Stigla je zbirka eseja Emily Ratajkowski pod naslovom My Body. Poznata glumica, model i poduzetnica u knjizi se bavi temama poput ženskih prijateljstava, seksualnosti i odnosa moći, a sve kroz prizmu vlastitih iskustava. Što u svijetu feminizma znači ova knjiga koja stiže u post Me too vrijeme?

U Hollywoodu se izmjenjuju periodi kada je biti feministom poželjno, a kada nije. Me too pokret doveo je do jačanja ženske snage, a mnogi su povezanost s feminizmom u ovom povoljnom periodu odlično iskoristili i za osobni marketing. Postoje istraživanja koja pokazuju da feminizam zbog toga vrlo lako može dobiti etiketu trivijalne teme.

Celebritiji, kako svi dobro znamo, prvenstveno promoviraju vlastiti brend. Oni se također često bave samo ograničenim temama koje su usko vezane za njih. S druge strane, postoje razna lica feminizma, a u njih spadaju i žene na marginama društva koje su i dalje u procesu borbe za svoja ljudska prava. Ipak, slavne osobe imaju platformu i prostor iz kojeg mogu utjecati. One su uzor mladim ljudima i zato, kada odaberu govoriti o temama poput feminizma, takvim skupinama mogu poslužiti kao ulaznica u svijet važni(ji)h tema.

emily ratajkowski

Girl power?

Suvremeni feminizam smatra da žene ne trebaju odbaciti potrošačku kulturu kako bi bile politične. On dozvoljava mladim ženama da u isto vrijeme budu samostalne, pametne i seksi. Za mnoge je takav feminizam problematičan jer je prokapitalistički te dovodi do objektifikacije i eksploatacije. Brojne poznate osobe koje se deklariraju kao feministi(ce), ističu vlastito tijelo i seksualnost kao glavni pokazatelj njihovog feminizma, jer će ga nazvati slobodnim izražavanjem. Pop feministi tako često zbunjuju javnost svojim konfliktnim istupima.

Ove teme dotakla se i Emily Ratajkowski kojoj će mnogi zamjeriti upravo navedeno. Kaže da je postfeministički savjet koji glasi „kapitaliziraj patrijarhat“ očito poslušala jer danas živi tako kako živi upravo zbog tog pristupa s kojim nije imala problema kad je bila mlađa. Danas naglašava kako je u pitanju kompliciran sustav koji ne dopušta ženama moć da do kraja kontroliraju priču o sebi. Kada ju je netko nedavno upitao smatra li i dalje golo tijelo osnažujućim, istaknula je kako je odgovor na to pitanje kompleksniji od da ili ne.

Ona koju svi vole mrziti

Emily Ratajkowski odjednom je postala poznata nakon što se 2013. godine pojavila u spotu za pjesmu Blurred lines. Tada su je mnogi istovremeno obožavali i mrzili jer je bez isprike provokativno pokazala svoje tijelo i pritom se, naizgled, samo dobro zabavljala.

Nedavno je progovorila o svojem iskustvu snimanja ovog popularnog spota i otkrila kako je istovremeno osjećala moć i uživala na setu gdje su glavnu riječ (neočekivano?) vodile žene, ali i neugodu kada ju je pjevač Robin Thicke krenuo dodirivati. Svoj podvojeni doživljaj oko ove situacije, ali i mnogih drugih koje su se javile kroz njen život, objašnjava u svojoj novoj zbirci eseja koja se bavi evolucijom njenih vrijednosti i politika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

My Body donosi iskreno propitivanje toga što znači biti žena. Ova zbirka eseja istražuje kulturu fetišizacije ženske ljepote, opsesije i prijezira prema ženskoj seksualnosti, perverznu dinamiku u modnoj i filmskoj industriji te sivu zonu između pristanka i zlostavljanja.

Ratajkowski kaže da je napisala nešto što bi i sama htjela pročitati, a u početku nije ni mislila da piše knjigu. Svaki esej dotiče se određene ideje i može se čitati zasebno. Ističe kako je onaj naslovljen Toxic, koji govori o ženskom prijateljstvu u srednjoj školi, najduže pisala, a kao svoje trenutno omiljeno poglavlje izdvaja ono u kojemu govori o kućanstvu u kojem je odrasla, fizičkim i figurativnim granicama i odnosu njene majke prema tijelu i zdravlju.

Nedavno se osvrnula upravo na svoj odnos s roditeljima, za koji tvrdi kako je rano u životu potvrđivao neke nezdrave obrasce ponašanja i doživljavanja svijeta. Kaže kako su njeni roditelji oduvijek bili opterećeni njenim izgledom, a to je nešto čega dijete ne bi trebalo biti svjesno. Takvo okruženje uzrokovalo je da fizička ljepota za nju postane esencijalna, odnosno – postala je fiksirana na svoju sliku.

