Dvorac umjetnika Oršić – Jakovlje, poznat kao dvorac u kojem od 1973. godine imaju svoje ateljee, rade i stvaraju najznačajniji umjetnici hrvatske moderne i suvremene scene, nakon dugogodišnjeg nastojanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika, početkom 2023. g. započeo je dugo očekivanu i nužnu obnovu.

Boravak i djelovanje umjetnika vidljivi su na svakom koraku, pa tako i izvan Dvorca, gdje je u njegov povijesni perivoj uklopljen jedan od najznačajnijih parkova suvremene skulpture u Hrvatskoj, u koji ste dobrodošli i tijekom obnove, a do njega ćete iz Zagreba stići za samo pola sata prešavši svega 30-ak kilometara. Grupa Biafra, predvođena akademskim kiparom Ratkom Petrićem, ovom prostoru dala je svoj pečat i doprinos koji je najvidljiviji upravo u njegovom, autorskom koncepcijom formiranom, međunarodnom Parku skulptura u kojem se nalaze 64 skulpture suvremenih kiparica i kipara poput Milene Lah, Ivana Kožarića, Stjepana Gračana, Branka Ružića i mnogih drugih.

Tijekom proteklih desetak godina, Park i Dvorac Jakovlje predmet su bavljenja mnogih stručnjaka i mjesto različitih umjetničkih događanja (Vrt kao prostor kreativnosti 1, 2 i 3, Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen, konzervatorsko-restauratorskih i povijesno- umjetničkih istraživanja, koncerata, izložbi i projekata; Škola u dvorcu, Povijesna gostiona, Land art Cirkus). U suradnji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Akademije likovnih umjetnosti i Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina provedena su brojna istraživanja, razgovori sa živućim autorima te radovi na skulpturama, a preko dvadeset ih je obnovljeno.

Upravo zahvaljujući kontinuiranom istraživanju, djelovanju i prezentiranju, Park je 2022. godine konačno proglašen trajno zaštićenim kulturnim dobrom, te mu je i na taj način potvrđen i priznat status od nacionalnog značaja. Od 1972. godine Dvorac je u vlasništvu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH).

Kako je projetkom cjelovite obnove zamišljeno, Dvorac umjetnika sadržavat će umjetničke ateljee, galeriju, prezentacijski multimedijski postav posvećen umjetničkoj grupi Biafra (koja je tamo aktivno stvarala i djelovala godinama), multimedijsku višenamjensku dvoranu, kratkoročne i dugoročne rezidencijalne prostore, radionice za konzerviranje i restauriranje suvremene skulpture i povezivanje visokoškolskih institucija u edukacijsku mrežu, depo za pohranu umjetničkih djela, radionicu za keramiku, fuziju stakla, metal i lončarsko kolo te projekt povijesne gostione koja je zamišljena kao platforma za povezivanje različitih grana umjetnosti i fuziju sa drugim profesijama” poručili su ovim putem iz organizacije, a osim sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 2,6 milijuna eura odobrenih u suradnji s Ministarstvom kulture, za obnovu će biti potrebna i dodatna podrška obzirom da je ideja da postane impresivan prostor kreative i multimedije.

Crowdfunding “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”

Kako bi se omogućila sredstva za to, planirana je crowdfunding kampanja “ZaJedno za Dvorac umjetnosti!”. Prva u nizu aktivnosti bit će donacijska akcija kojom svi zainteresirani mogu postati vlasnici nekih od predmeta iz Dvorca umjetnika. To nisu nužno umjetnine, već širok raspon predmeta- od slika, crteža, grafika, postera, knjiga do onih upotrebnih poput polica, boja i drugog stvaralačkog pribora.

Kampanja počinje u nedjelju, 5. veljače, u Dvorcu umjetnika Oršić – Jakovlje, gdje će svi zainteresirani od 10 do 13 sati moći pogledati spomenute predmete te ih u zamjenu za donaciju odnijeti kući, a ostale crowdfunding aktivnosti će se nastaviti u narednom periodu. Prikupljena sredstva poslužit će za daljnju obnovu Dvorca umjetnika. Link na kampanju je ovdje.

Foto: dvorac-jakovlje.hr