Kako bismo dali više medijskog prostora kvalitetnim domaćim brendovima, udružili smo se s ekipom iza Mali Poduzetnici Hrvatske, o kojima smo vam već pisali, a čiji tim svakodnevno neumorno traži najoriginalnije i najkreativnije domaće poduzetničke priče

Tako na njihovom portalu i Instagram profilu možete pronaći listu s više od 100 hrvatskih poduzetnika i njihovih proizvoda/usluga, čiji je cilj promovirati hrvatske proizvode i pokazati što sve mogu i rade naši ljudi. Pa ako ovih dana tražite orginalan poklon, inspiraciju za uređenje doma ili fotografa – bacite pogled. S druge strane, kod nas ćete moći svakog mjeseca pronaći poduzetničku priču mjeseca. Ovog puta su odlučili razgovarati s Alenom koji stoji iza brenda svijeća koji je osvojio mnoge domove – Elysian Mastery. Intervju donosimo u cijelosti.

“U nepreglednim bespućima instagrama, ovaj smo mjesec naletjeli na Elysian Mastery – pomalo neobičan brand hrvatskih mirisnih svijeća, o kojima smo odmah htjeli znati više. Naše je iznenađenje bilo tim veće s otkrićem da iza svega stoji poduzetnik, a ne poduzetnica. Zato smo iskoristili priliku da Alenu postavimo nekoliko pitanja. 

Iako su neki od najvećih parfemskih ”nosova” u svijetu muškarci, kod nas nije uobičajeno susreti muškarca koji se zanima za olfaktivno do mjere da koje Vas navedeno zanima. Od kuda ljubav prema mirisima? 

Još kao srednjoškolac imao sam priliku posjetiti tvornicu parfema u francuskoj ”Fragonard Grass”. Više od samo procesa proizvodnje fasciniralo me je kako jedna mirisna nota, koja pojedinačno nije obećavala, u kombinaciji s drugom dobiva potpuno novu dimenziju i postaje plemenita. Želja da se bavim nečim takvim postoji još od tada. Kada su mi životne okolnosti omogućile da se uz redovan posao mogu dovoljno posvetiti i proizvodnji mirisnih svijeća, osnovao sam Elysian Mastery. 

Elysian Mastery svijeće

Moramo priznati da su nam vaše svijeće prvotno zapele za oko zbog neobičnih imena i naziva. ”Equinox”, ”X-rated”, ”The Arousal”, ”The Court Jester” – gdje nalazite inspiraciju?   

Pri stvaranju svijeće uvijek polazim od razmišljanja što bi ljudima htio predstaviti kroz kombinaciju mirisnih nota. Svaka od svijeća ima svoj radni naziv. Međutim, kroz proces odabiranja mirisa, testiranja prototipa i proučavanja prostiranja pojedinog mirisa u ambijentu – nazivi se uglavnom mijenjaju. Na kraju, najsnažnije mirisne asocijacije pobjede.

Elysian Mastery svijeće

Zašto su Elysian Mastery svijeće drugačije od drugih, komercijalnih mirisnih svijeća koje su sveprisutne na tržištu?

Prvenstveno, treba napomenuti da se radi o svijećama prirodnog porijekla – dakle, osnova je sojin vosak, a ne kontraverzna parafinska ulja. Ujedno je i svaki daljnji detalj svijeća pomno biran. Iako izgleda kao da su napravljene u običnoj čaši – isto nije točno. Naime, debljina dna omogućuje da zagrijani vosak ne ošteti podlogu. Konusnost zidova omogućuje maksimalno iskorištavanje voska, a prozirnost stakla omogućuje da dragocjeni vosak porculanskog izgleda dođe do estetskog izražaja. Drveni fitilj je ekološki prihvatljiv, a dok gori – svojim čarobnim pucketanjem i plamenom – utječe na sva senzorna iskustva. 

Elysian Mastery svijeće

Što se samih mirisa tiče, trudimo se stvoriti i ljudima pružiti mirise koji nisu komercijalni i česti. Naše svijeće nisu zamišljene kao svijeće koje će Vas ”vraćati u djetinjstvo”, ni podsjećati na miris ‘bakine kuhinje” i/ili ”božićnih kolača”. Nisu zamišljene ni kao ”dobar” poklon nekome u nedostatku inspiracije i/ili vremena. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elysian Mastery (@elysianmastery)

Mi pokušavamo stvoriti svijeće koje će vlasniku pružiti osobno iskustvo neke drugačije mirisne priče te mu pomoći stvoriti ugodne i tople trenutke i emocije u prostoru u kojem obitava. U konačnici, sklad između čovjeka i prostora je nešto čemu težimo. 

Postoji li skriveno značenje koje se krije iza imena vašeg branda – Elysian Mastery?

Riječ Elysian je sinonim za nebesko, rajski lijepo a potječe od grčkog mitološkog mjesta zvanog Elysian Fields. Mastery je u doslovnom prijevodu majstorstvo. Spoj ove dvije riječi  čini ambiciozno ime koje svakodnevno pokušavamo opravdati. U istom se procesu trudimo napraviti ravnotežu između zavodljivosti i nenametljivosti, jer vjerujemo da mirisna svijeća u prostoru ne treba dominirati, već isti suptilno nadopunjavati i mirisom ispunjavati. 

Elysian Mastery svijeće

Gdje su sve dostupne Vaše svijeće i kako ih sve možemo nabaviti?

Svijeće su dostupne putem webshopa i u cvjetnom atelieru Fantazija u Osijeku. Trenutno smo u pregovorima s još nekoliko prodavaonica u Hrvatskoj, a dobili smo ponudu i za poslovnu suradnju iz Italije. Međutim, ne žurimo i puštamo da se proces odvija prirodno – oni odaberu nas i mi izabiremo njih. Za sada vjerujemo da će naše mirisne svijeće lako naći put do svakog ljubitelja u hrvatskoj putem našeg web shopa.”