“Činilo se kao da im je jako važno, posebice mojoj majci, da njihova kćer bude percipirana kao lijepa. Bila sam dijete, ali svejedno već ekspert u detektiranju onoga što muškarci doživljavaju poželjnim, čak i kada to nisam razumjela“

Od rane dobi stariji i moćni muškarci doživljavali su je na seksualan način, a to ju je natjeralo da takve okolnosti percipira kao uobičajene, što se nastavilo i u kasnijem životu.

Slika o sebi

Prošle je godine jedan esej iz ove novoobjavljene knjige objavio New York Magazine. Poglavlje koje je nazvala Buying Myself Back napisala je za vrijeme leta avionom, ne misleći da će ga ikada ikome pokazati. U njemu se suočila s iskustvom za koje je shvatila da je bilo poprilično problematično i traumatično.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Između ostalog, u ovom eseju Emily tvrdi kako je 2012. godine na snimanju bila seksualno napadnuta od strane fotografa Jonathana Ledera. U trenutku snimanja imala je 20 godina i pokušavala je zadržati status modela koji je, kako kaže, easy to work with, za što je kasnije objasnila da je značilo da nikada ne kaže ne. Danas mladim djevojkama u modnoj industriji poručuje da je u redu postaviti granice.

Isti fotograf je kasnije u obliku knjige objavio njene fotografije s tog snimanja, a sve bez njenog dopuštenja. Priča ide i dalje. Nakon što je javno ispričala svoju stranu, izdavačka kuća koja je stajala iza njegove knjige fotografija, stala je i – iza njega, zanemarivši njenu osobnu traumu koju je podijelila sa svijetom.

U tekstu se dotakla i modelinga općenito, za koji kaže da je posao u kojem te nitko ništa ne pita. Bavi se i problematičnim pitanjem koje glasi kada model posjeduje svoju sliku?. Kao glumica i model navikla je i pristala biti dio tuđe vizije, posuditi sebe za određeni cilj. Ipak, s takvim se situacijama susrela i u privatnom životu. Istaknula je kako je u jednom trenutku više vjerovala ideji sebe kroz tuđe fotografije nego gledajući se u ogledalo.

Apsurdna situacija dogodila se kada je primila obavijest o tužbi koju je pokrenuo jedan paparazzo. Zašto? Zato jer je bez dopuštenja objavila njegovu fotografiju sebe koju je on uslikao bez njenog dopuštenja. Duplo ironično, s obzirom da je ona objavila tu fotografiju kako bi izrazila svoje mišljenje o paparazzi fotografijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

U istom eseju spominje i slučaj kada je jedan umjetnik svojevoljno uzeo njenu fotografiju s Instagrama i od nje napravio novo umjetničko djelo. Pritom je došlo do rekontekstualizacije i odjednom je ta fotografija postala „vrijedna“ umjetnost koju čak i ona mora platiti. Sve u svemu, brojne situacije iz njenog života dokazale su da je vrlo lako postati samo slika s kojom se manipulira prema potrebi.

Više od tijela

Ono što je sama izdvojila kao lekciju koju je naučila iz svojih promišljanja je ta da o svemu treba razgovarati i uzeti moć tamo gdje se moć može uzeti. Ističe da je važno ispričati svoju priču jer, bez obzira što su naše istine možda nezgodne drugima, njihovim dijeljenjem afirmira se vrijednost naše realnosti.

Nakon svega, naučila se prepustiti i prihvatiti da nema apsolutnu kontrolu nad tim kako će netko shvatiti to što je napisala. Sada, nakon godina promocije tuđih projekata i proizvoda, napokon pokazuje svijetu oko čega je ona strastvena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Ratajkowski (@emrata)

Lena Dunham je prema nekim studijama jedna od popularnih feministica kojima se najviše vjeruje. Svoju je suradnju i prijateljstvo s Emily javno započela kada je za Vogue snimila video koji je u ovo vrijeme prošle godine otkrio njenu trudnoću. Omiljena feministica imala je što za reći i kada je u pitanju ova zbirka eseja.

„Dosad nije postojala slična osoba. Poprilično sam sigurna da je ona prva autorica knjige o feminističkoj teoriji s marksističkim idejama i ujedno globalni supermodel, ali ako mi netko može navesti još neku, bit ću presretna“

My Body govori o puno široj tematici od samog tijela, riječi koje je Emily Ratajkowski spretno iskoristila u naslovu. Ne treba se zavaravati, ona svoje tijelo i dalje koristi kao alat kojim ispunjava neke poslovne ciljeve. Modelira u kampanjama za svoje Inamorata kupaće kostime i odjevne komade, ali projekte u kojima sudjeluje sada može birati u skladu s uvjerenjima do kojih je došla svojom osobnom promjenom i iskustvom sazrijevanja.

Jednom je prilikom spomenula da na prošlu sebe gleda s nježnošću jer prepoznaje dozu naivnosti i nesvjesnosti. To je ono što njena knjiga na kraju dana i poručuje – dopuštajmo svima rast i evoluciju jer svi se u ovom kompleksnom društvenom sustavu uz vlastitu prtljagu snalazimo – najbolje što možemo.

Foto: Emma McIntyre/Getty Images/Emily Ratajkowski Facebook/Instagram