Na adresi Mihaljevićeva ulica broj 1, u centru Dioklecijanove palače, pronašli smo ovaj mali vintage shop iza kojeg se kriju Ena Staničić i Ela Braović

Ove dvije 28-godišnje prijateljice poznaju se još od malih nogu zahvaljujući ljubavi prema plesu i baletu, a nastavile su se pratiti i u svojem profesionalnom usmjerenju – pa je tako Ela postala inženjerka tekstilnog dizajna, a Ena magistra tekstilnog i modnog dizajna. “Uvijek nas je zanimao sam proces izrade odjeće, odabir materijala i podrijetlo iste”, kažu nam simpatične E&E.

Ena Staničić i Ela Braović

Njihove second hand “ekspedicije” krenule su u Zagrebu, gdje su redovno odlazile u poznatu vintage trgovinu Ulični ormar.

Kako nam otkrivaju, prije svakog putovanja u inozemstvo, imale su praksu popisivanja vintage trgovina kako bi ih sve stigle posjetiti u što kraćem roku. “Na taj smo način došle do divnih poznanstava – a kasnije kad smo se odvažile na otvaranje vlastite trgovine, isti ti ljudi sa zadovoljstvom su nam pružili savjete i tople riječi potpore.”

E&E_vintage trgovina_Split

Ideja za otvaranje second trgovine javila se još 2019. godine kada su obje bile na životnim prekretnicama. “Cijeli koncept vintage i retro scene privlačio nas je prvenstveno jer zagovara nekakvu vrstu reciklaže i cirkulaciju odjeće, čega je manjkalo u Splitu. Stoga smo stisnule zube i krenule se informirati o tome kako realizirati projekt.”
A cijeli proces trajao je prilično dugo budući da su prostor tražile čak pune dvije godine. “Nismo htjele običnu „bijelu kocku“ – prostor je trebao pričati svoju priču kao i naša odjeća. Puno sadržaja preselilo se u velike shopping centre pa je odluka da otvorimo shop u centru grada zapravo spadala u još jednu promjenu koju smo htjele napraviti.”
Stoga, kada su vidjele oglas za prostor u zgradi koja je već prethodno restaurirana pa nije trebalo mnogo uložiti u adaptaciju, cijela priča se poklopila. “Odmah smo znale. To je to. Mala trgovina, u maloj uličici s jednim brojem.”

E&E_vintage trgovina_Split

E&E_vintage trgovina_Split

Miks brendirane i “no-name” odjeće u ponudi E&E trgovine rezultat je dugogodišnjeg prikupljanja i otkrivanja modnog blaga po ormarima prijatelja i poznanika, putovanjima gdje su nosile onoliko odjeće koliko je prtljaga dopuštala te istraživanja po raznim buvljacima. A također primaju i donacije nenošene odjeće, ili one koja je u jako dobrom stanju unatoč tome što je rabljena. 

E&E_vintage trgovina_Split

Mi smo tako zamijetili Levis traperice koje su bile kao nove (i to po cijeni od 150 kuna), ali su nažalost bile za muškarce. Naime, iako dotični najčešće u njihovu butigu dođu kao pratnja ženama, “bace oko” na ponudu kada shvate da mogu pronaći ikonske Levisice ili retro šuškavce. No ipak, riječ je većinom o turistima – “Oni nam znaju isprazniti cijelu malu ponudu koju imamo, što nam je dobar pokazatelj da moramo proširiti asortiman za muškarce!”

E&E_vintage trgovina_Split

Uz ikonske ’80s komade, ukoliko ste ljubitelji stila 1990-ih ili Y2K koji sada doživljava svoj modni revival, ovdje ćete sigurno pronaći nešto za sebe.
Kako kažu Ela i Ena – “Nekad nam kupac dođe s vizijom što točno želi, a ponekad se zagube u našu malu uličicu i na kraju otkriju nešto što im odgovara. Svaki odjevni komad ima svog vlasnika, samo se trebaju pronaći!”

E&E_vintage trgovina_Split

E&E_vintage trgovina_Split

Vrijedi također napomenuti da ove dvije vintage entuzijastice također prekrajaju odjeću koja bi zbog svojih nedostataka inače završila na otpadu. “S obzirom da smo fokusirane na „stariju“ odjeću koja u svoje vrijeme nije imala elastina, nagrizao ju je zub vremena ili ima nekakav nedostatak (nedostaje dugme, zatvarač ne radi kako treba) najmanji nam je problem učiniti sve što možemo da iskoristimo svoje znanje te odjeću moderniziramo ili jednostavno, oživimo!” A upravo zato i svojim kupcima ujedno nude opciju prekrajanja odjeće po potrebi, odnosno njeno sužavanje ili kraćenje. 

Stoga posjetite E&E vintage fashion, podržite njihovu upcyling filozofiju i pronađite originalan komad odjeće ili modnog dodatka koji ima svoju kul i održivu priču.

E&E_vintage trgovina_Split

Foto: E&E vintage fashion