Mjesto radnje: New York. Razgovaramo: s Coco Rocha.

Snimajući novu Grazia naslovnicu unutar jednog dvorišta u Brooklynu koji pripada američkoj mornarici, 31-godišnjakinja se iskrivljuje, savija, naginje i grbi te se potpuno izvitoperi u neko novo biće koje ne možemo niti opisati, i to gotovo svakim novim klikom fotografa. Da, Coco Rocha poznata je po svojim ekscentričnim pozama i teatralnim ekspresijama lica, ali vidjeti njezino spretno, okretno tijelo koje se kreće poput mačke s nevjerojatnom fluidnošću iz kadra u kadar uistinu je nevjerojatno te nešto što se ne može samo tako prenijeti u novu epizodu serije “Pose” Ryana Murphyja.

Mi, kao modeli, imamo samo naše lice i tijelo da bismo ispričali cijelu priču, i to u djeliću sekunde. Ne možemo se osloniti na riječi i zvukove, pa bih zato rekla da smo svojevrsne zvijezde nijemog filma”, objašnjava Rocha nekoliko tjedana nakon shootinga u svom hotelu u Parizu. “Na pisti ili na snimanju, volim kad mi fotograf ili dizajner daju što više informacija o osobi koju žele da portretiram kako bih se mogla uživjeti u lik koji glumim. Ako mi ne daju neku pozadinu priče, često je sama izmislim. Znam da se neki modeli samo pojave i budu lijepi, ali ja nikad nisam bila te sreće.”

Iz tog razloga nije iznenađujuća informacija kako postoji enciklopedija Rochinih poziranja. Fotografirana je tijekom tri dana i iz raznih kuteva (360 stupnjeva) od strane američkog fotografa Stevena Sebrina, što je rezultiralo knjigom “The Study of Pose” iz 2014. godine, u kojoj se nalazi 1.000 poza. “Rekla bih da je ta knjiga moj odgovor na cinično pitanje ‘Što modeli uopće rade?’”, objašnjava Rocha. “Sadrži 1.000 poza inspiriranih svime i svima, od Picassa do Davida Bowieja. Mislim da se ljudi mogu inspirirati onime što mi radimo kao modeli, baš kao što se mogu inspirirati glumcima, glazbenicima i ostalim perfomerima.”

Ipak, održavajući tu zaraznu energiju na setu – kad u isto vrijeme imate bukirano toliko toga da vam je raspored uistinu hektičan i iscrpljujuć – nije lak posao za ovu majku dvoje djecu (op. a. iako pije kavu s čak četiri kocke šećera!)

“Naravno da nije uvijek lako”, kaže ova Kanađanka. “Mame često moraju izvući dodatnu snagu ni iz čega, pogotovo kad ste imali neprospavane noći s bolesnim djetetom, a morate na setu provesti cijeli dan na nogama i biti energični. No biti s djecom meni je uvijek inspirativno i osvježavajuće, čak i kad imam puno posla. Nije uvijek lako sve balansirati, ali ljubav prema njima uvijek me napuni.”

Otkad je postala djelomični vlasnik američke modeling agencije Nomad MGMT, Rocha se našla u ulozi brend direktorice te vrlo blisko radi s modelima kao njihov mentor i karijerni savjetnik.

“Kad sam započinjala s modelingom, nisam imala osjećaj da imam nekog uza sebe tko me vodi i pomaže. Većinu toga što sam naučila, naučila sam metodom pokušaja i promašaja”, kaže. “Prošle godine pokrenula sam Coco Rocha kamp za modele u New Yorku kako bih mogla doći do još više modela nego što sam to mogla kroz Nomad. Dosad smo primili više od 400 modela u svojim retreatima i kampovima u kojma prolazim sve – od poza i hoda po pisti do toga kako doći do novih kontakata, kako se ponašati prema klijentima i kako se brendirati. Različitost i inkluzivnost jako su mi važni, pa se stoga trudim napraviti kamp malim mikrokozmosom onoga kako želim da modna industrija doista izgleda. To što sam mentor i “velika sestra” ovim djevojkama nešto je u čemu istinski uživam.”

OVAJ INTERVJU OBJAVLJEN JE U TISKANOM IZDANJU ČASOPISA GRAZIA NO. 248