.”

Drugi kaže “I’m sorry but who the f**k is Em Ratajkowski’s husband cheating with?” 

“Imagine having the kind of confidence to think you could do better than Em Ratajkowski. This is why we need to bully men more.”

A jedan od mnogih sličnih komentara na društvenim mrežama je “How could you cheat on that bod? Is there anything better?”  ili “If Em Ratas body is not enough, how can mine flawed be?”

No takvi komentari igraju se s jednom vrlo pogrešnom idejom – da je prijevara partnera nekako u korelaciji s time kako mu partnerica izgleda ili se ponaša. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Kada se osoba nađe u situaciji da je prevarena, programirana je razmišljati na način da traži krivca u sebi. Mali glasić nam počne šaputati u uho, “da smo barem nešto mršaviji, da smo se više potrudili, da imamo ljepšu kožu, bujniju kosu, bolje grudi, da smo bolji u seksu, da izgledamo… npr poput Emily Ratajkowski, on ne bi zastranio”. 

I riječ “zastraniti” je idealna u ovom kontekstu, jer odrađuje fantastičan posao stavljanja tereta na prevarenog u ovom scenariju – kao da nismo radili dovoljno dobro na sebi i na odnosu da (za)držimo njegovu punu pozornost. I kao da u tim mislima zamišljamo žene u nekoj vrsti hijerarhije, s Emily Ratajkowski na vrhu – ako muškarac nije mogao biti zadovoljan čak ni S NJOME pa koja onda nada postoji za ijednu od nas? 

Jedan od bezbroj problema koje donosi takav način razmišljanje jest činjenica koja pretpostavlja da se naša cjelokupna vrijednost kao žene indeksira kroz to kako izgledamo. 

Naš status u društvu, sudeći prema takvom rezimiranju, determiniran je postotkom masti u našem tijelu i omjera struka naspram grudi. Ova fiktivna hijerarhija ne samo da smanjuje “ljudskost” žena jer umanjuje sve kvalitete koje nas definiraju, ona umanjuje i  “ljudskost” muškaraca koji nas vole.  

Jer nismo šokirani što je Bear-McClard varao Ratajkowski “jer je ona majka njegova djeteta”. 

Ili zato “jer se nalazi na New York Times listi najprodavanijih autora.”

Ili “jer je žena koja je uhićena jer je protestirala protiv nominacije Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud, što je na kraju i doprinijela povijesnoj odluci ukidanja Roe v. Wade presude.” 

Nismo šokirani što je Sebastian prevario jednostavnu svoju ženu, ženu kojoj se obećao cijeli život i kojoj je rekao da je voli i s kojom živi pod istim krovom. 

Šokirani smo jer je “Ovaj muškarac imao najzgodniju! I dalje nije bio zadovoljan!”

Ali to je sve od početka do kraja krivo. Čak i navedeni komentari, pisani u najboljoj namjeri, šalju istu poruku. Činjenica da ju je suprug prevario nema nikakve veze s njezinom “vrijednošću”, fizičkom ili bilo kakvom drugom i ne bi trebala biti spomenuta u bilo kakvoj relaciji s njegovom prijevarom.

SANTA MONICA, CALIFORNIA - FEBRUARY 08: (L-R) Sebastian Bear-McClard and Emily Ratajkowski attend the 2020 Film Independent Spirit Awards on February 08, 2020 in Santa Monica, California. (Photo by Phillip Faraone/Getty Images)

Prijevara nije procjena veze, a vjernost poklon koji mogu konzumirati samo najljepši među nama. 

Jedina priča ovdje, ako je vjerovati glasinama je ona Sebastiana Bear-McClarda. On je taj koji je donio odluku, i nema nikakve veze s Ratajkowski.

I to je lekcija koju nikako da usvojimo a koju nas popularna kultura pokušava naučiti. 

Možete biti Beyonce, jedna od najprodavanijih i najpoznatijih glazbenica na svijetu, vaš će vas partner prevariti. 

Možete biti Sandra Bullock, koja puna ljubavi zahvaljuje svom suprugu na podršci nakon osvojene filmske nagrade, i dalje vas partner može prevariti. 

Možete biti Sienna Miller, IT girl ranih 2000-ih, pa će vas partner prevariti.

Treba prestati gledati u smjeru Ratajkowski i Beyonce i početi gledati u smjeru muškaraca i žena koji su napravili taj izbor. Ne radi se tu o osobi koja je prevarena, već o osobi koja je prevarila. Ponašanje osoba koje varaju, a to su i žene i muškarci, često gledamo kroz neki neobičan kaleidoskop – napravili su to jer su impulzivni, jer su sebični, pali su u iskušenje, tražili su nešto novo…

Puno je jednostavnije od toga – neki ljudi varaju jer jednostavno ne znaju drugačije. Točka.

Da, čak i žene koje izgledaju poput Emily Ratajkowski.